התקשורת הממלכתית באיראן מדווחת הבוקר (יום א') על שריפה שפרצה במתקן כימי ליד העיר קום שבמרכז המדינה. לפי הדיווחים לפחות שני כבאים נפצעו באירוע. בסרטונים מהזירה נראה עשן סמיך מיתמר מהמפעל ליד קום, שהיא אחד ממרכזי הדת החשובים ביותר באיראן.
לפי שעה הסיבה לשריפה אינה ברורה. בשנה האחרונה פקדו פיצוצים, שריפות ותקלות כמה אתרים חשובים הקשורים לתוכנית הגרעין ולתוכניות צבאיות אחרות של איראן, וחלקם יוחסו לישראל, אבל לעת עתה אין שום רמז לכך שהאירוע ליד קום קשור לפעילות הצבאית או הגרעינית של טהרן.
דובר המחלקה לכיבוי אש בעיר קום מסר ש-150 כבאים נשלחו לטפל בשריפה ושהם הצליחו למנוע ממנה להגיע למכלי אלכוהול. עם זאת, כמה פיצוצים נרשמו במקום. לפי הדיווחים, מצבו של אחד משני הכבאים הפצועים קשה.
כל דיווח על שריפה גדולה או פיצוצים משמעותיים במתקני צבא ובמפעלים באיראן מעורר מיד עניין בעולם, משום שכמה אירועים כאלה התבררו בעבר כבעלי קשר למזימותיה הצבאיות של איראן. לתשומת לב מיוחדת זכו שני הפיצוצים שאירעו במתקן הגרעין בנתנז ביולי שעבר ובאפריל השנה, ושבהם נגרם לפי דיווחים נזק משמעותי לצנטריפוגות ולאתר המאחסן אותם. בשני המקרים האשימה איראן את ישראל, ואחרי הפיצוץ בחודש שעבר היא טענה שהוא נועד לחבל בשיחות בינה לבין המעצמות הנערכות בווינה במטרה להחזיר את טהרן וארה"ב להסכם הגרעין.
השיחות בין איראן למעצמות נמשכו גם בסוף השבוע האחרון, ואתמול יצאו הצדדים להפסקה בת שישה ימים. הם ישובו וייפגשו בסוף השבוע הקרוב. ראש צוות המשא ומתן של איראן לשיחות הגרעין, סגן שר החוץ עבאס ארקצ'י, טען אמש כי עד כה כבר סוכם בשיחות שרוב הסנקציות האמריקניות על אישים ומוסדות איראניים יוסרו. לדבריו, על בסיס הסיכומים עד כה, הציפייה של איראן היא שארה"ב תסיר את כל הסנקציות על הנפט והגז האיראניים, על תעשיית הרכב, הפיננסים והבנקאות של טהרן – וכן על הנמלים שלה.
השיחות בווינה נערכות ברובן בקומת המרתף של מלון יוקרה, שם מכונסים נציגי איראן, רוסיה, סין, צרפת, בריטניה וגרמניה, המדינות שלא פרשו מהסכם הגרעין שנחתם ב-2015. נציגי ארה"ב, שכן פרשה ממנו, ועוררה בכך את זעם איראן, נמצאים במלון אחר, בצד השני של הרחוב, ושליחים מעבירים מסרים אליהם ומהם, משום שטהרן סירבה לאפשר לנציגיה לקיים איתם שיחות ישירות.
דיפלומטים בכירים מצרפת, בריטניה וגרמניה אמרו אמש: "יש לנו עוד הרבה עבודה, ונשאר לנו מעט זמן. בהתחשב בכך, היינו מקווים להתקדמות גדולה יותר השבוע. עדיין לא הגענו להבנה על רוב הנקודות הקריטיות. הצלחה במשימה היא ממש לא דבר מובטח, אבל היא גם לא בלתי אפשרית". גורמים רשמיים אמרו שהם מקווים לגבש הסכם עד 21 במאי, היום שבו יפקע ההסכם בין טהרן לסוכנות הגרעין של האו"ם על המשך הפיקוח של הסוכנות על פעילותה הגרעינית של איראן.
היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב ג'ייק סאליבן אמר שלשום כי השיחות נמצאות ב"מקום לא ברור" – כשכוונתו שלא בטוח שהן יובילו להסכם. שגריר רוסיה בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, מיכאיל אוליאנוב, אמר אתמול: "אנחנו לא צריכים לצפות לפריצות דרך בימים הקרובים. אנחנו צריכים פשוט להמשיך בעבודה הדיפלומטית, ויש לנו כל סיבה לצפות שהתוצאה הסופית תהיה מוצלחת ושהיא תגיע די בקרוב, בתוך כמה שבועות". אוליאנוב, יש לציין, נחשב לאחד הגורמים האופטימיים יותר בשיחות.
בתוך כך, ראש המוסד יוסי כהן נועד שלשום בבית הלבן עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן – פגישה שלדברי גורמים בירושלים התקיימה לבקשתו של ביידן וביוזמתו. בכך הפך כהן לבכיר הישראלי הראשון הפוגש את ביידן מאז כניסתו לבית הלבן. הפגישה עסקה ברובה באיראן, כשברקע השיחות בווינה בין טהרן למעצמות על חזרה להסכם הגרעין. השתתפו בה גם בכירים במועצה לביטחון לאומי של ארה"ב.
לפני צאתו לוושינגטון, כהן קיים שיחת תדרוך עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, ובביקורו בארה"ב הוא נפגש גם עם מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן ועם בכירים ב-CIA ובגופי מודיעין אחרים. בפגישות הציג כהן את דאגתה של ישראל מהחזרה המסתמנת של ארה"ב להסכם הגרעין עם איראן.
ועוד באיראן: הבוקר פרסם שר החוץ מוחמד ג'וואד זריף התנצלות על הריאיון הסודי שלו שהודלף לפני כשבוע, ושבו הוא נשמע מותח ביקורת נדירה בחריפותה על משמרות המהפכה ועל מפקד כוח קודס קאסם סולימאני שחוסל על-ידי ארה"ב בעיראק. בשבוע שעבר הביע זריף צער על הסערה שגרמה ההקלטה באיראן, אבל רק הבוקר, בפוסט שפרסם באינסטגרם, הוא התנצל מפורשות: "אני מקווה שהעם הגדול של איראן וכל מוקיריו של הגנרל סולימאני, ובמיוחד משפחתו הנהדרת, יסלחו לי", אמר.