היועץ לביטחון לאומי של ארצות הברית ג'ייק סאליבן אמר אמש (חמישי) כי "יש הבנות רחבות על רכיבים רבים בדרך לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה", ולא פירט מעבר לכך. עם זאת, הוא ציין כי "אין לנו מוכנות לחתימה על המסגרת והתנאים. יש עוד עבודה לעשות".
את הדברים אמר סאליבן לעיתונאים על מטוס האייר פורס 1, בזמן שהוא עושה את דרכו יחד עם נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן להודו כדי להשתתף בפסגת ה-G20. לפי סאליבן, המנהיגים של ישראל וסעודיה "הניחו על השולחן רבים מהרכיבים במסלול לנורמליזציה".
גורם מדיני בכיר התייחס השבוע למגעים לנורמליזציה עם סעודיה, ואמר כי "ביטחון ישראל לא יוקרב", על רקע דרישתה של סעודיה להקים מתקן גרעיני אזרחי בשטחה כחלק מההסכם עם ארה"ב, שאמור לכלול כאמור גם את הנורמליזציה. הגורם הבכיר ציין כמה מכשולים נוספים מלבד הגרעין הסעודי, ואותת כי הוא "לא יכול להגיד אם נעבור את כולם".
דבריו של הגורם הגיעו אחרי שהשר רון דרמר, שנחשב מקורב לראש הממשלה בנימין נתניהו ואף נסע לוושינגטון כמה פעמים בשליחותו לטובת תיאום ההסכם עם סעודיה, אמר בחודש שעבר כי הסעודים יכולים ממילא לפנות לסין או לצרפת כדי לקבל אישור למתקן גרעין אזרחי. "הסעודים דורשים גרעין אזרחי. הם חתומים על אמנת NPT (האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני), ויכולים ללכת מחר לסין או לצרפת ולבקש להקים תוכנית גרעין אזרחית. השאלה שאני שואל את עצמי - אם ארה"ב מעורבת, מה זה אומר על מה שיקרה בעוד 10, 20 ו-30 שנה מהיום, ומה האלטרנטיבות?", אמר אז דרמר.
הגורם העריך שדווקא סוגיית הוויתורים לפלסטינים סביב ההסכם עם סעודיה תיפתר, ואמר כי "זו לא הפעם הראשונה שזה עולה במגעים איתנו. אם אכן נגיע לשלום, אני מעריך שתראו איך פתרנו את זה". הוא רמז כי מה שיהיה מקובל על ראש הממשלה בנימין נתניהו, יהיה מקובל גם על יתר חברי ממשלתו – בהם השרים בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר, שמתנגדים אפילו לרוב ההקלות שמוצעות לפלסטינים בקבינט: "אם ראש הממשלה יהיה שלם עם הצעדים עם הפלסטינים - יהיה רוב מוצק בממשלה שיתמוך בהסכם עם סעודיה".
אתמול דיווחה רשת BBC כי הרשות הפלסטינית העבירה לסעודיה וארה"ב רשימה מפורטת של דרישות לוויתורים ישראליים לטובת הפלסטינים - בתמורה לנורמליזציה עם הממלכה. לפי הדיווח, הפלסטינים דורשים בין היתר העברת חלקים בגדה המערבית שנמצאים בשליטה ישראלית מלאה (שטחי C) לידי הרשות הפלסטינית וכן "הפסקה מוחלטת" של הרחבת ההתנחלויות.
בנוסף, וכפי שכבר דווח בכלי תקשורת אמריקניים - על הפרק גם חידוש התמיכה הכלכלית הסעודית ברשות, שהואטה ב-2016 - ונעצרה לחלוטין לפני שלוש שנים, להיקף של 200 מיליון דולר בשנה.
דרישה נוספת של הפלסטינים היא פתיחת מחודשת של הקונסוליה האמריקנית במזרח ירושלים, שהושבתה על ידי הנשיא דונלד טראמפ. לפי הדיווח ב-BBC, ברשות אף דורשים חזרה למשא ומתן בתיווך אמריקני בין ישראל לפלסטינים, שהתקיים לאחרונה בשנת 2014 תחת מזכיר המדינה דאז ג'ון קרי.