פעיל האופוזיציה הבלארוסי רומן פרוטסביץ', שנעצר אתמול בנמל התעופה של מינסק אחרי שבלארוס אילצה מטוס נוסעים של "ריינאייר" שבו טס לסטות ממסלולו ולנחות בשטחה, הופיע הערב (יום ב') בסרטון שהופץ ברשתות החברתיות, והוא נראה בו לכאורה מצולם במתקן המעצר שבו הוא מוחזק. בלארוס טוענת כי הסיבה לכך שהורתה למטוס – שטס מיוון לליטא – לנחות בשטחה, היא התרעה שהתקבלה על פצצה שהטמין במטוס ארגון חמאס, אבל במערב דוחים בתוקף את הטענה הזו ובטוחים שהייתה זו פעולה בלארוסית עוינת שכל מטרתה היא ללכוד את מתנגד המשטר פרוטסביץ'.
פרשת המטוס בבלארוס – עדכונים אחרונים:
• מינסק: "המטוס הונחת בגלל איום בפצצה של חמאס"
• זעם בעולם על בלארוס: "חטפה מטוס, זה טרור מדינתי"
• מיהו העצור רומן פרוטסביץ'?
בשעות האחרונות נפוצו דיווחים שלפיהם פרוטסביץ', שלא נראה מאז מעצרו, מאושפז במצב קשה בבית חולים במינסק, ושר בממשלת פולין אף הדהד את הטענה הזו; אבל בסרטון שפורסם הערב נראה פרוטסביץ' בריא, והוא טוען מול המצלמה כי מצבו טוב. בסרטון, שהופץ בכמה ערוצים באפליקציית המסרים המיידיים טלגרם, נראה פעיל האופוזיציה לבוש חולצה שחורה ומשלב את ידיו על שולחן. על מצחו נראית נקודה שחורה קטנה שפשרה אינו ברור. הוא מספר שהוא מוחזק במתקן מעצר במינסק, מכחיש שהוא סובל מבעיות כלשהן בלבו כפי שדווח, ומודה שמילא תפקיד בהפגנות המחאה ההמוניות נגד משטרו של הרודן אלכסנדר לוקשנקו שהתקיימו במינסק בשנה שעברה.
בעלי בריתו של פרוטסביץ' מיהרו הערב לקרוא שלא להתייחס אל דבריו בסרטון כאל אמינים: "ככה רומן נראה כשהוא תחת לחץ פיזי ונפשי. אני דורשת לשחרר מיד אותו ואת כל האסירים הפוליטיים", כתבה בטוויטר מנהיגת האופוזיציה הגולה סבטלנה טיחנובסקאיה.
בלארוס, נזכיר, נשלטת על-ידי לוקשנקו ביד ברזל כבר 26 שנה, ורבים מכנים אותו "הרודן האחרון באירופה". אחרי שבאוגוסט שעבר הוכרז ניצחונו השישי ברציפות בבחירות טענה האופוזיציה בתוקף כי הניצחון הושג באמצעות זיופים נרחבים, והמוני בלארוסים יצאו לרחובות למחאת ענק שכמותה לא ידעה המדינה מאז צאתה לעצמאות בתחילת שנות ה-90. כוחות הביטחון של לוקשנקו ניסו לדכא את ההפגנות ביד קשה, ואלפי מפגינים נעצרו וספגו מכות בבתי הכלא. בעקבות הדיכוי הטילו מדינות במערב סנקציות על בלארוס, ופעילי אופוזיציה ברחו מהמדינה והחלו לפעול נגד משטר לוקשנקו מן הגולה.
אחד מפעילי האופוזיציה האלה היה רומן פרוטסביץ' בן ה-26, שחי בגלות בפולין. הוא נמנה עם מייסדי NEXTA – ערוץ טלגרם המשמש ככלי תקשורת מרכזי של האופוזיציה בבלארוס, ושסייע בארגון ההפגנות נגד לוקשנקו. אתמול, כאמור, היה פרוטסביץ' אחד הנוסעים בטיסה 4978 של "ריינאייר" מאתונה לווילנה שאולצה לנחות בבלארוס, ולאחר הנחיתה הוא נעצר. עדי ראייה סיפרו כי בדרך לנחיתה במינסק הוא הבין מה הגורל הצפוי לו: הוא מיהר להעביר חפצים לבת זוגו שהייתה איתו במטוס, נראה מבוהל – והצהיר כי צפוי לו גזר דין מוות. אחרי הנחיתה נעצר על-ידי שלטונות בלארוס, ומאז לא נודעו עקבותיו. גם בת זוגו, סופיה ספגה בת ה-23, נעצרה ונעלמה.
פרשת הנחתת המטוס עוררה היום סערה גדולה בעולם: שורה ארוכה של מדינות באיחוד האירופי זימנו את שגרירי בלארוס אצלן לשיחות נזיפה, וכמה חברות תעופה, בהן KLM ההולנדית, לופטהנזה הגרמנית וחברות תעופה סקנדינביות ובלטיות מיהרו להודיע כי הן מפסיקות לטוס במרחב האווירי הבלארוסי מחשש שגורל מטוסיהן יהיה דומה. בכירים באיחוד האירופי התכנסו הערב כדי לדון בהטלת סנקציות חדשות על בלארוס, ולפי טיוטת הצהרה שגובשה לפני פגישתם הם מתכוונים לקרוא לחברות תעופה מהאיחוד להימנע מטיסה במרחב האווירי של בלארוס. עוד עולה מהטיוטה כי בכוונתם לאסור על חברות תעופה מבלארוס להיכנס למרחב האווירי ולשדות התעופה של האיחוד האירופי. בריטניה קראה עוד קודם לכן היום לחברות התעופה הבריטיות שלא לטוס בשמי בלארוס, והודיעה כי היא אוסרת על מטוסי חברת התעופה הממלכתית של בלארוס להיכנס לשטח בריטניה.
סוכנות הידיעות הבלארוסית הרשמית Belta דיווחה אתמול כי נשיא בלארוס לוקשנקו הוא שהורה להנחית את המטוס במינסק, וכי מטוס קרב מסוג מיג-29 המריא כדי ללוות את מטוס הנוסעים בנחיתת החירום. במערב יש הסכמה גורפת שהנחתת המטוס נעשתה כחלק ממזימה של משטר לוקשנקו לעצור את איש האופוזיציה, ושהדיווח על פצצה היה לחלוטין חסר יסוד. באיחוד האירופי קראו הבוקר לפתוח בחקירה בינלאומית של מה שכינו "הנחיתה הכפויה", ושר החוץ האירופי ג'וזפ בורל האשים כי בלארוס סיכנה במעשיה את 170 הנוסעים שהיו במטוס. נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין הייתה חריפה בהרבה בהודעתה, וכינתה את מעשי בלארוס "חטיפה". היא קראה להטיל סנקציות על האחראים לכך.
מנכ"ל חברת התעופה "ריינאייר" מייקל אולירי האשים היום כי הנחתת המטוס על-ידי הבלארוסים הייתה לא פחות מאשר "חטיפה במימון של מדינה", והוסיף כי הוא מעריך שסוכנים חשאיים היו בטיסה. החשד שסוכנים כאלה היו במטוס התחזק אחרי שהרשויות בליטא הודיעו כי חמישה נוסעים שעלו לטיסה באתונה לא הגיעו לווילנה אחרי שהמטוס המריא שוב ממינסק: ייתכן מאוד ששלושת האנשים שירדו מהמטוס במינסק מלבד פרוטסביץ' וחברתו ספגה, הם סוכנים חשאיים שכאלה, אנשי ה-KGB הבלארוסי.