מי שמסתובב בימים אלו ברחובות פריז, לפחות ברבים מהם, יצטרך כנראה לסתום את האף: עובדי הניקיון בבירת צרפת שובתים כבר תשעה ימים במחאה על רפורמת הפנסיות של הנשיא עמנואל מקרון, ואלפי טונות של אשפה נערמו מחוץ לפחי הזבל הגדושים. "שביתות זבל" נערכות בעוד כמה ערים ברחבי צרפת – בהן נאנט, רן ולה האבר – ולצדן נערכות שביתות במגזרים נוספים. השובתים מוחים על תוכניתו של מקרון להעלות בשנתיים את גיל הפרישה של העובדים, אבל הנשיא הצרפתי נחוש לקדמה – ובינתיים לא ברור מתי השביתות יגיעו לסיומן.
הרשויות בפריז מסרו כי עד יום שני נערמו ברחובות העיר לפחות 5,600 טונות של אשפה. לצד עובדי הניקיון שאוספים את הזבל, בשביתה לוקחים חלק גם המנקים והפועלים שאחראים על תחזוקת מערכת הביוב. רק עובדים המועסקים על ידי העירייה שובתים, וכיוון שבחלק מהאזורים בפריז אחראיות על הניקיון חברות פרטיות, רק בכחצי מרובעי העיר האשפה נערמת ברחובות. במקביל מפגינים חסמו את הגישה לשלושה מתקני טיפול בפסולת באזור הבירה, ובאופן חלקי את הגישה למתקן רביעי.
בתקשורת הצרפתית דווח כי בכמה מקרים פינו עובדי החברות הפרטיות את הזבל בשטחים בפריז שאמורים להיות תחת אחריות עובדי הניקיון הציבוריים. עמנואל גרגואר, פקיד בכיר בעיריית פריז, אמר כי הרשויות נאלצות לתעדף את השימוש בכוח האדם המועט שנותר להן על בסיס שיקולי ביטחון ובריאות הציבור – ומשתדלות בין היתר לפנות את האשפה משווקי המזון ואת שקיות הזבל שהושלכו ברחובות בצורה שמסכנת את הולכי הרגל.
לצד הצחנה שמעיבה על התושבים, כעת גובר גם החשש מסכנה תברואתית – כיוון שהזבל הרב מושך אליו עכברושים ומקקים. אחד הפרשנים בתחנת הרדיו Europe1 תיאר את המצב הנוכחי כ"בופה אכול ככל יכולתך" עבור מיליוני העכברושים בפריז. גם התיירים אינם נהנים כמובן מהמצב הנוכחי, ובשיחה עם סוכנות AP אמרה נאדיה טורקאיי שהגיעה מבריטניה כי מרוב זבל "קשה אפילו לנווט ברחובות". היא מביעה צער על כך שרחובותיה היפים של עיר האורות מסריחים ומלאים בזבל, אבל היא מדגישה כי היא תומכת בעובדי הניקיון ששובתים לדבריה ל"מטרה טובה".
הרפורמה שאותה מקדם מקרון קובעת כי גיל הפרישה בצרפת יעלה מ-62 ל-64, יבוטלו זכויות יתר שמהן נהנו עובדים בכמה מגזרים, למשל עובדי המטרו של פריז, ויוקשחו הדרישות שבהן יחויבו העובדים לעמוד כדי לקבל פנסיה מלאה. המקרה של עובדי התברואה חריג, כיוון שבשל עבודת הכפיים שלהם, שטומנת בחובה גם סיכונים בריאותיים, גיל הפרישה הנוכחי שלהם הוא 57 – והרפורמה מבקשת להעלותו ל-59.
העובדים זועמים על כך ואומרים שתוספת של שנתיים בעבודה קשה שכזו היא תקופה ממושכת מדי. "מיסייה מקרון רוצה שנמות בעבודה שלנו", האשים עובד הביוב פרדריק אביסה, שחבר בוועד של אחד מארגוני העובדים שעומדים בחזית המאבק ברפורמה. עובדי התברואה מאשימים כי למרות החיוניות הרבה שלהם, הם מוזנחים על ידי המדינה. "מה שמאפשר לצרפת לתפקד הוא העבודות הבלתי נראות, ואנחנו לצערנו חלק מהאנשים הבלתי נראים", אמר מטאטא הרחובות ג'מאל אוצ'ן. בשיחה עם AP הציע אוצ'ן שהפוליטיקאים יתנסו מעט בעבודה שלהם: "הם לא ישרדו יום אחד".
הרפורמה של מקרון אינה פופולרית, ולפי הסקרים שניים מכל שלושה צרפתים לערך מתנגדים לה ורובם תומכים בשובתים. למרות זאת מקרון נחוש לקדם אותה, בטענה שלצרפת אין ברירה אלא לנקוט את הצעדים האלה אם ברצונה לאזן את המערכת הפנסיונית שלה. גיל הפרישה בצרפת נמוך מאוד בהשוואה לרוב שכנותיה האירופיות, שהעלו את גיל היציאה לגמלאות ל-65 ואף למעלה מזה. ההוצאה של צרפת על פנסיות היא השלישית בגובהה בקרב המדינות המתועשות – 14.5% מהתוצר המקומי הגולמי – ובחודש שעבר הזהיר מקרון: "אם אנחנו רוצים שהמערכת הזו תמשיך לתפקד, אנחנו צריכים להאריך את תקופת העבודה שלנו". אם תאושר הרפורמה, השינויים אמורים להיכנס לתוקף בספטמבר.
מקרון מחפש רוב בפרלמנט, אבל יכול לעקוף אותו
ארגוני העובדים דוחים את טענותיו של מקרון. לדבריהם הצעדים המוצעים אינם הוגנים, ויפגעו באופן לא מידתי בעובדים חלשים – עובדים נטולי הכשרה מיוחדת שנוטים להתחיל את הקריירות שלהם מוקדם, ולעתים קרובות מועסקים בעבודות קשות מבחינה פיזית, שלא כמו בוגרי אוניברסיטאות. כחלק מהמחאה הם מנסים לשתק את הכלכלה הצרפתית, ובין היתר נערכת כעת גם שביתה ממושכת בכמה מתקני זיקוק נפט, אולם זו הביאה לסגירתם של רק חלק קטן מתחנות הדלק בצרפת.
מחר תמשיך המחאה עם "יום זעם" לאומי, השלישי שעורכים המארגנים בתוך תשעה ימים, ובמסגרתו יתקיימו שביתות נרחבות יותר וצעדות מחאה גדולות. אבל למפגינים ולשובתים לא נותר זמן רב עד להשלמת החקיקה: במקביל להפגנות תתכנס מחר ועדה משותפת של הבית התחתון והבית העליון של הפרלמנט, על מנת לקבוע נוסח מוסכם וסופי של רפורמת הפנסיות. אם יושג נוסח שכזה, ממשלתו של מקרון מקווה לאשר את החוק כבר ביום חמישי, בהצבעות שייערכו עליו בשני בתי הפרלמנט.
למפלגת המרכז של מקרון אין רוב מוחלט בבית התחתון, ולא ברור אם תצליח להשיג שם את הרוב הנדרש לאישור הרפורמה. המפלגה צפויה להסתייע במצביעים מהמפלגה הרפובליקנית, מפלגת ימין, שתומכים במהלך, אבל גם בקרב השמרנים יש מחלוקת קשה סביב התוכנית. לא מן הנמנע שמקרון יצטרך בסופו של דבר להעביר את הרפורמה בעזרת ניצול סמכויות חוקתיות מיוחדות שיש בידיו – שמאפשרות לו לעקוף את הבית התחתון.
צעד שכזה עשוי רק להחריף את המחאה, וראשי ארגוני העובדים הזהירו את מקרון שלא לעשות זאת. ראש ממשלתו, אליזבת בורן, הביעה הערב ביטחון שלא יהיה צורך לעקוף את הבית התחתון ושהרוב הדרוש יימצא בסופו של דבר. "קיים רוב שלא מפחד מהרפורמות, גם אלו שאינן פופולריות, כאשר הדבר הכרחי", אמרה.