"מי שרוצה לטוס יוכל, אין שום הנחיה או בעיה, רק שייקח בחשבון שהטיסות שלו בחזרה לארץ יתעכבו". כך אמרה אמש (ראשון) שרת התחבורה מירי רגב בתדרוך עיתונאים בנתב"ג, על-רקע ביטולי הטיסות של חברות תעופה זרות בשל המתיחות הביטחונית.
בזו אחר זו הודיעו חברות תעופה מכמה מקומות בעולם על החלטתן להשהות את הטיסות לישראל וממנה כל עוד איראן ושלוחיה באזור מאיימים לתקוף את ישראל. בשל כך, ישראלים רבים מצאו את עצמם בימים האחרונים נתקעים בחו"ל, מבלי יכולת לשוב לארץ.
"יש הרבה ישראלים שעדיין ממשיכים בחופשות שלהם, שרוצים לחזור אולי בעוד שבועיים, אולי בעוד שלושה שבועות, אולי בעוד חודש", אמרה השרה רגב. "כרגע, כמות הישראלים שאנחנו מבינים שרוצים לחזור עומדת על בערך 3,000". רגב הוסיפה: "למרות שאין מניעה ביטחונית לטוס מישראל ואליה גם בימים אלה, חלק מהחברות הזרות החליטו להשהות את הטיסות לארץ או לצמצם אותן מסיבות פנימיות שלהן".
שרת התחבורה הבטיחה כי "החל מעוד יומיים, יהיו לישראלים טיסות מאתונה ומקפריסין לארץ 24/7". בהתייחס לדיווחים על אודות ניסיון להפעלת שאטלים ימיים להחזרת ישראלים מיוון, אמרה השרה רגב: "כרגע, יש לנו יכולת להחזיר את מי שרוצה באמצעות החברות הישראליות והחברות הזרות. אם נראה שיש כמות גדולה יותר של ישראלים שרוצים לחזור או במקרה של הסלמה, יכול להיות שנפעיל את השאטלים יותר מוקדם, אולי כבר בשבוע הבא".
רגב ציינה עוד בנושא זה: "השאטלים מבוססים על מעבורות. רשות הספנות והנמלים כבר סגרה מול חברה בקפריסין את השאטלים הימיים, ואנחנו נסגור איתם את כל ההסכמים ואת כל ההיבט הביטחוני עם חיל הים ונפרסם את זה בצורה מסודרת לציבור. רצינו להשתמש באוניות של 'מנו ספנות' וכדומה, אבל הן מלאות".
לצד הדיווחים על כך שמספר הישראלים שמבקשים כעת לחזור מחו"ל לארץ עומד על כ-150 אלף, אמר מנהל רשות התעופה האזרחית (רת"א) שמואל זכאי: "שמענו את המספרים שנזרקים לאוויר, אנחנו מתייחסים רק לדברים שאנחנו יודעים ויש מנגנון מאוד ברור (להצהיר כי ברצונך לחזור מחו"ל. ד"ר), באמצעות משרד החוץ. מתקשרים לקונסוליה המקומית, אומרים 'אני תקוע', וזה נטו דרכם. אנחנו יודעים בדיוק כמה אנשים התקשרו. הנוסע נדרש להיות אקטיבי. כשהוא יגיע לאתונה או לקפריסין, אנחנו נדאג שיהיה לו איך לחזור".
השרה רגב הוסיפה בעניין זה: "יכולתי להגיד 'אין לנו פתרונות', איך אומרים? 'תסתדר'. אבל במציאות הזו, שאני יודעת שיש הרבה שרוצים לטוס לחו"ל ולקחת פסק זמן, עשינו את כל המערך הזה. מי שנמצא בחו"ל, שייקח בחשבון שהוא עלול להתעכב בחזרה שלו לארץ ושזה יכול לעלות לו יותר. שלא יחשבו שאם תקועים בפולין או בכל מקום אחר אנחנו הולכים לשלוח מטוס להחזיר אותו. לא, זה שונה מ-7 באוקטובר".
בהתייחס לדיווח ב-ynet, שלפיו רגב ביקשה משר הביטחון יואב גלנט להנחות את חיל האוויר לסייע לישראלים שייתקעו בחו"ל באמצעות החזרתם לארץ במטוסי הרקולס, אמרה שרת התחבורה על-רקע הסתייגות משרד הביטחון מהמהלך כי "אף אחד לא מתלהב מהנושא, אין כאן עניין של התלהבות או לא. הנושא עלה על-ידי גם בקבינט, גם במכתב ברור לשר הביטחון, גם מול הרמטכ"ל. במציאות שתחייב אותנו, כמובן שנפעיל את היכולות האלה".
"ביקשתי לא להפקיע מחירים"
השרה התייחסה בדבריה גם למחירים הגבוהים שנרשמו בחלק גדול מחברות התעופה שעדיין טסות לארץ וממנה - בדגש על הישראליות - על-רקע הביטולים הרבים של החברות הזרות. "חשוב לי להבהיר שאנחנו לא מתערבים במחיר של הטיסות, זה נושאים מסחריים וזה ברור", אמרה רגב. "עם זאת, ביקשתי ממנכ"לי החברות להבין את גודל השעה ולא להפקיע מחירים של מי שאמור לחזור מאתונה ומקפריסין כדי למנוע מצב שבו משפחה שנסעה ליעד רחוק יותר ושילמה על זה כרטיס טיסה, צריכה גם לשלם מחיר כפול על החזרה שלה לארץ".
שרת התחבורה הוסיפה: "אני מבינה שהמנכ"לים מבינים את החשיבות של העניין ובהחלט מתכוונים להתחשב בזה. המדינה לא יכולה לסבסד את זה. אנשים נוסעים לחו"ל, לחופשה, והם צריכים להבין שאם הם נוסעים לחו"ל במהלך מלחמה, זה אולי יעלה להם יותר או שהם יצטרכו להישאר מספר ימים נוספים ביעד שלהם עד שיחזרו לארץ. כל אזרח צריך להפעיל את שיקול הדעת שלו. בלי קשר, אני אנסה לבדוק מול שר האוצר אם יש לנו אופציה לסייע, לפחות מאתונה לארץ, אבל אני לא מבטיחה".
גורמים בענף התעופה, שנכחו באירוע, סיפרו ל-ynet כי הם הוזמנו לפגישת עבודה - ולהפתעתם כלל לא עודכנו שתהיה מסיבת עיתונאים.
פורסם לראשונה: 22:26, 04.08.24