ההפגנות וההתפרעויות האלימות בגבול רצועת עזה אמנם הופסקו בשבוע שעבר, לפי דיווחים זרים בעקבות הבנות בין ישראל לחמאס שהושגו בתיווך מצרי וקטארי, אבל המתיחות בדרום לא התפוגגה. לצד האיום העזתי לחדש את ההתפרעויות בגבול אם ההבנות לא ייושמו במלואן – שכוללות הקלות נוספות מצד ישראל על הכלכלה המקרטעת של הרצועה – החמושים בעזה ממשיכים לערוך שם מפגני כוח, כמסר לישראל.
גדודי אל-קודס, הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי, עורכת אחר הצהריים (יום ד') מצעד צבאי לציון 36 שנה להקמת הארגון, ולטענתה ישתתפו בו אלפי לוחמים, בהם לוחמי יחידת עילית ו"כוח מל"טים" ויחידת טילים. במצעד צפוי, כך לפי הודעת ארגון הטרור, לנאום מרחוק בכיר הג'יהאד אכרם עג'ורי, שבעבר ניסתה ישראל לתקוף אותו במקום מושבו בדמשק. המצעד היום מגיע אחרי ששלשום ערך הג'יהאד תרגיל צבאי נוסף, שכלל בין היתר ירי רקטות לים.
מפגני הכוח הללו אמנם נעשים על ידי הג'יהאד ולא על ידי החמאס ששולט ברצועת עזה, אבל סביר להניח שהם נעשים בהסכמתו, ובאחת התמונות שפורסמו היום מעזה אף נראה שוטר של חמאס מצדיע ללוחם של הג'יהאד שהשתתף במצעד.
ברקע ניצבת כאמור המתיחות אחרי שבועות של התפרעויות אלימות בגבול הרצועה, שבמהלכן צעירים פלסטינים יידו אבנים ומטענים לעבר גדר הגבול – וכוחות צה"ל פתחו לעתים באש חיה לעברם. בשיאן של ההתפרעויות אף חודשו הפרחות בלוני התבערה והוצתה עמדת צלפים של צה"ל – שהגיב בכמה מקרים בהפצצה של עמדות ריקות של חמאס.
בחמאס התעקשו אמנם שלא עודדו את ההתפרעויות הללו, אבל נתנו להן הסכמה שבשתיקה – כדי לסחוט ויתורים מישראל ומקטאר. מי שארגן באופן רשמי את ההפגנות הוא ארגון בשם "הצעירים המורדים", והוא הסביר שהן נובעות לכאורה מהיחס לאסירים הביטחוניים בבתי הכלא בישראל והעלייה של יהודים להר הבית, אבל בפועל נראה שהסוגיה האמיתית היא המשבר הכלכלי בעזה.
ואכן, בהבנות שהושגו בסופו של דבר מול חמאס והביאו לעת עתה לסיום ההפגנות נכללו שורה של הקלות בתחום הכלכלי: גורם רשמי בעזה סיפר לסוכנות הידיעות AP כי ישראל הבטיחה לחמאס להגדיל את מספר אישורי הכניסה לפועלים מעזה, להרחיב את אזור הדיג מול חופי הרצועה ולהעניק אפשרות לייצא ולייבא ציוד וסחורות רבים יותר.
עד כה הצעד היחיד מצד ישראל היה פתיחתם מחדש של מעברי הגבול לפועלים מהרצועה. בחמאס הזהירו לפי הדיווחים שאם ההבנות לא ייושמו ההתפרעויות יחודשו, והיום דיווחה בהקשר זה סוכנות הידיעות רויטרס כי הקלות שונות, בהן תוספת של מאות אישורי עבודה לפועלים העזתים, צפויות כבר בימים הקרובים. גורמים המעורים בפרטים אמרו לרויטרס כי בעוד חלק מדרישותיו של חמאס במו"מ היו פוליטיות, ההקלות הכלכליות הן הדבר החשוב ביותר בכל הנוגע לשמירת השקט בגבול.
"ההפגנות הן על כסף", אמר גורם ישראלי שביקש לשמור על עילום שם. "מה שאנחנו רואים על הגדר הוא מסר. הם מבקשים סיוע כלכלי", הוא הוסיף. בעזה, נזכיר, חיים 2.3 מיליון פלסטינים בצפיפות אדירה ובעוני עצום – גם ביחס למצבם של הפלסטינים ביהודה ושומרון, שההכנסה שלהם פר נפש גדולה פי ארבעה מזו של העזתים. שיעור האבטלה בעזה עומד על 46%, והמונים מסתייעים שם במענקים הכספיים ששולחת קטאר, מענקים שלפי הדיווחים אמורים להתרחב כעת במסגרת ההבנות שגובשו (באופן שבו לראשונה יחצה מספר האזרחים שמקבלים אותו את רף ה-100 אלף).
מאז תום מבצע "שומר החומות" ב-2021 ישראל הסכימה לשורה של הקלות כלכליות, בראשן אישורי עבודה לאלפי עובדים מעזה, שכיום ניתנים ל-18,000 עזתים. אותם עובדים נכנסים לישראל ומחזירים הביתה סכום כולל של שני מיליון דולר מדי יום, ועבורם האישורים הינם קריטיים כדי לאפשר להם ולבני משפחתם לשרוד: "אישור העבודה הוא הכול, זה החיים שלי, אם הוא יפסיק גם אני אפסיק", אומר לרויטרס בילאל א-נאג'ר. א-נאג'ר הרוויח כשעבד בעזה סכום זעום של 30 עד 35 שקלים ביום, אבל כעת הוא עובד במסעדה בלוד – ומרוויח סכום שגבוה פי עשרה.
גם עבור חמאס ההקלות הללו קריטיות: כמי ששולט בעזה הוא סופג שם ביקורת פנימית בעקבות העוני האדיר – ובמצב שבו הביקורת גוברת הוא מעדיף להפנותו לעבר ישראל, אותה הוא מאשים במצב הכלכלי בשל המצור על הרצועה (מצור שמוטל כמובן בשל מתקפות הטרור שלו). "אם צריך להיות פיצוץ, אז שזה יהיה כלפי הגורם שאחראי לתנאים הללו – הכיבוש", צוטט בדיווח של רויטרס בכיר חמאס באסם נעים.
אחד התחומים בעזה שמושפע יותר מכל מההקלות הוא ענף הטקסטיל, שהמכירות שלו זינקו מאז 2015 פי עשרה, ובשנה שעברה גלגל סכום של 22 מיליון דולר. השנה צפויות המכירות להמשיך לגדול. "אם המעברים פתוחים, והמצב הפוליטי הוא טוב, זה מאפשר לעזה לעבור התחדשות גדולה יותר בתחומי העבודה והחיים", אומר באשיר אל-בוואב, מנכ"ל חברת Unipal, יצרנית הבגדים הגדולה ביותר בעזה שמייצאת לישראל 150,000 פריטים מדי חודש.
הצמיחה הכלכלית נעשית בצל אי-וודאות גדולה, וכל אירוע קטן יכול לשבש אותה: כך למשל, בחודש שעבר, ובלי קשר להתפרעויות בגבול, ישראל עצרה לזמן קצר את העברת הסחורות מעזה – אחרי שבמעבר כרם שלום נחשף ניסיון הברחה חריג של חומר נפץ בתוך משלוח בגדים. חומר הנפץ, באיכות גבוהה ובהיקף של כמה קילוגרמים, הוסלק בבגדי מותג אופנה בינלאומיים, ולפי החשד היה מיועד להגיע לגורמי טרור.