הצהרותיו המוזרות של דונלד טראמפ על רצונו לצרף את גרינלנד לארצות הברית אחרי שיושבע לנשיא ב-20 בינואר ממשיכות לעורר הערב (יום ד') תמיהה ודאגה בקרב בעלי בריתה של וושינגטון באירופה, והאחרון להצטרף למצעד המגַנים היה קנצלר גרמניה אולף שולץ, שהודה הערב כי מנהיגי האיחוד האירופי "לא ממש מבינים" את הצהרותיו של טראמפ על רצונו לספח את גרינלנד וקנדה. הוא ציין כי מנהיגי אירופה דנו בסוגיה, והדגיש ש"גבולות צריך לכבד".
12 צפייה בגלריה
גרינלנד
גרינלנד
גדול פי 3 מטקסס. האי גרינלנד
(צילום: רויטרס)
12 צפייה בגלריה
מפה גרינלנד
מפה גרינלנד
הדרך הקצרה ביותר מאירופה לצפון אמריקה. החוג הארקטי, ובתוכו גרינלנד
טראמפ, נזכיר, פיזר בימים האחרונים שורה של הצהרות שמבקריו מפרשים כמייצגים שאיפות אימפריאליסטיות, כולל נגד בעלות ברית בכירות של ארה"ב. תחילה העלה את הרעיון שקנדה תצורף לארה"ב כמדינה ה-51 ואף כינה את ראש ממשלתה ג'סטין טרודו "מושל קנדה" – כפי שנהוג לכנות את ראשיהן של 50 מדינות ארה"ב; לאחר מכן העלה את האפשרות שארה"ב תשתלט על תעלת פנמה, בטענה שבפועל לא פנמה שולטת בה אלא סין; ואתמול כבר לא שלל לחלוטין אפשרות שהצבא האמריקני תחת פיקודו יפלוש לגרינלנד, האי הגדול בעולם, השייך לדנמרק, וישתלט עליו. טראמפ כבר הביע עניין ברכישת האי הזה בכהונתו הקודמת.
עוד לפני הצהרת שולץ הערב אמר דובר ממשלת גרמניה כי הממשלה בברלין לקחה לתשומת לבה את הצהרותיו של טראמפ על גרינלנד וקנדה, וכי גרמניה דבקה בעקרונות הבינלאומיים שלפיהם אין להזיז גבולות בכוח. כשהדובר נשאל כמה ברצינות גרמניה מתייחסת להצהרותיו של טראמפ הוא נמנע מלהשיב. שעות לפני כן אמר שר החוץ של צרפת ז'אן-נואל בארוט כי מדינות האיחוד האירופי לא יניחו למדינות אחרות לתקוף את גבולותיו הריבוניים (דנמרק חברה באיחוד), אך הוסיף כי הוא אינו מאמין שארה"ב אכן תפלוש לגרינלנד.
12 צפייה בגלריה
גרינלנד
גרינלנד
השר הצרפתי: "לא מאמין שארה"ב תפלוש". רוב תושבי גרינלנד רוצים עצמאות, אבל הם לא מסכימים מתי
(צילום: AFP)
12 צפייה בגלריה
דונלד טראמפ מגדל טראמפ גרינלנד ציוץ מבודח
דונלד טראמפ מגדל טראמפ גרינלנד ציוץ מבודח
תמונה מבודחת שצייץ טראמפ בימי כהונתו הקודמת, כשביקש לרכוש את גרינלנד: כך ייראה מגדל טראמפ שיוקם באי
גרינלנד הוא האי הגדול ביותר בעולם והוא חלק מדנמרק כבר 600 שנה. 57 אלף התושבים שחיים בו נהנים מאוטונומיה ומנהלים את ענייני הפנים שלהם בעצמם. אף שהמלך הדני פרדריק נחשב פופולרי מאוד בגרינלנד, רבים מתושבי האי מקווים לצאת בסופו של דבר לעצמאות, וראש הממשלה הנוכחי של גרינלנד, מוטה אגדה, אותת בנאום השנה החדשה שלו בסוף דצמבר כי בכוונתו להאיץ את החתירה לכך. עם זאת הדגיש שהאי אינו עומד למכירה.

בלינקן: "סיפוח גרינלנד? רעיון לא טוב, וזה גם לא יקרה"

בשנים האחרונות גברה המתיחות בין האוטונומיה של גרינלנד לבין דנמרק, בין השאר על רקע הטענות לניצול ולהתעללות שחוו תושבי האי מידי הדנים בעידן הקולוניאלי, וממשלת דנמרק אינה שוללת את האפשרות שתניח לגרינלנד להכריז על עצמה כמדינה עצמאית. "אנו מכירים לחלוטין בכך שלגרינלנד יש שאיפות משלה, ואם הן יתממשו היא תהפוך למדינה עצמאית", אמר ממש היום שר החוץ הדני לארס לוקה רסמוסן, אבל הוסיף: "מאוד לא סביר להניח שזה יקרה תוך שאיפה להפוך לאחת ממדינות ארה"ב". הוא הדגיש כי רק תושבי גרינלנד הם שיקבעו את עתידם.
12 צפייה בגלריה
ראש ממשלת גרינלנד מוטה אגדה
ראש ממשלת גרינלנד מוטה אגדה
ראש ממשלת גרינלנד אגדה. רוצה להאיץ את החתירה לעצמאות
(צילום: Ritzau Scanpix/Leiff Josefsen via REUTERS)
12 צפייה בגלריה
ראש ממשלת גרינלנד מוטה אגדה אחרי פגישה עם מלך דנמרק פרדריק
ראש ממשלת גרינלנד מוטה אגדה אחרי פגישה עם מלך דנמרק פרדריק
רה"מ אגדה ביציאה מהפגישה עם מלך דנמרק, היום
(צילום: Mads Claus Rasmussen / RITZAU SCANPIX / AFP)
בשיחה עם כתבים התייחס רסמוסן לתועלת הביטחונית שעשויה לצמוח לארה"ב מהשתלטות על גרינלנד, על רקע דאגתה של וושינגטון מהפעילות הגוברת של רוסיה וסין בחוג הארקטי, ואמר: "הדאגה של האמריקנים לגיטימית. אני לא חושב שאנחנו במשבר מדיני – אנחנו פתוחים לדו-שיח איתם כדי להשיג שיתוף פעולה הדוק אף יותר מזה שמתקיים כיום כדי להבטיח את מימוש השאיפות האמריקניות".
ראש ממשלת דנמרק מדה פרדריקסן אמרה אתמול כי היא אינה יכולה להעלות בדעתה אפשרות ששאיפותיו של טראמפ אכן יובילו את צבא ארה"ב לפלוש לגרינלנד. כוחה הצבאי של דנמרק באי מוגבל, ומסתכם בשש סירות סיור, במטוס תצפית ובסיירים המפטרלים במזחלות שלג רתומות לכלבים. בתגובה על איומי טראמפ להפעיל אמצעי לחץ אחר בדמות הטלת מכסים כבדים על דנמרק אם לא תיענה לדרישותיו אמרה פרדריקסן כי היא אינה סבורה שמלחמת סחר עם ארה"ב היא דרך טובה להתקדם. יצוין כי בדנמרק פועלת חברת "נובו נורדיסק", החברה בעלת השווי הגבוה ביותר באירופה, וזו שמייצרת את תרופת ההרזיה "וויגובי", שנעשתה לאחרונה פופולרית ביותר בארה"ב.
12 צפייה בגלריה
גרינלנד ראש ממשלת דנמרק מטה פרדריקסן דונלד טראמפ
גרינלנד ראש ממשלת דנמרק מטה פרדריקסן דונלד טראמפ
טראמפ ופרדריקסן. בלבול גם ברחוב הדני: "ההצהרות שלו מגוחכות"
(צילום: AFP)
12 צפייה בגלריה
דונלד טראמפ ג'וניור נוחת ב גרינלנד 7 ב ינואר 2025
דונלד טראמפ ג'וניור נוחת ב גרינלנד 7 ב ינואר 2025
דונלד טראמפ ג'וניור נוחת בגרינלנד אתמול, במקביל לדרישה של אביו לקנות את האי
(צילום: Emil Stach / RITZAU SCANPIX / AFP)
12 צפייה בגלריה
דונלד טראמפ ג'וניור ב גרינלנד 7 ב ינואר 2025
דונלד טראמפ ג'וניור ב גרינלנד 7 ב ינואר 2025
בנו של הנשיא הנבחר לפני ההמראה חזרה הביתה
(צילום: Emil Stach/Ritzau Scanpix/via REUTERS)
בעקבות דברי טראמפ נפגש היום ראש ממשלת גרינלנד אגדה עם מלך דנמרק בארמונו בקופנהגן, אך בסיום הפגישה לא מסר הארמון במה דנו השניים. בינתיים גם ברחוב הדני מנסים להבין איך בדיוק להתייחס לאיומי הנשיא הנבחר של ארה"ב. "אני מוצא את ההצהרות של טראמפ מגוחכות מאוד", אמר היום יפה פינה סורנסון, מהנדס תוכנה מקופנהגן. "אנחנו בעלי ברית, וזה לא ממש מכבד את העובדה הזו".
הערב התייחס לרצונו של טראמפ לספח את גרינלנד גם מזכיר המדינה היוצא של ארה"ב אנתוני בלינקן, והביע התנגדות נחרצת לכך: "הרעיון שהובע בנוגע לגרינלנד הוא כמובן לא רעיון טוב", אמר, "וברור שזה לא הולך לקרות".

מיקום אסטרטגי, שלל משאבים

לגרינלנד יש חשיבות אסטרטגית עבור צבא ארה"ב, המחזיק בטריטוריה הזו מערכת התרעה מפני טילים בליסטיים: הדרך הקצרה ביותר מאירופה לצפון אמריקה עוברת באי הארקטי, ולחיל האוויר האמריקני יש בסיס בשטחו הצפון-מערבי, בסיס תוּלה, שפועל מתוקף הסכם שעליו חתמה וושינגטון עם דנמרק ב-1951. בימי המלחמה הקרה היו לצבא ארה"ב חיילים בכ-50 בסיסים ברחבי גרינלנד, אבל במשא ומתן עם דנמרק ב-2004 נקבע כי הנוכחות תצומצם מאוד, וכעת היא קיימת רק בבסיס תולה. כמה מאות חיילים אמריקנים נמצאים שם, לעומת כמעט 10,000 בימי המלחמה הקרה.
12 צפייה בגלריה
גרינלנד
גרינלנד
פעם היו אמריקנים ב-50 בסיסים כאן. גרינלנד, כשהוא לא תחת השלג
(צילום: AFP)
בשנים האחרונות, על רקע הגברת פעילותן של רוסיה וסין בחוג הארקטי, הביעה וושינגטון רצון להגדיל את נוכחותה בגרינלנד, ובין השאר להציב שם מכ"מים כדי לעקוב אחר המתרחש בים בין האי לבין איסלנד ובריטניה – אזור שדרכו עוברות ספינות וצוללות גרעיניות רוסיות. בעשור הקודם פתחה רוסיה מחדש בחוג הארקטי שישה בסיסים צבאיים שנסגרו בתום המלחמה הקרה, והיא גם חידשה את הצי הצפוני שלה ושלחה לאזור כלי שיט חדשים. לעתים קרובות קיימה בחוג הארקטי תמרונים צבאיים. מוסקבה מקווה שכשהקרח יימס באזור ייווצר נתיב שיט מצפון לחופיה, והוא יוכל לשמש נתיב חלופי לסחורות מאסיה לאירופה.
גרינלנד – שמבחינה גאוגרפית שוכנת ביבשת צפון אמריקה, ובירתה נואוק קרובה יותר לניו יורק מאשר לבירת דנמרק קופנהגן – היא אי עשיר במינרלים, נפט וגז טבעי, אבל תהליך ההפקה שלהם איטי, ולכן הכלכלה המקומית ממשיכה להתבסס על דיג ועל סובסידיות שנתיות מדנמרק. לאוכלוסייה הקטנה של גרינלנד חסרות תשתיות בסיסיות ביותר: אין כבישים שמחברים בין 17 העיירות הפרוסות ברחבי האי, ויש בו רק נמל תעופה בינלאומי מסחרי אחד, כך שרבים נאלצים לעשות את נסיעותיהם דרך הים.
12 צפייה בגלריה
גרינלנד
גרינלנד
בירתה קרובה יותר לניו יורק מלקופנהגן. גרינלנד
(צילום: AFP)
משקיעים מארה"ב ומקנדה מחכים זה זמן רב לסימנים לכך שגרינלנד – טריטוריה הגודלה פי שלושה מטקסס – תקדם תוכנית לכריית המחצבים האדירים שחבויים בה, בהם אורניום. לעת עתה, בין השאר בגלל בירוקרטיה סבוכה ודאגה לאיכות הסביבה, יש בה רק מכרה פעיל אחד, קטן. לפי הערכות, היקף העתודות מול חופי גרינלנד הוא של 50 מיליארד חביות נפט וגז. מדובר בכמות שאמורה להציב אותה בין עשר היצואניות הגדולות בעולם.

80% מתחת לקרח בעובי 3 ק"מ

נכון להיום 80% מגרינלנד מכוסים קרח בעובי של עד שלושה קילומטרים. פירוש הדבר שחיפושים אחר משאבי הטבע היקרים אפשר לבצע רק באזורי החוף, אבל גם שם התנאים רחוקים מלהיות אידיאליים בשל החורף הארוך שבו קופאים הנמלים, חשכה של 24 שעות שיורדת על האי, והטמפרטורות שצונחות כדבר שבשגרה אל מתחת למינוס 30 מעלות בחלקים הצפוניים.
גרינלנד הייתה בעבר קולוניה של דנמרק, אבל ב-1953 היא הפכה לטריטוריה רשמית של הממלכה הנורדית וקיבלה מידה רבה של אוטונומיה. לפי חוק שאישרה דנמרק לפני עשור וחצי, ממשלת דנמרק אחראית רק לענייני החוץ והביטחון של גרינלנד, וכדי לאפשר מכירה של האי יהיה צורך לשנות את מעמדה המשפטי של הטריטוריה באמצעות תיקון לחוקת דנמרק.
12 צפייה בגלריה
נמלים קפואים, 24 שעות חושך ומינוס 30 מעלות. חורף באי הגדול בעולם
נמלים קפואים, 24 שעות חושך ומינוס 30 מעלות. חורף באי הגדול בעולם
נמלים קפואים, 24 שעות חושך ומינוס 30 מעלות. חורף באי הגדול בעולם
(צילום: shutterstock)
החל משנת 2009 יש לגרינלנד זכות להכריז על עצמאות מדנמרק, ואם היא תעשה זאת – היא תוכל עקרונית לבחור להצטרף לארה"ב. אף שרוב תושבי גרינלנד מעוניינים בעצמאות, רק מעטים מהם רואים בעצמאות מלאה אפשרות בת קיימא בשל התלות הכלכלית שלהם בדנמרק, שהיא חלק מהאיחוד האירופי העשיר. לפי סקרים, תושבי האי חלוקים בשאלה מהו המועד המיטבי ליציאה לעצמאות ואיזו השפעה תהיה לכך על איכות חייהם.
הצהרותיו של טראמפ אינן הפעם הראשונה שארה"ב מביעה עניין ברכישת גרינלנד. כשהאי היה עדיין קולוניה והמלחמה הקרה בין ארה"ב לברית המועצות הסלימה, וושינגטון בהובלת הנשיא דאז הארי טרומן עשתה ניסיון לרכוש את גרינלנד משום שראתה בו נכס אסטרטגי – אבל דנמרק סירבה למכור אותו.