נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ושליט צפון קוריאה קים ג'ונג און נפגשו הבוקר (יום ד') לוועידת הפסגה המתריסה שלהם בסיביר, שבה הם היו צפויים לדון בין השאר באפשרות שפיונגיאנג תספק נשק – בכלל זה מיליוני פגזים ורקטות – לצבא הרוסי לצורך המלחמה באוקראינה. בצעד שנועד להעביר למערב את המסר שפוטין מוכן לסייע לקים בטכנולוגיה לפיתוח לווייני ריגול, שתגביר מאוד את האיום הצפון קוריאני על ארה"ב ובעלות בריתה, נפגשו השניים בקוסמודרום ווסטוצ'ני, מרכז חלל שממנו משוגרים רקטות ולוויינים, לא הרחק מהגבול הסיני.
קים הגיע לווסטוצ'ני ברכבת אחרי שחצה את הגבול לרוסיה אתמול, וכשיצא מלימוזינה שהובאה במיוחד מצפון קוריאה המתין לו פוטין בכניסה לקוסמודרום, ולחץ את ידו במשך 40 שניות ארוכות. "אני שמח לראות אותך", אמר לשליט צפון קוריאה, "זה הקוסמודרום החדש שלנו". לפני כניסתם למתחם נשאל פוטין אם בפגישה ידונו הוא וקים בהספקת נשק לרוסיה והשיב כי הם ידונו בכל הנושאים. כשנשאל אם מוסקבה תסייע למשטר קים לבנות לוויינים השיב בחיוב: "לכן באנו לכאן. מנהיג צפון קוריאה מגלה עניין רב בפיתוח רקטות, והן עוזרות גם לפתח את החלל".
לאחר מכן פנו פוטין וקים לתוך קוסמודרום ווסטוצ'ני, האתר המודרני ביותר של רוסיה לשיגור רקטות לחלל, והתקשורת הממלכתית הרוסית דיווחה שהנשיא ערך לשליט צפון קוריאה סיור במקום, ושקים העלה בפניו שלל שאלות מפורטות הנוגעות ללוויינים. בהמשך, לפני כניסתם לפגישה בדלתיים סגורות, אמר קים כי רוסיה מנהלת מלחמה מקודשת נגד המערב כדי להגן על ריבונותה ועל ביטחונה מ"הכוחות ההגמוניים", וכי פיונגיאנג תמיד תתמוך בהחלטותיו של פוטין: "נעמוד יחד במאבק נגד האימפריאליזם".
בהמשך, אחרי הפגישה הסגורה שנמשכה כשעה, אכלו פוטין וקים ארוחת צהריים, והקרמלין ציין כי הוגשו להם סלט ברווזים ותאנים, כופתאות סרטנים, מרק דגים ומבחר יינות רוסיים. לפני שנפרדו ביקש פוטין להרים כוסית לחיזוק הידידות בין שתי המדינות, וקים ביקש להרים כוס לבריאותו של פוטין. באמצעות מתרגם הוא אמר לנשיא הרוסי: "הגענו למסקנה שיש צורך להעמיק את שיתוף הפעולה האסטרטגי, ואנחנו בטוחים שהצבא הרוסי ינצח את הרשע". בחלוף זמן קצר נמסר כי הפסגה הסתיימה, אחרי קצת יותר מארבע שעות, וכי קים יצא בדרכו חזרה לצפון קוריאה.
אחרי שני כישלונות: קים צריך עזרה
הפגישה בין פוטין לקים ג'ונג און הבוקר החלה שעות אחרי שצפון קוריאה ביצעה עוד שיגור ניסיוני של שני טילים בליסטיים לעבר הים. מאז תחילת 2022 פיונגיאנג הגבירה מאוד את השיגורים המתריסים האלה – הנעשים בהפרה של החלטות מועצת הביטחון של האו"ם נגדה – תוך שהיא מנצלת את העובדה שעיני העולם נשואות למלחמה שמנהל פוטין באוקראינה. השיגור הבוקר היה הראשון שצפון קוריאה מבצעת בשעה שקים נמצא בחו"ל.
עצם העובדה שהפגישה בין פוטין לקים הבוקר נערכה בקוסמודרום, מתקן ענקי לשיגור לוויינים, מעבירה את המסר ששליט צפון קוריאה מעוניין שרוסיה תסייע לארצו במאמציה לפתח לווייני ריגול צבאיים, כלי שלדבריו יש לו חשיבות קריטית להגברת האיום הנשקף למערב מהטילים הצפון קוריאניים המסוגלים לשאת ראשי נפץ גרעיניים. בחודשים האחרונים נכשלה צפון קוריאה פעמיים בניסיון שלה להציב לוויין ריגול בחלל, וכעת היא מקווה שמוסקבה תסייע לה.
עבור פוטין הפגישה היום הייתה הזדמנות למלא מחדש את מאגרי התחמושת שלו, שהולכים ומתרוקנים אחרי 18 חודשי מלחמה באוקראינה. לפי הערכות, צפון קוריאה מחזיקה במאגריה עשרות מיליוני פגזים ורקטות מתיישנים מדגמים סובייטיים, והעברת חלק מהם לידי הצבא הרוסי תוכל לתת לחייליו של פוטין מרחב נשימה על רקע התמשכות הקרבות.
מומחים העריכו כי בתמורה לכך עשוי קים לבקש מפוטין סיוע במזון ובחשמל לארצו הענייה, וכן עזרה בטכנולוגיות טילים ולוויין שיקדמו את הפרויקטים הצבאיים של פיונגיאנג. ארה"ב ודרום קוריאה הזהירו בימים האחרונים כי הסכם הספקת נשק שכזה יהיה הפרה של החלטות מועצת הביטחון של האו"ם, שמוסקבה עצמה היא חברה קבועה בה.
רמזים לכוונותיו של קים בביקורו ברוסיה התקבלו כבר אתמול, כשבתמונות שפרסמה התקשורת הממלכתית של צפון קוריאה מהמסע שלו נראה בין השאר ג'ו צ'ון ריונג, בכיר במפלגת השלטון הצפון קוריאנית האחראי על מדיניות התחמושת. עוד זוהו בתמונות יו"ר ועדת מדעי החלל והטכנולוגיה של צפון קוריאה פאק תאה סונג וקצין חיל הים קים מיונג סיק, המעורבים במאמציה של פיונגיאנג להשיג לוויינים וצוללות בעלות יכולת לשגר טילים בליסטיים. מומחים מעריכים כי צפון קוריאה תתקשה מאוד להצטייד ביכולות כאלה בלי עזרה חיצונית, למשל מרוסיה.
כששר החוץ הרוסי סרגיי לברוב נשאל היום על האפשרות של עסקאות נשק בין רוסיה לצפון קוריאה הוא השיב כי המערב בעצמו כבר הפר התחייבויות רבות שנתן בהסכמים קודמים, בכך שהעביר לאוקראינה נשק מהעידן הסובייטי.
24 פצועים במספנה בקרים: טילים וכלי שיט בלתי מאוישים
יצוין כי עצם היציאה של קים מגבולות ארצו היא אירוע נדיר. ב-12 שנות שלטונו נסע הרודן הצפון קוריאני לפגישות בחו"ל רק שבע פעמים, כולן בשנים 2019-2018. בפעמיים אחרות הוא הגיע לגבול עם דרום קוריאה לצורך פגישות, בין השאר עם נשיא ארה"ב דאז דונלד טראמפ, וחצה את הגבול ברגל לזמן קצר.
הבוקר, ממש בשעה שפוטין וקים נפגשו בקוסמודרום במזרח הרחוק, הגיעו דיווחים על תקרית חריגה בחצי האי קרים, שאותו כבשה רוסיה מידי אוקראינה ב-2014, ושנתון בחודשים האחרונים להתקפות הולכות וגוברות מצד כוחותיה של קייב. השלטון הרוסי בקרים דיווח על שריפה גדולה שפרצה שם במספנה בעיר סבסטופול בעקבות תקיפה אוקראינית. לפי הדיווחים הרוסיים 24 בני אדם נפצעו במקום, ונזק נגרם לשתי ספינות שעגנו שם לצורך תיקונים.
המתקפה על המספנה מסתמנת כאחת הגדולות ביותר שביצעה אוקראינה בשבועות האחרונים. לדברי משרד ההגנה הרוסי, קייב שיגרה עשרה טילי שיוט ושלושה כלי שיט בלתי מאוישים לעבר ספינות רוסיות בים השחור. המשרד דיווח כי שלושה מהטילים פגעו בשתי הספינות, וכי כל שאר הטילים וכל כלי השיט הבלתי מאוישים הושמדו. קייב, שאינה נוהגת ליטול אחריות באופן רשמי להתקפות שלה בשטח רוסיה או בחצי האי קרים, לא הגיבה עד כה על הדברים.
למספנה בסבסטופול יש חשיבות אסטרטגית עבור רוסיה, משום ששם היא נוהגת לתקן כלי שיט השייכים לצי הים השחור שלה.