השבוע השלישי של תרגיל המלחמה הענק של צה"ל - בסימן התמרון הקרקעי: על רקע שאלת הספקות והפחדים של הדרג המדיני והצבאי הבכיר בעשור האחרון להפעיל את כוחות היבשה לתמרון קרקעי, הרמטכ"ל רב-אלוף אביב כוכבי הבהיר בתדרוכים ללוחמים ולמפקדים, וככל הנראה גם לדרג המדיני, שבכל עימות עתידי עם חיזבאללה, לא יהיה ניתן להשמיד את כוחות הפלישה של צבא הטרור השיעי, המכונים "גדודי רדואן", ללא פעולה של חטיבות היבשה - בשטח האויב בלבנון.
מדובר בגדודים המובחרים של חיזבאללה, שמהווים את אחת מאבני היסוד בארגונו של חסן נסראללה, ומטרתם לחדור לשטח הישראלי הסמוך לגבול בכמה נקודות, "לתקוע יתד" במוצב צה"לי או ביישוב ישראלי ולתעד זאת כהישג מרכזי בעימות הבא. בצבא מתכננים לתקוף את כוחות אלה בשטחם, ולהשמידם בצד הלבנוני של הגבול.
כפעולת מנע ושיבוש מול רדואן, בפיקוד הצפון מקימים מכשול חדש בימים אלה בחלקים מהגבול. יכולת זו של חיזבאללה קיימת לצד 45 אלף רקטות קצרות טווח של עד 40 ק"מ, לא כולל פצצות מרגמה, שיש לפי הערכות בצה"ל ברשות ארגון הטרור השיעי, בנוסף לעוד כ-80 אלף רקטות לטווחים בינוניים וארוכים, שעשרות מהן כבר נחשבות למדויקות.
לפי הערכות נוכחיות בצה"ל, כ-1,500 רקטות ישוגרו בכל יום לחימה בממוצע משטח לבנון, אף שהתרחיש שמתורגל כיום הוא דו-זירתי וכולל גם את רצועת עזה. כחלק מתמרון אוגדה 162 שנטמע בתרגיל חודש המלחמה "מרכבות האש", מתרגלים אלפי לוחמי צה"ל בימים אלה לחימה והשמדת מתחמי ירי מרכזיים של רקטות אלה.
תרגולת זו באה לפגוע גם במוקדי פיקוד ושליטה של חיזבאללה ליד הגבול, בעמדות נ"ט ותצפית וביחידות תגבור שהוא יזרים דרומה ביום פקודה. התמרון הקרקעי שמתורגל בימים אלו נפרס לעומק של עשרות ק"מ, באזורים מדומים. בצבא הבהירו והדגימו לדרג המדיני כי אף על פי שהירי הרקטי של חיזבאללה במצב אמת יימשך עד לרגע האחרון, מיום ליום הוא יפחת באיכותו ובטווחים שלו, ובתנאי שהאגרוף הקרקעי יישלף בשלב מוקדם.
כ-80 אתרי הרס, מבנים ספגו פגיעה קשה או קרסו
נכון ליום התשיעי של תרגיל "מרכבות האש", לפי תרחיש חקר הביצועים של צה"ל יש בצד הלבנוני אלפים רבים של הרוגים, בהם פעילי חיזבאללה ולוחמי "גדודי רדואן" וכן אזרחים שנהרגו חרף תוכניות פינוי אוכלוסייה כלליות וממוקדות שצה"ל מכין ויפעיל. בצד הישראלי, נכון ליום התשיעי בלבד בתרגיל, 300 חיילים ואזרחים הרוגים וכ-80 אתרי הרס ברחבי המדינה ובכללם מבנים שספגו פגיעה קשה או קרסו.
אלפי הנגמ"שים, הטנקים והציוד הצבאי לעשרות אלפי הלוחמים שיוקפצו לעימות עתידי, יועברו, לפי התוכנית החדשה "ציר הצירים" באגף הלוגיסטיקה שמתורגל ב"מרכבות האש", דרך רשת צירים חדשה שנסללה בשנה האחרונה וכוללת כ-2,500 ק"מ של דרכי עפר ואדמה, בצידי כבישים ראשיים, בחורשות ובאזורים הרריים.
המהלך צפוי להתבצע כדי לא להעמיס על כבישי ישראל בימי המלחמה, ולאפשר העברת אמצעים וכלי מלחמה במהירות ובבטיחות, גם מול תרחישים של הפרות סדר מצד ערביי ישראל באזורי ההיערכות לקראת התמרון. באזורים אל כבר נמצאים בהיערכות מוקדמת חלק מהאמצעים הלוגיסטיים עבור הכוחות שייכנסו ללבנון, כמו מזון יבש, מים וציוד רפואי.
צוותי הקרב המשולבים בלוחמי חי"ר, הנדסה ושריון יחד עם כוחות חיל האוויר שמתרגלים בימים אלה את הפעולות הקרקעיות נגד חיזבאללה, מתאמנים כעת גם יחד עם גורמי אגף המודיעין שנפרסים בתוך הגדודים והחטיבות, ובהם מיחידות איסוף מתקדמות כמו 8200, 9900 ו-504. אלה מאפשרים "הזרקת" מודיעין מטרות בזמן אמת ותוך דקות בודדות לכל מ"פ ומג"ד בשטח אויב, ואף צילומי לוויין או מל"ט מידיים של תאי שטח קטנים, לפי בקשת הקצינים בשטח.
נדבך מרכזי נוסף שמתורגל בימים אלה עבור כוחות היבשה נוגע למינהלת המטרות של אמ"ן, שכבר מייצרת מדי שבוע עשרות מטרות חדשות לבנק היעדים בלבנון שמכיל כבר עשרות אלפים כאלה. בימי מלחמה ייצרו בזמן אמת מאות מטרות חדשות ונוספות מדי יום עבור הכוחות הקרקעיים, ובאמצעות בינה מלאכותית שתקצר זמנים, תהליכים וסגירות מעגלים, גם בבחירת החימוש הנכון והזמין ביותר לשיגור לעבר המטרות.
יחד עם זאת, לצד הדיוק המודיעיני ושדרוג זמינותו לכוחות, ממגוון החימושים החדישים, היכולות המתקדמות לחשיפה מהירה של האויב ותקיפתו וכן מהשלמת הפערים, נהנים בעיקר גדודי החוד הסדירים. ההשקעה של צה"ל בשנתיים האחרונות נוטה לדיפרנציאליות יתר בסדרי העדיפות אל מול המסה הקריטית של כוחות היבשה בחטיבות המילואים שרק באחרונה חוזרות להתאמן אחרי שנתיים של שפל.
בצה"ל גם מתלבטים כדי להכין את הציבור למלחמה עתידית עם חיזבאללה: מצד אחד תרחיש ייחוס מדבר על מטחי רקטות ופגיעות שלא נראו כאן אף לא במלחמת העצמאות, ומצד שני בצבא לא רוצים לזרוע בהלה בציבור.