חברי פרלמנט איראנים קראו "תודה למשטרה" בדיון שנערך אתמול (יום א') ושהפך למפגן תמיכה מצדם בדיכוי האלים של המחאה על מותה של הצעירה הכורדית-איראנית מהסא אמיני. בדיון בפרלמנט, המחוקקים נשבעו אמונים למנהיג העליון של הרפובליקה האיסלאמית, האייתוללה עלי חמינאי, וקראו: "הדם בוורידים שלנו הוא מתנה למנהיג שלנו".
חמינאי עדיין לא הגיב ל"מהומות החיג'אב", שהפכו למחאה הגדולה ביותר זה שנים נגד הרשויות באיראן. רבים קוראים לשים קץ למשטר הדתי-איסלאמי לאחר יותר מארבעה עשורים.
יו"ר הפרלמנט האיראני, מוחמד באקר קליבאף, הזהיר כי המחאה עלולה לערער את יציבות איראן, וקרא לכוחות הביטחון לנקוט יד קשה נגד מי ש"מסכנים את הסדר הציבורי". קליבאף אמר לחברי הפרלמנט כי הפגנות קודמות שנראו באיראן, של מורים וגמלאים, נועדו להוביל לרפורמות ואילו מטרת המחאה הנוכחית היא להפיל את השלטון.
"כאוס ברחובות יסכן את הכלכלה ויגביר את הלחץ והסנקציות על ידי האויב", אמר קליבאף, שהתייחס לסנקציות האמריקניות. הוא הבטיח "לתקן את השיטות של משטרת המוסר" כדי למנוע מקרים דומים בעתיד.
אמש דווח בתקשורת הממלכתית באיראן כי כוחות הביטחון התעמתו עם סטודנטים באוניברסיטת שריף בטהרן, האוניברסיטה המובילה ללימודי מדעים וטכנולוגיה באיראן. באחד מהסרטונים שהופצו ברשתות החברתיות נראים כוחות הביטחון יורים גז מדמיע כדי להרחיק את הסטודנטים מהקמפוס וקולות ירי נשמעים מרחוק.
בסרטון אחר נראים כוחות הביטחון רודפים אחרי עשרות סטודנטים לכודים בחנייה התת-קרקעית של האוניברסיטה. בסרטון נוסף תועד מעצר של אחד המפגינים מחוץ אוניברסיטת שריף. בסופו של הסרטון יורה אחד מאנשי כוחות הביטחון ישירות למצלמה.
אתר "איראן אינטרנשיונל", שמזוהה עם האופוזיציה באיראן, דיווח כי כוחות הביטחון כיתרו את הסטודנטים באוניברסיטה ולא אפשרו להם לצאת מהקמפוס. לפי הדיווח, הכוחות השתמשו ברובי ציד כדי לירות כדורים זעירים מיוחדים שפצעו אנשים. אלו שפצעו נעצרו ונלקחו משם. לפי "איראן אינטרנשיונל", עשרות כבר נעצרו.
אמיני בת ה-22 נעצרה בטהרן על ידי משטרת המוסר לפני כשלושה שבועות, כשבאה לביקור בבירה עם בני משפחתה. עדי ראייה סיפרו לאביה שהשוטרים הכניסו אותה בכוח לניידת, ושהעילה למעצרה הייתה שלא עטתה כראוי את כיסוי הראש שלה. במהלך המעצר איבדה אמיני את הכרתה, ובהמשך נקבע מותה בבית חולים בטהרן. משפחתה טוענת שהוכתה במהלך מעצרה, אך משטרת טהרן מכחישה זאת ומתעקשת שהצעירה עברה אירוע רפואי כלשהו – אולי התקף לב – בזמן המעצר. אביה של אמיני טען כי בתו הייתה בריאה וכי אחרי מותה הבחין בחבלות על גופתה.
מאז מותה של אמיני נרשמו הפגנות מחאה בעשרות ערים בכל 31 המחוזות באיראן, והן מתמקדות בדיכוי חירויות הפרט במדינה, במיוחד זכויות הנשים הקשורות לקוד הלבוש. נשים ממלאות תפקיד מרכזי בהפגנות הללו, ובסרטונים שהועלו לרשת הן נראו בין השאר מסירות את כיסוי הראש שלהן, שורפות אותו בהתרסה – ואף גוזרות את שיערן. חלקן נראו מעיזות להתייצב בשיער חשוף מול אנשי כוחות הביטחון האיראניים.
ההפגנות לא דעכו למרות דיכוי המפגינים על ידי כוחות הביטחון - במקרים מסוימים, לפי סרטונים שפורסמו ברשתות החבריות גם באמצעות ירי חי - ומספר ההרוגים ההולך וגדל. לפי ארגון "אמנסטי אינטרנשיונל", לפחות 52 אזרחים נהרגו בהפגנות, ועוד מאות נפצעו ואלפים נעצרו. ארגון "זכויות האדם באיראן", שמושבו באוסלו, דיווח כי עד כה מתו לפחות 92 בני אדם מאז שהחלה המחאה לפני כשבועיים. איראן הודתה כי לפחות 41 בני אדם כבר נהרגו בדיכוי ההפגנות, בהם גם אנשי כוחות הביטחון.
גם אתמול נערכו הפגנות בערים ברחבי איראן, בהן קרמנשה, שיראז ומשהד, ובסרטונים שהופצו ברשתות נשמעו המפגינים קוראים "עצמאות, חופש, מוות לחמינאי". מנגד, כלי תקשורת ממלכתיים באיראן שיתפו סרטון של סטודנטים שקיימו הפגנת תמיכה במשטר במשהד, וקראו "הרפובליקה האיסלאמית - הקו האדום שלנו".
במהלך המחאה הודיעה איראן בכמה הזדמנויות על מעצרם של "אזרחים זרים" שלטענתה אחראים למהומות. משרד המודיעין האיראני הודיע בסוף השבוע על מעצרם של "תשעה אזרחים זרים", בין השאר מהולנד, צרפת, גרמניה, איטליה ופולין. איראן טוענת שמדינות במערב – בראשן ארה"ב – מנסות לנצל את המצב כדי לערער את יציבות השלטון.
ברחבי העולם עוקבים בעניין אחרי המחאה ומריעים לנשים האיראניות שמסכנות את עצמן כדי להשמיע את קולן. בסוף השבוע התקיימו הפגנות תמיכה במפגינות האיראניות בעשרות ערים ברחבי העולם תחת הכותרת "נשים, חיים, חירות".
פורסם לראשונה: 23:01, 02.10.22