באוקראינה נערכים הבוקר (יום א') לעוד יום ארוך של קרבות, כשברקע ההבנה האיומה שצבא רוסיה שינה טקטיקה ומתמקד כעת בהפגזות והפצצות כבדות על ערים, כולל על אזורים אזרחיים, בתקווה לשבור את רוחם של התושבים ולגרום להם להיכנע.
התקשורת האוקראינית דיווחה כי במהלך הלילה נשמעה שוב סדרת פיצוצים בחרקוב, העיר השנייה בגודלה באוקראינה, והצבא האוקראיני מסר כי הוא מנהל כמה מבצעי הגנה בניסיון להדוף התקפות רוסיות, בין השאר במחוז דונייצק שבמזרח המדינה, בעיר סלובוז'נסקי ובעיר צ'רניהיב, שם נרשם ביום חמישי ירי רוסי כבד, שבו נהרגו לפחות 47 בני אדם.
המלחמה באוקראינה – כתבות נוספות:
• דקה אחר דקה: עדכונים שוטפים מהמלחמה
• בנט המתווך: מאחורי הקלעים של הטיסה החשאית למוסקבה
• "לא ישנו שבוע בגלל ההפצצות": עם הפליטות בפולין
• פוטין מבודד: החברות שהפסיקו לפעול ברוסיה
• מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
• נמצאים באוקראינה או בגבולותיה? רוצים לדווח ולצלם? לחצו כאן
הבוקר, בעדכון המודיעין היומי שלו, דיווח המודיעין הצבאי של בריטניה כי היקף ועוצמת ההתנגדות האוקראינית ממשיכים להפתיע את רוסיה, וכי מוסקבה תוקפת אזורים אזרחיים – בין השאר בחרקוב, בצ'רניהיב ובמריופול – בדומה לאופן שבו פעלה בצ'צ'ניה ב-1999 ובסוריה ב-2016. לדברי המודיעין הבריטי, את התקדמות הרוסים מאיטות התקפות שמבצעים האוקראינים על קווי הספקה. אוקראינה מצדה עדכנה הבוקר את מספר החיילים הרוסים שנהרגו לטענתה, ולדבריה הוא עומד כעת על 11 אלף לפחות. לטענה האוקראינית הזו יש להתייחס בעירבון מוגבל, וההערכה היא כי המספר מנופח למדי. עם זאת, במערב מעריכים כי צבא רוסיה אכן ספג אבדות כבדות הרבה יותר משציפה. מוסקבה הודתה בשבוע שעבר ב-498 חיילים הרוגים בצד שלה.
משרד ההגנה הרוסי דיווח הבוקר כי צבא רוסיה תקף ו"נטרל" את בסיס חיל האוויר האוקראיני סטרוקוסטיאנטיניב, שבו מוחזק לדבריו נשק מדויק לטווח ארוך. לדברי המשרד, בתקיפה נהרסו מערכות S-300 להגנה מפני טילים, וביממה האחרונה הפילה רוסיה 10 מטוסים ומסוקים אוקראיניים.
הפינוי ממריופול מתחדש: "אל תשאירו מושבים ריקים"
הבוקר חצה מספר הפליטים שברחו מאוקראינה את הרף של מיליון וחצי בני אדם: המוני אוקראינים ממשיכים להימלט אל פולין, רומניה, סלובקיה ומדינות אחרות במזרח אירופה ומרכזה, מותירים מאחוריהם חיים שלמים. אחת הערים שמהן מנסים תושבים לברוח היא וולנובאחה, שסופגת הפגזות כבדות. "תעזרו לנו אם אתם יכולים", התחננה הלילה לריסה, תושבת העיר. "כולנו רוצים לחיות, יש לנו ילדים ובעלים, אנחנו אימהות ואבות, גם אנחנו בני אדם. לאן אנחנו אמורים ללכת? מה שיש עליי והתיק שאני נושאת זה כל מה שיש לי עכשיו".
דאגה גדולה שוררת בכל הקשור לגורלם של תושבי מריופול, העיר הדרומית שמוקפת על-ידי כוחות רוסיים ומופגזת על-ידי צבא רוסיה כבר ימים ארוכים. "אנחנו לא יכולים לאסוף את הגופות מהרחובות", אמר הלילה ל-CNN סגן ראש העיר סרגיי אורלוב. בימים האחרונים הזהירו הרשויות במריופול כי לתושבי העיר הנצורים אוזלים האוכל, המים והחשמל, וכי ייתכן שמניין ההרוגים שם עומד כבר כעת על מאות. לפי הערכות, בעיר לכודים כ-400 אלף בני אדם.
הבוקר הודיעה מועצת העיר מריופול כי הושג הסכם על הפסקת אש מקומית בין השעות 10:00 ו-21:00, וכי תושבים נצורים יפונו מהעיר החל מ-12:00 בצהריים ועד לסיומה. אתמול, נזכיר, הושג סיכום דומה, אולם זמן קצר אחרי תחילת הפינוי האשימו שני הצדדים זה את זה בהפרה של הפסקת האש, והפינוי הופסק. לפי הסיכום החדש, אזרחים המבקשים לעזוב היום את העיר יוכלו להגיע לשלושה אתרים בה, ומשם יועברו באוטובוסים, בנתיב שסוכם מראש, לזפוריז'יה. רשת BBC מדווחת כי גם לכלי רכב פרטיים יותר להצטרף למפונים, אך עליהם לנסוע אחרי האוטובוסים בשיירה שאותה יובילו אנשי הצלב האדום. הנהגים הפרטיים מתבקשים לצאת עם מכוניות מלאות, ולא להותיר בהן מקומות ריקים.
גורם בממשלת אוקראינה הזהיר הבוקר כי המצב מתקרב לאסון הומניטרי לא רק במריופול, אלא גם באזור סומי שבצפון-מזרח המדינה, שם בערים אחטירקה וטרוסטיאנץ אין כעת הספקה של מים או חשמל.
בין הפליטים המגיעים מאזורי הלחימה ללבוב היו ביממה האחרונה יותר מ-215 ילדים שפונו מבית יתומים וצלחו מסע של 24 שעות ברכבת עם המטפלות והמטפלים שלהם. הילדים, חלקם פעוטות ואחרים כבר בני נוער, נמלטו מבית יתומים בזפוריז'יה שבדרום-מזרח אוקראינה ביום שבו תקפו הכוחות הרוסיים את תחנת הכוח הגרעינית הסמוכה. "הלב שלי נקרע", העידה אולגה קוצ'ר, מנהלת בית היתומים הנוצרי, ופרצה בבכי. "אני מצטערת, פשוט אין לי מילים, וכל כך צר לי על הילדים האלה. הם כל כך קטנים". עם רדת הלילה המתינו הילדים על הרציף בתחנת הרכבת בלבוב, והגדולים שבהם השגיחו על הקטנים בעוד הצוות סופר אותם. הפעוטות חיבקו בובות וצעצועים, אבל אף אחד מהם לא בכה או התלונן.
בתוך כך, מזכ"ל ארגון הבריאות העולמי טדרוס אדהנום מסר הבוקר כי ארגונו אימת הטענות שכמה התקפות בוצעו נגד מוסדות רפואיים באוקראינה, וכי נרשמו בהן הרוגים ופצועים. הוא הדגיש כי תקיפת מרכזים רפואיים היא הפרה של החוק הבינלאומי, וכי ארגונו חוקר דיווחים על תקיפות נוספות מסוג זה.
אחרי בנט: פוטין ידבר עם ארדואן
בינתיים ממשיך הקרמלין לקדם נגד אוקראינה טענות חסרות בסיס, לדברי המערב, במטרה להצדיק את הפלישה אליה. הבוקר, תוך ציטוט "מקור" שזהותו לא נמסרה, האשימה התקשורת הרוסית את הממשלה בקייב כי היא קרובה לפיתוח "פצצה גרעינית מלוכלכת" המבוססת על פלוטוניום. סוכנויות הידיעות הרוסיות "טאס", "ריה" ו"אינטרפקס" ציטטו כולן "נציג של גוף בכיר ברוסיה" כאומר שאוקראינה מנסה לפתח נשק גרעיני בתחנת הכוח המושבתת צ'רנוביל, שבה אירע האסון הגרעיני ב-1986.
ה"דיווחים" בתקשורת הרוסית הם יישור קו עם טענות הקרמלין מהשבוע האחרון: זה ימים ארוכים שמשטר פוטין, בצל הביקורת העולמית האדירה עליו והבידוד ההולך וגובר של מוסקבה, מקדם באגרסיביות את הטענה שאוקראינה חותרת לפתח נשק גרעיני, שיסכן מאוד את תושבי רוסיה. קייב, שוויתרה על כל הנשק הגרעיני שברשותה כבר ב-1994, אחרי קריסת ברית המועצות, דוחה בתוקף את טענות פוטין, ומדגישה שאין לה שום כוונה להצטרף ל"מועדון הגרעיני".
בינתיים גובר הבידוד הבינלאומי של רוסיה: בשבוע האחרון, לצד הסנקציות יוצאות הדופן בחריפותן שהטילו עליה ארה"ב ואירופה, החליטו שורה ארוכה של חברות מסחריות להפסיק על דעת עצמן את פעילותן בשוק הרוסי, וכך הידקו עוד יותר את החבל סביב צווארה של הכלכלה הרוסית. הלילה הצטרפו לחרם העולמי חברות "ויזה" ו"מסטרקארד" והודיעו כי הן משעות את פעילותן בארצו של פוטין.
מרוסיה ממשיכים להגיע דיווחים על מעצר מפגינים היוצאים למחות נגד המלחמה. אחרי שב-10 הימים הראשונים ללחימה דווח על יותר מ-8,000 מפגינים עצורים, הבוקר דיווח ארגון OVD-Info, העוקב אחר ההפגנות, כי עוד 316 בני אדם נעצרו במחאות ב-16 ערים ברחבי המדינה.
לקריאה נוספת:
• מול הסנקציות האדירות, גם סין לא בטוח תציל את פוטין
• בעקבות "מיסטר נְיֵיט": שר החוץ לברוב, הפה הגדול של פוטין
• ומה עם המלחמות שלנו? הערבים לא מבינים למה אוקראינה "חשובה יותר"
• "קייב מיוּל" במקום "מוסקו מיוּל": בעולם מחרימים וודקה רוסית
• חובבי הרחפנים באוקראינה מקימים צבא נגד פוטין
אחרי שאתמול נועד ראש ממשלת ישראל נפתלי בנט במפתיע עם פוטין ברוסיה, ביקור שאחריו שוחח בנט בטלפון עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי וקיים ביקור בזק אצל קנצלר גרמניה אולף שולץ בברלין, היום ישוחח פוטין בטלפון עם נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן. כמו בנט, גם ארדואן הציע בשבועות האחרונים שטורקיה תשמש כמתווכת בין מוסקבה לקייב, אם כי ניכר שבניגוד לישראל ארצו נוקטת מילים חריפות מאוד נגד מעשיו של פוטין.
הבוקר הודיעה אוקראינה כי מחר ייערך סבב שלישי של שיחות משא ומתן בינה לבין רוסיה. שני סבבים שנערכו בשבוע שעבר לא הובילו להפסקת אש כללית או להבנות על עניינים מהותיים הקשורים לפרוץ המלחמה, אבל בסבב שנערך ביום חמישי סוכם לפתוח מסדרונות הומניטריים לבריחת פליטים מכמה ערים נצורות.
פורסם לראשונה: 09:20, 06.03.22