נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי קרא הלילה (בין שישי לשבת) לשיחות שלום מקיפות עם רוסיה, אחרי שמאז הדיווחים השבוע על התקדמות במשא ומתן בין הצדדים לא הושגה פריצת דרך משמעותית כלשהי. לדברי זלנסקי, "הגיע הזמן להחזיר את השלמות הטריטוריאלית והצדק לאוקראינה. אחרת, לרוסיה ייקח כמה דורות להתאושש מהפסדיה במלחמה". הוא הוסיף כי יש לקיים את השיחות "ללא דיחוי", ואמר כי רק כך רוסיה תוכל להגביל את הנזק שנגרם מ"הטעויות" שלה.
"אני רוצה שכולם ישמעו אותי עכשיו, במיוחד במוסקבה", הוסיף זלנסקי. "הגיע הזמן לפגישה, הגיע הזמן לדבר". זלנסקי טען גם כי הכוחות הרוסיים חוסמים בכוונה אספקה הומניטרית לערים שנמצאות תחת מתקפה, והדגיש: "זו טקטיקה מכוונת. זה פשע מלחמה והרוסים ייתנו על כך את הדין, ב-100%". הוא התייחס גם להפגזת התיאטרון במריופול, שבו לטענת האוקראינים הסתתרו יותר מ-1,000 בני אדם, ואמר כי למרות שהתקיפה התרחשה ביום רביעי - עד כה לא ידוע כמה אנשים נפגעו בה, ומאות עדיין לכודים תחת ההריסות. עם זאת, יותר מ-130 איש חולצו מהמקום. כ-400 אלף איש לכודים בעיר שנמצאת תחת מצור כבר יותר משבועיים, והם סובלים מהפצצות כבדות וממחסור בחימום, חשמל ומים.
צבא אוקראינה טען הבוקר כי בעיירה צ'רנובייבקה שבמחוז חרסון נהרג קצין רוסי בדרגת לוטננט גנרל - אנדריי מורדביצ'ב, מפקד ארמיית המשמר השמינית של הצבא הרוסי. הצבא האוקראיני טען גם שהמצב בחזיתות המלחמה לא השתנה מהותית ב-24 השעות האחרונות. גם היום מסרה אוקראינה שהיא מקווה לפנות אזרחים דרך עשרה מסדרונות הומניטריים בערים שנמצאים בחזית הלחימה.
לצד כל אלה, משרד ההגנה האוקראיני הודיע שאיבד את הגישה לים אזוב "באופן זמני", מאחר שהכוחות הרוסיים הידקו את אחיזתם סביב הנמל המרכזי של הים במריופול הנצורה. משרד ההגנה לא ציין בהודעתו אם כוחות אוקראינה הצליחו להחזיר לעצמם את הגישה לים. רוסיה אמרה אתמול שכוחותיה "מהדקים את החבל" סביב מריופול, שם נפגעו לפי הערכות כ-80% מהבתים בעיר.
בגלל מיקומה האסטרטגי על חופי ים אזוב, מריופול נחשבת ליעד מרכזי של צבא רוסיה, שמכתר אותה כבר ימים ארוכים. העיר נמצאת בתוואי שבין חצי האי קרים ממערב - שאותו סיפחה רוסיה - לאזור דונייצק במזרח, שנשלט בחלקו על-ידי בדלנים פרו-רוסים. מוסקבה, אגב, טענה כבר ב-1 במרץ שכוחותיה ניתקו את הצבא האוקראיני מהים. למרות זאת, משרד ההגנה הבריטי אמר אתמול כי הרוסים "עשו התקדמות מינימלית" בלבד בימים האחרונים, והם סובלים מאבידות קשות. לטענת הבריטים, "הפלישה הרוסית נתקעה ברובה בכל החזיתות". משרד ההגנה הוסיף כי הכוחות הרוסיים שניסו להקיף את קייב ומיקולייב נדחקו מעט לאחור, כשבמקביל ישנן הפגזות רוסיות כבדות על הערים המוקפות חרקוב, צ'רנייב, סומי ומריופול.
דובר משרד ההגנה הרוסי אמר הבוקר כי מוסקבה השמידה מחסן תת-קרקעי באיוונו-פרנקיבסק שבמערב אוקראינה באמצעות טילים היפר-סוניים. במחסן, לטענתו, היו טילים ותחמושת. טילים היפר-סוניים הם טילים בליסטיים חדישים שיכולים לעוף באטמוספרה העליונה במהירות הגבוהה פי 5 ממהירות הקול. רוסיה, נציין, מעולם לא הודתה בעבר בשימוש בטילים היפר-סוניים בלחימה.
סגן ראש העיר זפוריז'יה אמר כי בהפגזה רוסית בפרברי העיר נהרגו תשעה בני אדם ונפצעו 17 נוספים. הצבא האוקראיני הכריז על עוצר של 38 שעות בעיר, שמותקפת על-ידי הצבא הרוסים במרגמות, טנקים, מסוקים וטילים.
היום אמר משרד ההגנה הבריטי כי "הקרמלין לא הצליח עד כה להשיג את יעדיו המקוריים", והוסיף: "רוסיה הופתעה מהיקף ההתנגדות האוקראינית. היא נאלצה לשנות את הגישה המבצעית שלה, וכעת נוקטת אסטרטגיה של התשה. סביר להניח שהדבר כרוך בשימוש חסר הבחנה בעצמת אש, וכתוצאה מכך להגדלת מספר האזרחים ההרוגים, הרס התשתיות האוקראיניות והעצמת המשבר ההומניטרי". לפי האו"ם, לפחות 816 אזרחים אוקראינים נהרגו במלחמה, וישנם יותר מ-3.2 מיליון פליטים שנמלטו מהמדינה. בנוסף, ישנם 2 מיליון עקורים בתוך אוקראינה. לטענת האוקראינים, לפחות 112 ילדים נהרגו מתחילת הפלישה הרוסית.
צילומי לוויין שפורסמו אתמול בערב מראים את ההרס הכבד במריופול, הנתונה להפגזות רוסיות ולמצור. בצילומים של חברת Maxar נראים אזורים שלמים שנחרבו, והבניינים וכלי הרכב שנמצאים בהם מפויחים. בינתיים, כוחות ימיים של רוסיה ממתינים אל מול חופי אודסה בים השחור. בשעות הבוקר אתמול רוסיה הכריזה על איסור טיסה בכל שטח חבל הדונבאס. סגנית שר ההגנה האוקראיני, חנה מליאר, אמרה כי הצבא האוקראיני מנע התקדמות של הכוחות הרוסיים במהלך היום, וכי לא נכבשו שטחים חדשים. לפי מליאר, "הצבא הרוסי סובל מבעיות תקשורת ולוגיסטיקה".
בתוך כך, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין נאם אתמול באירוע חגיגי באצטדיון לוז'ניקי במוסקבה - שהיה מלא עד אפס מקום - לרגל ציון שמונה שנים לכיבוש חצי האי קרים. שידור הנאום בשידור חי בטלוויזיה הממלכתית של רוסיה נקטע באמצע והתחלף בשירים, והקרמלין הגדיר זאת כ"תקלה טכנית".
"אנחנו יודעים מה עלינו לעשות, איך לעשות זאת, ואיזה מחיר לשלם עבור זה - ואין ספק שאנחנו נשיג את היעדים שלנו", אמר פוטין בפני עשרות אלפים שנופפו בדגל המדינה וקראו "רוסיה, רוסיה, רוסיה" במקביל לנאומו.
"כתף אל כתף, חיילינו עוזרים אחד לשני ותומכים אחד בשני, הם מגינים זה על זה בגופם מכדורים חיים כמו אחים אמיתיים. אחדות כזו לא הייתה לנו זה זמן רב", הוסיף - והסביר כי "המבצע המיוחד" באוקראינה נדרש משום שארה"ב, לטענתו, השתמשה באוקראינה כדי לאיים על רוסיה: "היינו חייבים להתגונן מפני האיום ברצח עם על דוברי הרוסית".
ובעוד שהלחימה באוקראינה נמשכת, הזהיר אתמול נשיא ארה"ב ג'ו ביידן את נשיא סין שי ג'ינפינג מפני "ההשלכות והתוצאות" - אם יבחר לספק לרוסיה ציוד צבאי שיסייע לה במלחמה. בשיחה, שנמשכה כמעט שעתיים, הדגיש ביידן את תמיכתו בפתרון דיפלומטי למשבר, ומהבית הלבן נמסר כי שני המנהיגים דנו בחשיבות השמירה על הקשר ביניהם. לפי התקשורת הסינית, שי אמר לביידן כי "עימות אינו אינטרס של אף צד", וכי "שלום וביטחון הם האוצרות היקרים ביותר של הקהילה הבינלאומית".
בכיר בבית הלבן אמר כי השיחה הייתה "ישירה, משמעותית ומפורטת". לדבריו, "אנחנו עדיין מודאגים מהאפשרות שסין תספק לרוסיה סיוע צבאי, ונעקוב אחר ההתרחשויות. ביידן הבהיר למקבילו הסיני כי ההשלכות של סיוע שכזה לרוסיה לא יגיעו רק מצידה של ארה"ב, אלא מצידן של מדינות רבות בעולם".
שיחתם של שני הנשיאים התקיימה לאחר שבתחילת השבוע טענה וושינגטון כי קיבלה מידע ולפיו בייג'ינג שוקלת ברצינות לא רק לסייע לפוטין כלכלית מול הסנקציות, אלא גם לשלוח לכוחותיו ציוד צבאי כדי לאפשר להם להמשיך במלחמה באוקראינה.