45 נהרגו באחד האסונות הגדולים בתולדות המדינה, וכעת חלק מהשמות מתחילים להתפרסם: זמר חרדי, אב לתינוקת בת שנה ומלמד בתלמוד תורה הם חלק מקורבנות אסון ההילולה במירון. בחברה החרדית נערכים להלוויות בעוד במכון לרפואה משפטית באבו כביר נמשך זיהוי ההרוגים. מעיריית ירושלים נמסר כי עד לכניסת השבת יובאו למנוחות שמונה הרוגים תושבי העיר.
ראש הממשלה בנימין נתניהו ביקש להכריז ביום ראשון כעל יום אבל לאומי. נתניהו אמר כי האסון במירון "הוא מן האסונות הכבדים ביותר שפקדו את מדינת ישראל. אנחנו דואבים על הנספים, ליבנו עם המשפחות וגם עם הפצועים שאנחנו מייחלים להחלמתם המלאה".
"היו פה מראות קורעי לב, אנשים שנמחצו אל המוות, כולל ילדים", אמר ראש הממשלה. "חלק גדול מהנספים עדיין לא זוהה ואני מבקש להימנע מהפצת שמועות ברשתות החברתיות כי הדבר הזה קורע את לב המשפחות. תנו לרשויות לעבוד".
לדברי נתניהו, "הייתה פה פעולת חילוץ מהירה של המשטרה, כוחות החילוץ והביטחון ואנחנו אסירי תודה להם - הם מנעו אסון גדול בהרבה. אנחנו נערוך בדיקה יסודית, רצינית ומעמיקה כדי להבטיח שאסון כזה לא ישנה".
מנחם זקבך הותיר אחריו תינוקת בת שנה ואישה בהיריון. הלווייתו תתקיים בשעה 14.15 בבני ברק. גיסו יוסף קנטור אמר ל-ynet: "אנחנו בתדהמה מוחלטת, לא מצליחים לעכל את הבשורה הקשה. מנחם הוא איש יקר ומתוק. האדם האחרון שיעלה על הדעת שיהיה בתוך הדוחק הזה. איש ללא מרפקים, אצילי ונינוח. כל שנה הוא היה הולך למירון ושומר על הכללים ובזהירות".
"ידענו שגם השנה הוא שם", אמר הגיס. "במהלך הלילה, אחרי ששמענו על האסון, ניסינו בכל דרך למצוא אותו. חיפשנו בכל מקום, התקשרנו לכל מי שיכול לעזור - אבל השעות חלפו ולא מצאנו אותו. התחושות קשות מאוד. ככה אישה בהריון ותינוקת נשארו לבד. כואב הלב".
שמחה בונים דיסקינד משתייך לחסידות גור. הוא הותיר אחריו אישה ושני ילדים. זיסקינד גדל בחיפה, אך אחרי החתונה עבר לגור בבית שמש. ישראל, אחד מ-14 אחיו, סיפר: "אני ועוד שני אחים שלו התגייסנו לצבא. הוא היה עילוי ונשאר ללמוד בישיבה, ותמיד אבא שלי היה אומר שהוא עשה חלוקה בין מי שראוי לשרת את המדינה לבין מי שראוי לרבנות. הוא היה מקורב לבן של האדמו״ר מגור ולאדמו"ר מהפלג השני, ושניהם היו בחתונה שלו".
האח ישראל, הפנה אצבע מאשימה למשטרה ולמדינה: "כולם יודעים מי האשמים: השוטרים שחסמו את המעבר. חבל שמתעוררים בממשלה רק בזמנים של אסון. מאז קום המדינה היו צריכים לתקן את המקום. זה בנוי טלאי על טלאי ואין שם גישה נורמלית, זה בנוי כמו במאה ה-17. כמו שהסדירו את הגישה לכותל, כך צריך היה להסדיר את הגישה לקבר הרשב"י".
שרגי גשטטנר, אב לחמישה וזמר, הגיע לארץ במיוחד ממונטריאול שבקנדה. דודו אהרל'ה סיני סיפר: "הטרגדיה תפסה את המשפחה בצורה כל כך כואבת וקשה, אנחנו שבורים, איבדנו איש יקר. למרות שאני מודיע נפגעים בצבא, אני יכול להגיד שהפעם זה פגש אותי בסיטואציה שונה. אנחנו לא במקום של להאשים אף אחד, כולם באו לשם למטרה טובה.
"אני יכול להגיד שהשנה היו עוד פחות אנשים מאשר בכל שנה. אם היה נס בשנים קודמות, כנראה השנה זה לא קרה. שרגי היה זמר ויוצר ואיש חסד, אבל בעיקר היה אבא מדהים לחמישה ילדים. כל כולו חסד ונתינה. עם ישראל וכל המשפחה שלו הפסידו איש מדהים. כל אחד ביום כזה צריך לעשות את חשבון הנפש שלו ולעשות רק טוב לעם ישראל".
שמעון מטלון, אב ל-11 מביתר עילית. ליאור רפאלי, גיסו של מטלון, סיפר: "שמעון היה קרוי על שם רבי שמעון בר יוחאי. כל שנה היה הולך לציון הקבר במירון בל"ג בעומר. שמעון היה מלמד בתלמוד תורה ובו לימד את כיתת החינוך המיוחד. היה אבא לכל ילדיו ותלמידיו, אדם מסור לחינוך, איש חסד, מאוד אהוב על אנשי קהילתו. אסון כבד פקד אותנו".
בהודעה של המוסד שבו עבד מטלון צוין: "אבלים וכואבים ומשתתפים בצער הכבד מנשוא, על פטירתו הטרגית ועל האבדה הנוראה והקשה בהסתלקותו בחטף למקום אשר בחר בשמייא, זה מבני עלייה, ארי שבחבורה, שמן ששון מחבריו, אור מופלא, רום מעלה, אשרי עין ראתהו, הצדיק העניו החסיד, רודף צדקה וחסד, עבד ה' אמיתי".
אלעזר גולדברג, בן 38 מביתר עילית. נמנה עם חסידי שידלובצא ולימד בתלמוד תורה אדרת אליהו בעיר. לווייתו נערכה לפני כניסת השבת בבית הלוויות שמגר בירושלים. אביו ספד לו: "זכינו שתהיה איתנו 38 שנים ועכשיו עזבת אותנו. את ההורים, את האישה והבנות הצדקניות והבן ארי. עזבת אותנו עכשיו. תבוא לסיום לימוד שלו ותשמח מלמעלה. הייתה חתיכת זהב. עזרת לכולם. הארת פנים לכולם".
אחד מאחיו של אלעזר זעק בהלוויה ובכה: "אנחנו לא מאמינים שאתה לא איתנו! היית דבוק בלב ובנפש לרבי. הלכתי בדרכיו. היית דבוק ברבי שמעון בר יוחאי. תמליץ טוב במרומים. הבית שלך היה לפני הכל. אני מבקש מחילה בשם כל המשפחה. סליחה אם לא נהגנו בכבוד".
יהונתן חברוני, בן 27 ואב לשלושה מגבעת שמואל.
האחים משה מרדכי אלחדד, בן 12, ויוסף דוד אלחדד, בן 18, מירושלים.
הרב חנוך סלוד, בן 52 מאשדוד. איש חסידות גור.
ידידיה פוגל, בן 22 מירושלים. למד בישיבת רמת גן.
משה בן שלום, בן 20 מבני ברק. בן שלום למד מישיבת פוניבז', ואחד מחבריו לספסל הלימודים בישיבה סיפר: "הוא היה בחור מלא מרץ, צדיק, נעים הליכות, כל כך עדין ונחמד. זה לא נתפס שהוא נמחץ למוות".
בבתי החולים שאליהם פונו יותר מ-100 פצועים מזירת האסון נותרו לאשפוז 21 פצועים, בהם ארבעה במצב קשה, שמונה במצב בינוני והשאר קל.
בתום התייעצות דחופה שקיים היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט עם ממלא-מקום פרקליט המדינה עמית איסמן ובכירים נוספים בפרקליטות, הוחלט כי מח"ש תתחיל מיידית בבדיקה על מנת לברר האם עולים חשדות לפלילים מצד שוטרים במסגרת האסון במירון.
מנדלבליט החליט כי המשטרה לא תגבה בשלב זה עדויות משוטרים שמעורבים באירוע במסגרת חקירת המשטרה שכבר נפתחה. "היועץ המשפטי לממשלה ומ"מ פרקליט המדינה יקיימו הערכות מצב נוספות ויקבלו את ההחלטות המתאימות לפי התקדמות הבדיקה של מח"ש", נמסר.
לפני כן פנה ראש אגף חקירות ומודיעין במשטרה, ניצב יגאל בן שלום, ליועמ"ש ולמ"מ פרקליט המדינה, בבקשה לבחון את העברת בדיקת האירוע הטרגי במתחם ההילולה במירון למחלקה לחקירות שוטרים.
שר הבריאות יולי אדלשטיין, שהגיע לבקר פצועים בבית החולים זיו בצפת, אמר: "ברוך השם, חלק גדול מהפצועים שהגיעו לבתי החולים כבר השתחררו ואחרים ישתחררו במהלך היום. אתמול התקיים כאן תרגיל מיוחד, היערכות שמתקיימת כל שנה, של אסון המוני. הם היו מוכנים ולכן אנחנו רואים את הטיפול. הרוב המכריע של המשפחות יודע איפה נמצאים יקיריהן".
אדלשטיין הוסיף: "רוב הפגיעות כפי שראיתי בביקור אצל הפצועים אלו פגיעות אורתופדיות, שברים, דברים מהסוג הזה, כתוצאה מהדחק וודאי שאנחנו נבדוק כממשלה מה בדיוק קרה. כרגע, הלב של כולנו עם המשפחות של ההרוגים ועם הפצועים שבמהרה בימינו יחלימו. ודאי שגם עם כל הצוותים הרפואיים, שמעתי מעדויות הפצועים עד כמה הטיפול של מד"א, איחוד הצלה וכל כוחות החירום היה מהיר ויעיל. בשעות הראשונות לאחר האסון, אני לא חושב שזה הזמן לפתוח בוויכוחים מי אחראי על מה".
השר לביטחון הפנים אמיר אוחנה אמר כי "אסון נוראי אירע אמש במירון. ברור שיהיה צורך בבדיקה עצמאית ובלתי תלויה לכלל ההיבטים הנוגעים לתכנון האירוע, היערכות, אחריות, תשתיות וכדומה. אני שולח תנחומים מעומק ליבי למשפחות ומתפלל להחלמתם המהירה של הפצועים. בשלב זה כוחות הביטחון וההצלה מרכזים מאמץ בסיוע לזיהוי הקורבנות, הודעה למשפחות, מציאת מנותקי קשר והשבת הציבור לבתים".
גם יו"ר ימינה ח"כ נפתלי בנט הגיע לזירת האסון. לדבריו, "יש פה אירוע מהקשים בתולדות מדינת ישראל. סיפרו לי בפירוט כרגע את הפרטים המאוד קשים מהאירוע. אנחנו, כל עם ישראל, כל אזרחי ישראל, ביחד מתפללים לשלומם של הפצועים ושולחים חיבוק למשפחות ההרוגים.
"זה יום אבל לאומי אבל זה גם יום של ערבות הדדית ואחדות לאומית. משעות הלילה בכפר טמרה ערבים ישראלים פתחו מוקדים לעזור לנפגעים. בשעה זו ממש, בעפולה ובתל אביב, חילונים ודתיים תורמים דם לטובת הנפגעים. יהיה זמן לחשבונות, עכשיו הזמן לאחדות וערבות הדדית".
מחקירה ראשונית של המשטרה עולה כי כמה מהשוהים במקום החליקו ממדרגות, ויצרו "מפולת אנושית", שתחתיה נמחצו השוהים. כוחות הכיבוי חילצו את הלכודים, בסיוע מסוקי חיל האוויר ולוחמי יחידה 669. לבתי החולים פונו יותר מ-100 פצועים, רובם כאמור שוחררו.
ניצב שמעון לביא, מפקד המחוז הצפוני במשטרה, אמר הבוקר: "לילה קשה, לילה טרגי. אני שמעון לביא נושא באחריות הכוללת, לטוב ולרע. אני מוכן לכל בדיקה. אנחנו נערכנו לכלל התרחישים, האירוע הזה קרה. אנחנו בשלב איסוף הראיות כדי להגיע לאמת. מסתובבים סרטונים שאין להם קשר למציאות. ממה שאני קיבלתי שוטרים הצילו פה חיי אדם גם במחיר חייהם. בשלב הזה המאמץ המרכזי הוא פינוי החוגגים מאזור ההר לבתים. אני פונה לציבור לפנות את ההר, אין טעם להגיע לפה".
במקביל, מפקד חטיבת חילוץ והצלה בפיקוד העורף, אלוף-משנה שלומי בן מוחה, אמר ל-ynet כי האסון היה עלול להיגמר עם כמות גדולה יותר של נפגעים. "היה צוות מראש שלנו מגדוד תבור בהר שסייע למשטרה כולל נוהק קרב והכנות מסודרות", סיפר בן מוחה. "הצוות סייע בפינוי על בסיס אלונקות להוצאת הפצועים וההרוגים. מהרגע שקיבלנו הדיווח הראשוני קפצנו עם כוחות גדולים נוספים.
"הצוות הראשון שהיה בהר וקפץ לזירה נתקל באתגר הפינוי מול הדחיקה הגדולה שהייתה. היה ברק בעיניים של החיילים להציל כמה שיותר אנשים. זו כמות גדולה של אנשים בנקודת האירוע אז קודם עליהם היה לפנות. התגובה המהירה מנעה אירוע גדול עם יותר הרוגים ונפגעים. הצלנו אנשים רבים בזכות הירתמות משותפת של כל הארגונים בשטח. זה יכול היה להיגמר בכמות תלת ספרתית של הרוגים".
פורסם לראשונה: 12:39, 30.04.21