בג"ץ דחה היום (ראשון) שש עתירות של משפחות מחבלים, אזרחי ישראל, שדרשו לקבל לידיהן את הגופות שמוחזקות בידי המדינה. השופט דוד מינץ נימק כי "בעת כתיבת שורות אלה 100 חטופים עודם מוחזקים בשבי". על גופות המחבלים הוסיף: "יש לזכור כי לא מדובר בהחזקת גופות של אזרחים תמימים על לא עוול בכפם. מדובר במחבלים".
4 צפייה בגלריה
זירת הפיגוע בתחנה המרכזית בבאר שבע
זירת הפיגוע בתחנה המרכזית בבאר שבע
זירת הפיגוע שביצע אחד המחבלים בבאר שבע
(צילום: הרצל יוסף)
4 צפייה בגלריה
חשד לפיגוע דקירה רמלה
חשד לפיגוע דקירה רמלה
גופת אחד המחבלים בזירת פיגוע ברמלה
המחבלים, כולם כאמור אזרחים ישראלים, מתו כעצורים ביטחוניים או חוסלו במהלך עימות עם כוחות הביטחון. משפחתו של בן הפזורה הבדואית בנגב היא אחת העותרות, לאחר שבן המשפחה שהיה במשמורת שב"ס מת בבית החולים ב-16 במרץ 2024. שבועיים לאחר מכן חוסל מחבל תושב רהט שדקר חייל בתחנה המרכזית בבאר שבע. גם משפחתו עתרה.
בנוסף, בעתירה השתתפה משפחתו של מחבל תושב רמלה שחוסל לאחר שבחודש אפריל 2024 פצע אזרחית באורח קשה בפיגוע דקירה בעיר. משפחת מחבל נוסף, גם הוא אזרח ישראל, עתרה להשבת גופתו. על-פי גורמי הביטחון הוא היה מעורב במספר מקרי ירי לעבור מטרות ישראליות בשנת 2023, וחוסל בדצמבר באותה השנה בחילופי אש בעת מעצרו. בעתירה השתתפו גם משפחתו של מחבל תושב נחף, שחוסל במהלך פיגוע דקירה בכרמיאל בחודש יולי 2024, שבו נהרג חייל ונפצע חייל נוסף, וכן משפחתו של מחבל תושב ערערה בנגב, שלפי גורמי הביטחון נורה בעת ביצוע פיגוע סמוך לשער שכם בירושלים בחודש ספטמבר אשתקד.
המשפחות עתרו לבג"ץ בטענה כי גופות המחבלים בני משפחותיהם מוחזקות בניגוד לחוק, וכי החזקתן פוגעת בכבוד המת. מנגד, המדינה טענה כי החזקת הגופות נעשית בהתאם להחלטות קבינט ונועדה למטרות משא ומתן להחזרת חטופים בעסקה. חלק ממשפחות החטופים הצטרפו לדיון, וטענו נגד השבת הגופות למשפחות המחבלים.
בעבר, נזכיר, עמדת המדינה הייתה כי גופות מחבלים יוחזקו רק בהינתן חוות דעת של גורמי הביטחון התומכים בכך, אולם מהעתירות עולה כי אין חוות דעת כזו בנוגע למחבלים הנידונים. עם זאת, הקבינט החליט להחזיקם באופן זמני לצורך המו"מ. השופטים, מינץ, אלכס שטיין וגילה כנפי-שטייניץ, קבעו כי "מידת ההתערבות של בית משפט זה בהחלטות מדיניות המתקבלות על-ידי הקבינט בנושאים בעלי אופי ביטחוני מובהק היא מצומצמת ביותר, ושמורה למקרים חריגים וקיצוניים בלבד, בהם נופל פגם חמור בהחלטה. החלטת הקבינט אינה מגלה פגם המצדיק את התערבותנו".
4 צפייה בגלריה
 מחאה בדרך בגין להשבת החטופים לאחר קבלת אות חיים מלירי אלבג
 מחאה בדרך בגין להשבת החטופים לאחר קבלת אות חיים מלירי אלבג
מפגינים קוראים לעסקה לשחרור חטופים, אמש
(צילום: יאיר שגיא)
4 צפייה בגלריה
 מחאה בדרך בגין להשבת החטופים לאחר קבלת אות חיים מלירי אלבג
 מחאה בדרך בגין להשבת החטופים לאחר קבלת אות חיים מלירי אלבג
(צילום: יאיר שגיא)
השופט מינץ הוסיף כי "החלטת הקבינט שלא למסור בעת הזו גופות מחבלים אזרחי ישראל לא באה בחלל ריק. ברקע לה עומדת מתקפת הטרור הרצחנית שנפתחה ביום 7 באוקטובר 2023, אשר הביאה לשינוי דרמטי בסוגיית השבויים והנעדרים. במהלכה נחטפו מאות ישראלים לרצועת עזה, כאשר בעת כתיבת שורות אלה 100 מהם עודם מוחזקים בשבי".
השופט התייחס גם לחללים ולחטופים שנרצחו ומותם נקבע בשבי, וכתב: "בתוך כך, נחטפו גופות רבות של ישראלים מתוך כוונה לעשות בהן שימוש כנכס לצורכי המו"מ. מרביתן עודן מוחזקות ומוסתרות ברצועה. חמאס מבקש לייצר משוואה של 'גופות תמורת גופות'. מגעים אלו הם דינמיים מטבעם ונמצאים בשלבים רגישים. החלטת הקבינט באה על רקע השלב בו הם מצויים ונועדה למנוע פעולות בלתי הפיכות. זאת בשים לב לכך שבעסקה שנערכה בחודש נובמבר 2023, שוחררו בתמורה לחטופים גם כלואות שהן אזרחיות ישראליות".