מבקר המדינה מתניהו אנגלמן יסייע למבקר המדינה האוקראיני, ואלרי פטסקן, להעריך את הנזקים שנגרמו לאוקראינה במלחמה שעדיין נמשכת מול רוסיה - כבר שלושה חודשים וחצי. כך נודע ל-ynet ו"ידיעות אחרונות". הדברים סוכמו לבקשת פטסקן בעת כינוס של מליאת ארגון המבקרים האירופי (היורוסאי) בצ'כיה, בה מכהן אנגלמן כסגן הנשיא. משרד החוץ בישראל עודכן בנוגע לבקשת המבקר האוקראיני.
הסיוע יכלול הצגה של דוחות שפורסמו על ידי מבקר המדינה וגורמים כלכליים נוספים בישראל בדבר נזקי מלחמות ושיטות להערכת ההפסדים וההוצאות שנגרמו ממלחמות וממבצעים צבאיים שהיו לישראל. בין היתר נתונים על אובדן חיים ועלויות חברתיות נלוות, הפסדים כלכליים, אבדות צבאיות, הפסדים הקשורים בהבטחת ביטחון הציבור וסדרם, מאבק בפשיעה, הבטחת בטיחות בדרכים, אובדן מלאי דיור וחפצי דיור ושירותים קהילתיים ועוד. כמו כן, משרד מבקר המדינה הישראלי עתיד להציג בפני מקבילו האוקראיני דוחות ביקורת שנערכו לאחר מלחמות בישראל.
המבקר האוקראיני סיפר לאנגלמן כי הגיע לכנס בצ'כיה ברכב - מרחק של יותר מ-20 שעות נסיעה - נוכח היעדר היכולת לטוס ממדינתו. הוא סיפר עוד כי זו הפעם הראשונה מאז תחילת המלחמה בה הוא לובש חליפה. כאשר המתורגמנית שליוותה אותו תרגמה את דבריו היא פרצה בבכי והסבירה: "קשה מאוד לראות התנהלות רגילה כאשר בבית הכל זרוע הרס וחיים בפחד תמידי". הם העתיקו את פעילות משרד המבקר לעיר אחרת ורק כעת חזרו לקייב. המתורגמנית הוסיפה כי כל פעם שמגיעה אישיות בכירה לבקר באוקראינה הרוסים משגרים טילים.
המבקר האוקראיני הציג לנוכחים בכנס את הנתונים הקשים של המלחמה. לפני הנתונים ששיתף 90% מהאוקראינים יהיו מתחת לקו העוני אם המלחמה תימשך ו-20% מאזרחי העולם יסבלו מעוני ומרעב. בנוסף הציג נתונים על ההרס הקיים: כמעט 2,000 מוסדות חינוך נפגעו וכך גם יותר מ-600 מוסדות רפואיים, ל-6 מיליון אוקראינים אין גישה למי שתייה, 5 מיליון אוקראינים איבדו את עבודתם. המלחמה, לדבריו, משפיעה על 143 מדינות, 30% מהתשתיות בשווי של כמעט 100 מיליארד דולר ניזוקו, למעלה מ-32 מיליון מ"ר של שטחי מגורים נהרסו או ניזוקו, יש איום דליפה של 10,000 טון של מימן גופרתי בים אזוב והים בסכנה.
במהלך הכנס בצ'כיה נפגש מבקר המדינה עם כמה מעמיתיו ובהם מבקרי המדינה של בריטניה, צ'כיה, הולנד וכאמור אוקראינה. נשיא צ'כיה, מילוש זמאן, אף נפגש עם משלחת מבקרי המדינה האירופיים. המבקר אנגלמן הציג בפני באי הכנס את היסודות לתוכנית האסטרטגית של הארגון לשנים הבאות, לקראת כניסתו הצפויה לתפקיד נשיא היורוסאי ב-2024.
"נוכח העובדה שכל מוסדות הביקורת ניצבים בפני אותם אתגרים - מגפת הקורונה, העולם הדיגיטלי המשתנה והמטבעות הדיגיטליים, והיבטים סביבתיים כמו משבר האקלים - שיתוף פעולה בין מוסדות הביקורת הוא נחוץ והכרחי, במיוחד לאור התפקיד העצמאי שלנו כמוסדות ביקורת המדינה", אמר אנגלמן.