במערכת הפוליטית תוקפים הערב (שבת) את פרקליט המדינה לשעבר משה לדור, שבמהלך אירוע שבתרבות בבאר שבע קרא לטייסים מתנדבים לאיים לסרב לשרת בצה"ל אם יחוקקו חוקי המהפכה המשפטית.
לדור (80), שתקף בחריפות את ראש הממשלה בנימין נתניהו בדבריו, התייחס לאפשרות שבעקבות חזרת המהפכה המשפטית תחזור גם תופעת הסרבנות ביתר שאת. "טייסים שהשתחררו כבר מהשירות והשירות שלהם מותנה בהתנדבות לא רק רשאים, אלא הם חייבים להגיד למדינה כזאת - אתם חותרים והולכים להגשים בכוחנות ובבריונות את מאווייכם והופכים להיות דיקטטורים, ולכן אני לא אכנס לקוקפיט ואטיס את המטוס".
לדברי לדור, לא מדובר בהתערבות פוליטית מצד הטייסים, אלא בניסיון לבלום צעד שהוא "פסול לחלוטין", שאותו הגדיר "נזק שהורס את המפעל הציוני". הוא הוסיף כי גם אם לפיד או גנץ היו כעת בעמדת ראש הממשלה, לא ניתן היה להעלות על דעת שהם היו מעבירים חוקים שמאפשרים להם לקבל "את כל הסמכויות שבעולם". הוא טען כי במצב כזה, נתניהו אפילו היה "הדובר הראשי בקפלן".
לדור: "הכלי הזה (הפסקת התנדבות) בעיניי הוא כלי לגיטימי כשמדובר בשאלה אם אתה כובש את השלטון והופך להיות דיקטטור כוחני, כמו שזה קרה בכל מיני מדינות בהיסטוריה".
אתה משווה?
"אני אומר שיש דוגמאות בהיסטוריה שבבחירות דמוקרטיות נבחרו מי שבהמשך הדרך כבר לא היו בכלל דמוקרטיים. הם סיכלו לחלוטין את האפשרות להישאר דמוקרטיה".
דובר צה"ל הגיב לדברים, ומסר כי "הרמטכ"ל קורא לחדול כל קריאה לסרבנות או אי-התייצבות. צה"ל צריך להישאר מחוץ לכל מחלוקת פוליטית, בייחוד בימים אלה בהם אתגרי הביטחון כה מוחשיים".
ראש הממשלה בנימין נתניהו מסר: "דבריו של משה לדור בעד סרבנות ראויים לכל גינוי - מכל קצוות הקשת הפוליטית. קריאה לסרבנות בזמן מלחמה, ועוד ממי שעמד בראש מערכת האכיפה, היא חציית קו אדום שמסכנת את הדמוקרטיה ומערערת את עתידנו. אני מצפה מהיועצת המשפטית לממשלה לנקוט פעולה מיידית נגד תופעה מסוכנת זו".
נשיא המדינה יצחק הרצוג הגיב: "בדמוקרטיה זכות מלאה לכל דעה ומחאה - סרבנות היא מחוץ לתחום. כל מי שאומר אחרת פוגע בביטחון מדינת ישראל. אני מגנה בתוקף כל קריאה לסרבנות ואי-התנדבות, ומזהיר - אסור לנו לחזור לשיח המפלג והמסוכן שלפני 7 באוקטובר. יש לנו מדינה אחת ויש לנו צבא אחד שחייב להישאר מעל לכל מחלוקת פוליטית".
גם יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ מהאופוזיציה גינה את לדור, ואמר כי "מי שמאיים בסרבנות מחזיר אותנו ל- 6.10. סרבנות הייתה וצריכה להישאר מחוץ לתחום".
שר הביטחון ישראל כ"ץ מחה: "קריאתו של פרקליט המדינה לשעבר משה לדור לסרבנות - בעיצומה של מלחמה - מהווה חציית קו אדום ופוגעת בביטחון המדינה. סרבנות, מכל סוג, אינה יכולה להתקבל בשום אופן. צה"ל הוא צבא העם וככזה מפקדיו וחייליו יישארו מאוחדים, חזקים ונאמנים לייעודם - הגנה על מדינת ישראל ואזרחיה".
*שר הביטחון לשעבר, חבר הכנסת יואב גלנט גינה "בכל תוקף את דבריו החמורים של פרקליט המדינה לשעבר משה לדור, וקורא להעמידו לדין. אחריותו של איש ציבור אינה מסתיימת בתום תפקידו - קריאה לסרבנות בשעת מלחמה, מפי אדם שנשא בתפקיד בכיר מטעם המדינה, היא דבר חמור ופסול הפוגע בביטחון המדינה ויש לפעול נגדו במלוא החומרה".
ראש האופוזיציה יאיר לפיד כתב בתגובה: "פסטיבל הגינויים של נתניהו ושריו על משה לדור היה יכול להיות אמין יותר אם הממשלה הזאת לא הייתה גוררת אותנו בכוח חזרה ל-6/10 ולימי ההפיכה המשפטית שהביאה אותנו לאסון הגדול בתולדותינו. ממשלת האסונות מדברת על חציית קו אדום? היא חוצה כל קו אדום אפשרי כל יום מחדש. במקום לגנות, תחזירו את החטופים. וכמובן: אני נגד כל סרבנות וכל השתמטות מצה"ל".
מארגון אחים ואחיות לנשק נמסר בתגובה לסערה שעוררו הדברים: "הצביעות של חברי הממשלה מרקיעה שחקים. מצד אחד הם מגנים את דבריו של לדור, ומצד שני ממשיכים לקדם במרץ חקיקה שתעניק פטור גורף משירות צבאי לעשרות אלפי צעירים חרדים. צביעות במיטבה. במקום להתמקד בגינויים, על חברי הממשלה להסביר לציבור כיצד הם מעיזים לקדם 'חוק השתמטות' בעיצומה של מלחמה".
שר המשפטים יריב לוין הודיע שפנה ליועמ"שית בדרישה שתורה על פתיחה בחקירה כנגד לדור: "קריאה לסרבנות, בעת שגרה וכל שכן בעת מלחמה, היא עבירה ברורה וחמורה על החוק. מובן שהדבר חמור במיוחד כאשר הוא נעשה על-ידי אדם אשר כיהן בתפקיד פרקליט המדינה והיה אמון על קביעת מדיניות התביעה של מדינת ישראל". בנוסף קרא לפתוח בחקירה גם נגד "מודעות מסיתות ושקריות שפורסמו בעיתונות ובהן קריאה לחיילי צה"ל שלא לקחת חלק בפשעי מלחמה".
גורמים משפטיים מעריכים שהפרקליטות תתקשה לפתוח בחקירה נגד לדור בטיעון שהעיקרון של חופש הביטוי באמירתו עולה על ההיתכנות שדבריו ישפיעו בפועל על נקיטת סרבנות. כמו כן, לדור הקפיד לומר שהוא קורא רק למתנדבים לנקוט צעד זה.