נשיא ארה"ב ג'ו ביידן מסר אמש (יום ב') הצהרה מיוחדת על המפלה באפגניסטן, ונפילתה המהירה של המדינה לידי הטליבאן. ביידן השמיע ביקורת חריפה נגד הממשלה האפגנית וכוחותיה - ואמר כי גם אם ארה"ב הייתה נשארת באפגניסטן עוד שנה - או עוד 20 שנה - התוצאה לא הייתה שונה.
בפתח דבריו הדגיש ביידן שהמטרות שלשמן פלשו האמריקנים לאפגניסטן לפני 20 שנה, אחרי פיגועי 11 בספטמבר בארה"ב, הושגו. הוא אמר שמשימתה של ארה"ב באפגניסטן הייתה למגר את הטרור נגד האמריקנים ולא "לבנות אומה" או להילחם במלחמה שלא משרתת את האינטרסים שלה. "אני לא אבקש מהכוחות שלנו להילחם ללא סוף במלחמת אזרחים נוספת", הדגיש בהצהרתו.
ביידן הטיח ביקורת קשה בהנהגה האפגנית ובכוחות הביטחון שלה, ואמר שארה"ב "נתנה לממשלה האפגנית את כל מה שהייתה צריכה". הוא הוסיף שהחיילים האמריקנים "לא אמורים למות במלחמה שהכוחות האפגניים לא מוכנים להילחם בה בעצמם". לדבריו מה שמתרחש כעת באפגניסטן מוכיח ששום פעולה צבאית לא תעזור. "אין שום סיכוי שעוד שנה, עוד חמש שנים או עוד 20 שנה של נוכחות אמריקנית בשטח היו עושות הבדל כלשהו", טען ביידן.
הנשיא הגן שוב על החלטתו להשלים את הנסיגה ואמר שהוא שלם איתה לחלוטין. "אחרי 20 שנה, למדתי בדרך הקשה שאף פעם אין זמן טוב לנסיגת כוחות אמריקניים", אמר בהצהרתו. הוא ציין שהוא היה צריך לבחור בין קיום ההסכם שנחתם בתקופת דונלד טראמפ - לבין הסלמת הסכסוך.
ביידן אמר שהוא מעדיף לספוג את הביקורת על נפילתה של אפגניסטן מאשר להשאיר את החלטת הנסיגה לנשיא האמריקני שיבוא אחריו. הוא אמר שההחלטה לעזוב את אפגניסטן היא "ההחלטה הנכונה לאמריקה". כמו כן הוסיף שהקריסה של הכוחות האפגניים הייתה מהירה מהצפוי: "האמת היא שזה התפתח מהר יותר ממה שצפינו. אז מה קרה? המנהיגים הפוליטיים של אפגניסטן ויתרו וברחו מהמדינה. הצבא האפגני ויתר, ולפעמים מבלי לנסות להילחם". הוא הוסיף שהתמונות מאפגניסטן – במיוחד מקאבול – מעוררות חלחלה, במיוחד עבור אמריקנים שלחמו באפגניסטן.
בהצהרתו בבית הלבן שבר ביידן שתיקה של כמה ימים, שבהם ספג ביקורת קשה על ההחלטה להשלים את הנסיגה האמריקנית - למרות מסע הכיבושים המהיר של הטליבאן. לאור ההתפתחויות ביידן הפסיק את חופשתו וחזר אמש לוושינגטון ממעון הנופש הנשיאותי בקמפ דיוויד.
לפני הצהרת הנשיא האמריקני, ועל רקע הזעם בקרב מתנגדיו, אמר היועץ לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן שביידן עוסק כרגע בסוגיה האפגנית עם הצוות שלו לביטחון לאומי ו"עובד קשה על המצב". אמש סיפר גורם בבית הלבן שראשי הצבא ומשרד ההגנה עדכנו את ביידן על מאמצי הפינוי מאפגניסטן ועל ההתפתחויות האחרונות בשדה התעופה קאבול - שבו נהרגו אתמול שבעה בני אדם.
סוכנות הידיעות AP דיווחה אתמול שביידן ובכירים אמריקנים נוספים נדהמו ממסע הכיבושים המהיר של הטליבאן ומקריסת הכוחות האפגניים. רק בשבוע שעבר גורם אמריקני הביע חשש שהעיר קאבול תיפול לידי ארגון הטרור האיסלאמיסטי - בתוך 90 יום. ביידן הצהיר בנחרצות בחודש שעבר כי "האפשרות שהטליבאן ישתלט על הכול וייקח לעצמו את המדינה כולה היא מאוד לא סבירה".
בשבוע שעבר, בצל הדיווחים על קריסת הכוחות האפגניים, עוד הביע ביידן תקווה שהכוחות האפגניים יוכלו להדוף את הטליבאן, והצהיר כי הם שצריכים להגן כעת על ארצם, ולא ארה"ב.
אמנם הנשיא הקודם דונלד טראמפ הוא שחתם עם הטליבאן על הסכם שלום והחליט להסיג את הכוחות האמריקניים, ואמנם ביידן עוד נקט משנה זהירות כשעיכב את הנסיגה בשלושה חודשים כדי להפחית את הסיכוי לאובדן שליטה, אבל העובדה שהנשיא הדמוקרטי החליט לדבוק בנסיגה גם בשבועות האחרונים, כשמסע הכיבושים של הארגון הלך וצבר תאוצה, מעוררת זעם בקרב מבקריו.
ביידן החל בהשלמת הנסיגה ללא תנאים מקדימים, ומבלי שהושג הסכם בין הטליבאן לממשלה האפגנית. טראמפ תקף את ביידן בשבוע שעבר, ואמר כי אם הוא עדיין היה נשיא "הנסיגה הייתה הרבה יותר מוצלחת" והוסיף כי "הטליבאן יודע את זה". בכירים רפובליקנים אחרים תקפו ביממה האחרונה גם הם את ביידן וטענו כי התמונות של מסוקי ארה"ב חגים מעל השגרירות האמריקנית בקאבול ומפנים ממנה עובדים מזכירות את הבריחה המשפילה של האמריקנים מווייטנאם.
עוד לפני שכוחות הטליבאן נכנסו לבירה קאבול החלה ארה"ב לשלוח לאפגניסטן אלפי חיילים, במטרה לפנות את עובדי השגרירות ואת האזרחים האמריקנים. דובר הפנטגון, ג'ון קירבי, מסר אתמול כי כ-2,500 חיילים אמריקנים נמצאים בנמל התעופה הבינלאומי על שם חמיד קרזאי, כדי להבטיח שהפינוי יעבור בשלום. בנמל התעופה נראו אתמול מראות דרמטיים, שממחישים את הכאוס באפגניסטן ואת מצוקתם של האפגנים: אלפים ממתנגדי הטליבאן ברחו לנמל כדי להימלט לחו"ל. עשרות תועדו מנסים לחסום את דרכו של מטוס צבאי אמריקני שעמד להמריא כשעליו אזרחים אמריקנים ועובדים בשגרירות בקאבול. חלקם אף נתלו עליו - ובהמשך נפלו ממנו כשהיה באוויר. הכוחות האמריקניים ביצעו ירי הרתעה כדי להרחיק את ההמון, ולאפשר למטוס להמריא.
בצהריים דווח שחמישה בני אדם נהרגו בכאוס בנמל התעופה בקאבול - בהם אפגנים נואשים שנתלו על המטוס האמריקני ונפלו אל מותם. אחר הצהריים דיווח גורם אמריקני לרויטרס על שני הרוגים נוספים - שנורו למוות על ידי החיילים האמריקנים שמאבטחים את השדה בקאבול. הגורם אמר שההרוגים הם חמושים, שנורו על ידי הכוחות בשתי תקריות נפרדות שהיו ב-24 השעות האחרונות. "הדיווחים הראשוניים מלמדים שמתנקשים חמושים ירו לעבר הקהל", אמר אותו גורם לרויטרס.
בפנטגון הודיעו כי בעקבות הכאוס בנמל התעופה בקאבול הושעו כל הטיסות הצבאיות והאזרחיות. דובר הפנטגון, ג'ון קירבי, אמר אמש שהכוחות האמריקניים פועלים בנמל כדי לאפשר את חידוש הטיסות ופינוי האזרחים. קירבי אמר שארה"ב משתף פעולה עם טורקיה ומדינות נוספות, וציין שעד כה פונו המריאו מנמל התעופה כמה מאות בני אדם. בהמשך הערב פורסם שהפעילות בנמל חודשה.
שלשום, לפני שהכאוס בנמל התעופה בקאבול החל, נפגש בכיר בצבא האמריקני עם מנהיגים בטליבאן - והזהיר אותם שלא לחבל בפינוי ההמוני משדה התעופה בקאבול. בנוסף לאזרחים אמריקנים מפונים מקאבול אזרחים ועובדי שגרירויות של מדינות מערביות נוספות.
גורם אמריקני אמר ל-AP שגנרל פרנק מקנזי, מפקד פיקוד מרכז של ארה"ב (שאחראי על הפעילות במזרח התיכון), נפגש בדוחא שבקטאר עם מנהיגים בטליבאן. לפי הגורם, בשיחה סוכם לבסס "מנגנון" שימנע עימות בין הצדדים, במסגרתו יימשך הפינוי מנמל התעופה ללא הפרעה של הטליבאן.
בעקבות המצב באפגניסטן נערך אתמול דיון במועצת הביטחון של האו"ם. מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש, אמר למועצה: "אסור לנו לנטוש את אזרחי אפגניסטן". הוא הוסיף כי הוא "מודאג במיוחד מהדיווחים על ההפרות הגוברות של זכויות אדם נגד נשים וילדות באפגניסטן". גוטרש קרא לעולם להתאחד כדי להיאבק ב"איום הטרור הגלובלי" שנשקף מאפגניסטן. בהצהרת 15 המדינות החברות קראה המועצה להפסקת אש מיידית באפגניסטן ולהקמת ממשלה חדשה, שתכלול גם נשים.
בשעה שבקהילה הבינלאומית מודאגים מעליית הטליבאן, בתנועת חמאס בירכו אתמול את הטליבאן על כיבוש אפגניסטן – 20 שנה אחרי שהודחו מהשלטון בעקבות הפלישה האמריקנית. בהודעת חמאס בירכה התנועה על "התבוסה של הכיבוש האמריקני באדמת אפגניסטן", ושיבחה את "ההנהגה האמיצה" של הטליבאן על הניצחון שהושג "בתום 20 שנות מאבק".
פורסם לראשונה: 22:50, 16.08.21