הממשל בארה"ב, בהנהגתו של הנשיא ג'ו ביידן, הודיע על צמצום השימוש במוקשים נגד בני אדם על ידי הצבא האמריקני. בכך, האמריקנים מתכוונים להתקרב מעט יותר לציות לאמנה הבינלאומית שאוסרת על שימוש בחומרי נפץ קטלניים מסוג זה. "הנשיא מאמין בתוקף כי עלינו להפחית את השימוש בהם ברחבי העולם", הודיע אתמול (שלישי) ג'ון קירבי, דובר המועצה לביטחון לאומי, בתדרוך שנערך בבית הלבן.
יצוין כי מאז מלחמת המפרץ ב-1991 ארה"ב ממילא לא עשתה שימוש נרחב במוקשים אלו, אך הודעתה כעת היא שינוי כיוון מהגישה המתירנית יותר שהייתה תחת ממשלו של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ. ההחלטה התקבלה בתום בדיקה שנמשכה יותר משנה. בוני ג'נקינס, תת-מזכירת המדינה לענייני בקרת נשק וביטחון בינלאומי, אמרה כי המדיניות החדשה מקיימת את "ההתחייבות שהנשיא ביידן נתן כשהיה מועמד בבחירות", אז תיאר את החלטת טראמפ כ"חסרת אחריות".
המוקשים נגד בני אדם הם מוקשים שקבורים מתחת לפני הקרקע או מפוזרים על פני האדמה, והם יכולים להיות סיכון קטלני לאזרחים גם זמן רב לאחר שהלחימה הסתיימה. לאחרונה דווח כי רוסיה השתמשה בהם בלחימה באוקראינה.
הנשיא הזמני של הסנאט פטריק לייהי תיאר את הודעת הבית הלבן כ"הכרה שהייתה צריכה להינתן מזמן בכך שהמחירים האנושיים והפוליטיים החמורים שטמונים בשימוש בכלי נשק כאלו, עולים בהרבה על התועלת הצבאית המוגבלת שלהם". הוא הוסיף: "למרות הצעד המבורך, הבית הלבן צריך להציב את ארה"ב על נתיב ברור להצטרפות להסכמים שאוסרים על שימוש במוקשים נגד בני אדם ובחימוש מצרר. אף כלי נשק חסר הבחנה שכזה לא צריך להיות חלק מארסנל של מדינות מתורבתות. את ההשלכות הנוראיות שלו אנחנו רואים כיום באוקראינה".
תחת המדיניות החדשה, ארה"ב תימנע לגמרי מהשימוש בחומרי נפץ אלו, אך תחריג מההחלטה את דרום קוריאה, בשל הדאגה מפלישה פוטנציאלית של צפון קוריאה אליה. למרות שלארה"ב אין כרגע שדות מוקשים פרוסים בדרום קוריאה, וושינגטון הבטיחה לסייע בהגנה על סיאול, הכוללת שימוש במוקשים נגד בני אדם. לצבא האמריקני יש מאגר של שלושה מיליון מוקשים כאלה, ותחת המדיניות החדשה אלו שאין בהם צורך להגנה על דרום קוריאה יושמדו.
מה יחליף את המוקש? ארה"ב מחפשת פתרונות
החרגת חצי האי הקוריאני, שהייתה בתוקף גם בתקופת ממשלו של הנשיא ברק אובמה, מותירה את ארה"ב כמי שאינה מצייתת לגמרי לאמנת אוטווה. האמנה שנחתמה בשנת 1997 נועדה לחסל את השימוש במוקשים נגד בני אדם. ארגון זכויות האדם Human Rights Watch ציין כי תיעד שימוש במוקשים כאלה מצד רוסיה, שאינה חתומה על האמנה, במהלך הפלישה שלה לאוקראינה.
אליסיה אראנגו, השגרירה הקולומביאנית למוסדות האו"ם בז'נבה, ובכירה בקמפיין הבינלאומי לאיסור השימוש במוקשים נגד בני אדם, הפצירה ברוסיה להפסיק את הפריסה של מוקשים כאלה. "מוקשים נגד בני אדם גורמים רק לקורבנות, הם אינם פותרים שום בעיה", אמרה באפריל.
משרדה בירך על ההודעה של הממשל בארה"ב וכתב בטוויטר: "אנחנו מברכים על ההחלטה, ומודים לאמריקנים על המחויבות שלהם לעקרונות של האמנה". עוד נכתב כי "עלינו להמשיך במאמצי הפינוי שלנו בכל רחבי העולם, עד שנגיע לעולם ללא מוקשים (MineFreeWorld#)".
גורמים רשמיים בארה"ב אמרו כי הפנטגון שוקד על הכנת חלופות למוקשים נגד בני אדם בחצי האי הקוריאני, אך לא פירטו מה הן עשויות להיות. דריל קימבל, מנכ"ל ההתאחדות לבקרת הנשק בארה"ב, ה-ACA, אמר כי לממשל "צריכה להיות תשובה טובה יותר בנוגע לשאלה מתי החלופות האלה יפותחו, במקום רק לדחות את הטיפול בנושא או להימנע ממנו". עוד אמר כי ארה"ב צריכה להמשיך עד שהיא תיישם לחלוטין את אמנת אוטווה: "אנחנו צריכים ליישמה באופן מלא על מנת לבדל את עצמנו ממפרי חוק בינלאומיים דוגמת רוסיה".
פורסם לראשונה: 22:16, 22.06.22