סאלח אל-עארורי, בכיר חמאס שחוסל שלשום (יום שלישי) בפיצוץ בביירות, התראיין בעבר כמה פעמים לכתב "ידיעות אחרונות", ששוחח עמו כשהיה בגדה המערבית - וגם אחרי שגורש והוגלה לדמשק. המראיין, ד"ר רוני שקד, מתאר אותו כבורג חשוב מאוד בחמאס. "הוא היה אחראי לאספקת נשק, כסף, הדרכה ותחמושת", מספר שקד ממכון טרומן באוניברסיטה העברית, וכתב "ידיעות אחרונות" לשעבר.
ב-1992, כשאל-עארורי נעצר בפעם הראשונה, שקד החל לחקור את דמותו. "הוא התחיל את הפעילות שלו בחמאס עם האחים המוסלמים עוד לפני שחמאס הוקם ב-1987, והפך להיות ראש הזרוע הצבאית של החמאס בחברון ב-1991". ב-1994 שוחח עמו בפעם הראשונה, כשכתב ספר על חמאס. מאז הספיק לראיין אותו כמה פעמים, בין היתר סביב עסקת שליט שיצאה לפועל ב-2011.
ב-2010, שנה לפני העסקה, שוחרר אל-ערעורי מהכלא. "לפני עסקת שליט הוא נעצר והגיש בג"ץ", אומר שקד. "בג"ץ הציע פשרה שהוא ייצא לירדן לשנתיים, ואחר כך יחזור לגדה ולא יעצרו אותו שוב. הוא קיבל את ההצעה ויצא מרצונו לירדן, ומירדן עבר לסוריה ישר למפקדת החמאס ושינה את עורו".
"אחרי עסקת שליט דיברתי איתו. קיבלתי את הטלפון מאחד החברים שלו מרמאללה ושוחחתי איתו שיחה ארוכה כדי להבין מה הניע את פרשת שליט ומה הלאה. והוא הדגיש בשיחה כמה פעמים שהדרך היחידה להוציא את האנשים מהכלא זה מאבק ושהוא ימשיך את המאבק. ב-2014 הוא הפעיל את החולייה בחברון שחטפה את שלושת הנערים ואז ניסיתי להתקשר אליו ולא השגתי אותו".
בכתבה אחרי עסקת שליט סיפר שקד כי המאבק לשחרור גלעד שליט השפיע לא רק על הישראלים - אלא גם על אל-עארורי, "מחזיק תיק האסירים בחמאס". ממקום מושבו בדמשק ציין אל-עארורי כי "מדינה שלמה עשתה הכול בשביל אסיר אחד. אצלנו לצערי לא עושים כל כך הרבה, ואני מקווה שזה ישתנה כי יש לנו אסירים שיושבים בכלא עשרות שנים. אני מקנא בישראלים וביחס שנתנו לשליט'".
אל-עארורי, חבר הלשכה המדינית של חמאס, היה אחד מארבעת חברי חמאס שניהלו את המו"מ בעסקת שליט. בריאיון אחר עמו הוא נשאל על השבי של שליט ואמר: "את הטקטיקה של החזקתו ושחרורו של שליט לא נגלה, אולי נצטרך להשתמש בה שוב. לא תדעו איפה החזקנו אותו". אל-עארורי התעקש כי היחס לשליט היה הוגן טוב: "הייתה לו טלוויזיה, היה לו רדיו. היו צוחקים איתו, מדברים. היה אוכל טוב. אף אחד לא נתן מכה או הרביץ. אני אישית וידאתי שהוא מקבל יחס טוב".
בשיחותיו הרבות עם אל-עארורי הבחין שקד שמדובר באדם עם תכונות של מנהיג. "הוא היה איש משכיל, איש מאוד דתי. הוא מדבר מאוד בשקט, ברוגע. בכלא הוא למד עברית מצוין. היה מדבר בלי לחץ, די עדין. מדבר ברגיעה ולא מתלהם. מקלל בשקט. לא כמו מחבלים אחרים עם יוהרה. זה מה שעושה מנהיג. הוא נבחר בגיל צעיר להנהגת החמאס המקומית ומפקד הזרוע הצבאית של החמאס בחברון וזה אזור שיש בו הרבה מנהיגים ודווקא הוא מונה להיות המפקד".
לפי שקד, לאל-עארורי לא היה חלק במתקפת השביעי באוקטובר. "הוא קיבל טלפון חצי שעה לפני המתקפה מיחיא סינוואר ולא היה בסוד הכנת התוכנית, אבל ידע באופן כללי על תוכניות עתידיות, כי ב'צוק איתן' ב-2014 הייתה תוכנית דומה. אז הוא היה בסוד העניינים ועסק באספקת נשק והעברת אנשי חמאס מעזה שיצאו להתאמן באיראן".
"החיסול שלו זה חיסול מבצעי לכל דבר", אומר שקד. "חיסלנו מוח שעמד בקשר עם חיזבאללה והיה אחראי על הקשר עם חיזבאללה ושל איראן עם חמאס. איש מאוד חשוב, ברמה כזו שהייתה שביתה כללית בגדה בגללו וגם הפגנות ברמאללה, בטול כרם ובמחנות הפליטים".
פורסם לראשונה: 23:18, 03.01.24