חשש כבד בישראל ובאזרבייג'ן שאיראן תנסה לשבש את ביקורו הממלכתי בבאקו של נשיא המדינה יצחק הרצוג. במסגרת הביקור, המגיע על רקע מתיחות גוברת בין ירושלים לטהרן ובין איראן לשכנתה אזרבייג'ן - מדינה מוסלמית שיעית המקיימת קשרים אסטרטגיים עם מדינת ישראל וחנכה לאחרונה שגרירות בארץ - יתקיים מבצע אבטחה הנועד לסכל כל ניסיון איראני לפגוע בו.
הרצוג הגיע הבוקר לאזרבייג'ן, לביקור שיימשך יומיים. לפני ההמראה אמר: "אני יוצא לביקור ממלכתי רשמי חשוב באזרבייג'ן, באירוח נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב. מדינה ידידותית, קרובה, חשובה, מדינת מפתח. אנחנו צריכים לזכור שמעבר ליחסי המסחר, ומעבר לקשרים ההיסטוריים, אזרבייג'ן היא שכנתה של איראן. איראן גורם בלתי יציב באזור שחותר כל הזמן לפעולות כנגד מדינת ישראל וכנגד הברית המתפתחת של שלום וביטחון באזור, ואני בוודאי אדון בכך".
לפני עלייתו למטוס התייחס גם הרצוג לשיחות שיתחדשו היום בבית הנשיא: "במהלך ביקורי באזרבייג'ן יתקיימו שיחות ההידברות תחת חסותי בבית הנשיא, בין הקואליציה לנציגי מפלגות האופוזיציה. אני מבקש לחזור ולהדגיש שבהחלט ניתן להגיע להבנות רחבות. זה מחייב מאמץ, רצון טוב, מנהיגות ואני מציע להתעלם מרעשי הרקע ולחשוב על המטרה האסטרטגית, שהיא בסופו של דבר, טובת מדינת ישראל. אף אחד לא מוכר ערכים, אף אחד לא פוגע בעקרונות יסוד, אבל מצד שני טוב ורצוי לדון בגבולות הגזרה ברשויות השונות במדינת ישראל".
כוחות הביטחון של אזרבייג'ן, לצד היחידה לאבטחת אישים בשב"כ, ינקטו במהלך ביקורו במדינה אמצעי ביטחון חסרי תקדים - ואזורים שלמים בבאקו ייסגרו. כמו כן, אלפי חיילים ושוטרים גויסו למען אבטחתו של הרצוג.
עם נחיתתו, יתקבל הרצוג בשדה התעופה על ידי 30 ילדים מבית הספר של חב"ד בבאקו, שינופפו בדגלי ישראל ואזרבייג'ן. בפתח הביקור, שיימשך יומיים ויתקיים בהזמנתו של נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב, יתקבלו הרצוג ורעייתו בטקס קבלת פנים ממלכתי על ידי משמר הכבוד בארמון הנשיאותי "זגלובה" בבאקו, על ידי הנשיא האזרי.
בשיאו של הטקס תתנגן "התקווה", ולאחר מכן יקיימו הנשיאים פגישה מדינית. בהמשך יתארחו הרצוג ורעייתו בארוחת צהריים ממלכתית. כמו כן, השניים יניחו זר בסמטת הכבוד בקברו של נשיאה השלישי של אזרבייג'ן היידר אלייב, ובאנדרטת שהאדילר - שדרת הנופלים להנצחת קורבנות המלחמה.
לביקור יתלווה שר הבריאות והפנים משה ארבל, שייפגש עם מקבילו האזרי ד"ר טימור מוסייב. השניים צפויים לדון בהעמקת שיתוף הפעולה בעולמות הבריאות, בדגש על הכשרות רופאים, הערכות לחירום ובריאות דיגיטלית. בנוסף, במהלך הביקור יתקיים טקס חתימה על הסכם שיתוף פעולה בתחום הבריאות בין ישראל לאזרבייג'ן. בתום הביקור ישתתפו הרצוג ורעייתו באירוע חגיגי שייערך לכבוד 75 שנה לעצמאותה של ישראל, ייפגשו עם חברי הקהילה היהודית שבאזרבייג'ן - ומשם יעשו את דרכם חזרה לישראל.
לא מדובר בביקור נשיאותי ישראלי ראשון בבאקו. קדמו לו ביקורם של הנשיא שמעון פרס ב-2009 וזה של ראש הממשלה בנימין נתניהו ב-2016 - רק לפני חודש ביקר באזרבייג'ן שר החוץ אלי כהן ובחודש ינואר ביקרה שם שרת המודיעין גילה גמליאל.
ביקורו של הרצוג מסמל אולי את שיא ההתחממות ביחסים בין המדינות: באחרונה, ולראשונה מאז כינון היחסים בין המדינות, הגיע לישראל שר החוץ האזרי ג'ייהון ביירמוב - ופתח בישראל את שגרירות אזרבייג'ן. במקביל הגיע לארץ מוכתר ממד אוגלו ממדוב, השגריר האזרי הראשון בישראל, והגיש את כתב האמנתו לנשיא הרצוג.
במשך כ-30 שנים לא היה לאזרבייג'ן ייצוג דיפלומטי רשמי בישראל, שהייתה לאחת המדינות הראשונות בעולם להכיר בעצמאות המדינה המוסלמית בדצמבר 1991 - ואף פתחה בה שגרירות בשנת 1993. אזרבייג'ן, מדינה המוגדרת חילונית, היא המדינה המוסלמית-שיעית הראשונה הפותחת שגרירות במדינת ישראל. עד היום נמנעה באקו מהמהלך בשל לחץ מאיראן וממדיניות מוסלמיות אחרות.
לאחרונה פרץ עימות חריף בין אזרבייג'ן לאיראן, שחלקו נובע מהתחממות היחסים בין באקו לירושלים. טהרן דרשה הבהרות מהאזרים, וזעמה על התבטאותו של השר כהן שלפיה יש "חזית מאוחדת של ישראל ואזרבייג'ן נגד איראן". איראן בתגובה הבהירה כי "לא תישאר אדישה" ל"קנוניה" הזו.
מנגד, האזרים זועמים על מה שהם מגדירים "פרובוקציות" מצידה של איראן, בהן תרגילים שערכה לאורך הגבול עם אזרבייג'ן, יצירה והפצה של סרטונים אנטי-אזרים, הפיגוע בשגרירות אזרבייג'ן בטהרן וניסיון ההתנקשות בחבר הפרלמנט האזרי פאזיל מוסטפא בבאקו, המיוחס למיליציות פרו איראניות.
בינואר השנה פרץ אזרח איראני לשגרירות אזרבייג'ן בטהרן, הרג ביריות את קצין ביטחון השגרירות ופצע שני אנשים נוספים. בעקבות ההסלמה הזו, החליטה אזרבייג'ן לפנות את השגרירות שלה והחזירה אותה לבאקו. בנוסף, אזרבייג'ן מאשימה את טהרן בחדירת מטוסים איראניים לשטחה.
באחרונה גירשו איראן ואזרבייג'ן דיפלומטים מטעמן של שתי המדינות לאחר שהכריזו עליהם "אישיות לא רצויה". כמו כן, ב-16 במאי עצרו שירותי הביון של באקו שמונה בני אדם שהואשמו בניסיונות ריגול לטובת טהרן ובהקמת מדינה שיעית באזרבייג'ן - לפי הנחיה של הביון האיראני. בפברואר השנה עצרה אזרבייג'ן 40 מרגלים איראנים, ובסך הכול נעצרו לאחרונה במדינה עשרות בני אדם בהאשמות דומות. בפברואר השנה עצרה אזרבייג'ן 40 מרגלים איראנים. אזרבייג'ן טוענת בנוסף שאיראן "מציפה" את האזורים העניים שלה בסמים - ואף מחלקת אותם בחינם.
פורסם לראשונה: 06:42, 30.05.23