כמעט שנתיים הוא מכהן כמפכ"ל המשטרה, ובמרבית התקופה הזו מרחפת מעל ראשו עננה. היא התקדרה ארבעה חודשים בלבד אחרי שנכנס לתפקיד. האסון האזרחי הגדול בתולדות המדינה אירע תחת עינה ואחריותה של המשטרה: 45 בני אדם נמחצו למוות על הר מירון בזמן הילולת הרשב"י.
רנ"צ קובי שבתאי היה על ההר בעצמו, השקיף מהמרפסת על החוגגים יחד עם השר לביטחון הפנים אמיר אוחנה. וכעת הגיע גם מכתב האזהרה מוועדת החקירה הממלכתית, שהודיע לו שהוא עלול להימצא אחראי לאסון. "קרה פה אסון ואי אפשר להגיד שאני ישן מאז בלילה כרגיל", אמר שבתאי בראיון ל"ידיעות אחרונות", שיפורסם במלואו בסוף השבוע במוסף "7 ימים".
"45 קורבנות היו פה, וזה היה במשמרת שלי. אני לא יכול להתעלם מזה", אמר שבתאי. ובכל זאת, המפכ"ל דבק בכיסאו ומסרב לקבל אחריות אישית על האסון. במכתב האזהרה החריף קובעת הוועדה כי שבתאי "אישר את תוכנית המבצע, וזאת על אף שידע שמתחם ההר, והמתחמים המשמשים בו להדלקות, אינם יכולים להכיל בבטחה את כמות המבקרים הצפויה במקום במהלך ההילולה, ותוך התעלמות מהסכנות הנלוות לכך".
"אני מכבד את הוועדה ואת אנשיה", אומר שבתאי, "אבל יש פה טענות שחלקן מבחינתי מופרכות. יש לי תשובות להכול. כל שרשרת קבלת ההחלטות שלי מגובה ומסודרת".
חשבת לקבל אחריות אמיתית ולהתפטר? המפכ"ל לשעבר משה קראדי עשה זאת בעקבות המסקנות הסופיות של ועדת זיילר, שחקרה את התנהלות המשטרה בפרשת האחים פריניאן.
"אני לא במקום הזה".
ניצב שמעון לביא, מפקד המחוז הצפוני שלקח אחריות והתפטר מתפקידו שנה אחרי האסון אמר בעדותו בוועדה, ש"הופעלו לחצים פוליטיים לקיים את ההדלקה" במירון. זאת למרות הקורונה, והדרישה לגבש מתווה להגבלת מספר המבקרים בהר. עליך הופעלו לחצים פוליטיים?
"לא הופעלו לחצים פוליטיים. הייתה נטייה של כולם שהאירוע יתקיים והיו גורמים פוליטיים שקראו להמונים לבוא לאירוע".
אתה עלול להיות מואשם בעבירה פלילית. איך אפשר לנהל את המשטרה ככה?
"זה לא נעים שיש לך מכתב אזהרה. מי שיגיד לך שזה לא מזיז לו, משקר. אבל אני מכניס את זה לפרופורציות. להגיד שעכשיו אני מוטרד ממה שיהיה? אני לא שם. אגיע לשימוע ואגיד את האמת שלי".
לצד אסון מירון, מוקדם מאוד בכהונתו פרצו אירועי "שומר החומות" והפרעות בערים המעורבות. "'שומר החומות' תפס אותנו בלי מידע מודיעני", מודה המפכ"ל, "לא המשטרה, לא השב"כ, לא צה"ל - אף אחד לא חזה שהולכות להיות הפרות סדר ביישובים המעורבים".
איך זה הגיוני?
"עולם הטיקטוק פרץ בצורה מטורפת, ועם השילוב של מה שקרה ברצועת עזה והטילים לכיוון ירושלים, נתן לאנשים לגיטימציה לאלימות".
המפכ"ל מספר שבמהלך המבצע הוא הציע בישיבת הממשלה לחסום את הרשתות החברתיות בישראל, על מנת להוריד את גובה הלהבות ברחובות. מבחינתו, זו דרך פעולה ראויה גם בעימות האלים הבא: "אני בדעה שבמצבים כאלה צריך לחסום את הרשתות", אומר שבתאי. "זה מלחמה כבר. הרשתות החברתיות הן אלה שמוציאות אנשים לשטח. אני מדבר על לסגור את הרשתות באופן רוחבי. תכבה, תרגיע את השטח, ושהמצב רגוע תשחרר. אנחנו מדינה דמוקרטית, אבל יש גבול. אתה בא ומרביץ קאט רוחבי לפרק זמן מסוים, עם פיקוח כמובן, מרגיע את הרוחות ומתייצב".
בשנים האחרונות אנחנו כמדינה הולכים ומאבדים את הדרום. יש צבר של אירועים שהוביל לאובדן תחושת הביטחון האישי. גם אם במשטרה אומרים שנתוני הפשיעה נמצאים בירידה, זה לא משנה את התחושה של תושבי הדרום. איבדתם שליטה?
"אני לא חושב עדיין שאיבדנו שליטה. אכן המצב הוא לא מצב תקין, הוא לא מצב נורמלי, ועם תחושות של אנשים אני לא יכול להתווכח. המשילות בדרום זה לא רק משטרת ישראל אלא כלל הגורמים".
יש היום משילות בדרום?
"המשילות היום נאכפת בצורה לא מספקת, אבל יש משילות. אף אחד לא עושה מה שהוא רוצה ומצפה שהוא לא ייתפס מחר. עובדתית כל אחד שמעלה סרטון לטיקטוק, לא עובר הרבה זמן עד שהוא מוצא עצמו מאחורי סורג ובריח. החתונות האלה שהיו בהן שיירות רכבים עם ירי, כל שיירה כזאת שהייתה בתקופה האחרונה נעצרה. אבל זו עובדה שעדיין יש ירי, עדיין רצח, עדיין יש אלימות על הכבישים, ועדיין יכול להיות שנראה מחר בבוקר חמולה מסתערת על בית חולים. זה לא שאנחנו בשווייץ. אבל אנחנו היום במקום יותר טוב ממה שהתחלנו, אנחנו עושים דברים שלא היו בעבר. האם זה מספיק? ממש לא".
הריאיון המלא יתפרסם בסוף השבוע במוסף "7 ימים"