בעולם ממשיכים ללמוד את פרטי הסכם הפסקת האש בין ישראל ללבנון, וההבדלים בינו לבין החלטה 1701 של מועצת הביטחון של האו"ם מ-2006 הולכים ומתחדדים.
ההסכם החדש, לפי סוכנות הידיעות רויטרס, מתפרס על פני חמישה עמודים וכולל בתוכו מפה של דרום לבנון - ושל האזור שיהיה נקי מנשק של חיזבאללה. המרחב הזה מסומן בקו אדום, שכותרתו "קו 2024 החדש" - והוא חוצה את דרום לבנון ממערב למזרח.
הקו החדש מתחיל מנקודה על החוף שנמצאת כ-25 ק"מ צפונית לגבול ישראל, ונמשך מזרחה, בעיקר לאורך נהר הליטני - אלא שאז הוא סוטה ועובר מצפון לעיירה יוחמור שבאזור נבטיה, ובכך הוא חורג מהקו שהוגדר בהחלטה 1701. מדובר בנקודה הסמוכה יחסית למטולה, כך שהאזור החדש אמור להרחיק את פעילי חיזבאללה עוד יותר מהגבול - אם ההסכם אכן יכובד במלואו, מה שעדיין מוטל בספק. האזור כולל גם את מבצר הבופור, שנחשב לנקודה אסטרטגית מכיוון שהיא משקיפה על הגבול הישראלי.
מלבד זאת, שוני נוסף בין החלטה 1701 להסכם החדש הוא הנחרצות שלו: כך למשל, אם בהחלטה 1701 צוין כי "לא יהיה באזור נשק ללא הסכמת ממשלת לבנון", בנוסח החדש נקבע נחרצות כי רק "כוחות צבא וביטחון רשמיים" בלבנון רשאים לשאת נשק באזור המדובר. ההסכם גם מציין במפורש מי הם אותם כוחות: צבא לבנון, כוחות ביטחון הפנים, הביטחון הכללי, ביטחון המדינה, המכס הלבנוני והמשטרה. המטרה היא שלא יהיה מקום לפרשנות אחרת, שתאפשר לחיזבאללה לטעון כי הוא לא מפר את ההסכם כפי שטען בעבר.
דיפלומטים ששוחחו עם רויטרס אמרו כי הנוסח החדש יכול לתת לישראל מנופים משמעותיים יותר מאשר היו לה אחרי 2006, באמצעותם תוכל למנוע מחיזבאללה להתחמש מחדש או לפרוס את את חמושיו שוב לאורך הגבול. "או שלא הייתה ללבנון שום אפשרות אחרת - או שהם חושבים שהם יכולים להערים על ההסכם", העריך דיפלומט ממדינה במזרח התיכון.
לפי ראש הממשלה בנימין נתניהו, ישראל קיבלה בהסדר גם חופש פעולה לפעול נגד כל הפרות בלבנון - והיא מתכוונת לממש זאת. ואולם, חבר הפרלמנט הלבנוני מטעם חיזבאללה, חסן פדלאללה, טען כי ארגון הטרור "ישמור על הזכות להגן על עצמו" אם יותקף. ולמרות זאת, דיפלומט מערבי בכיר אמר שידה של ישראל בהסכם הייתה על העליונה, אחרי שהצליחה לחסל את רובה המוחלט של צמרת חיזבאללה ולעקור את תשתיות הטרור לאורך הגבול.
שליחו המיוחד של הנשיא ג'ו ביידן, עמוס הוכשטיין, התייחס להסכם בריאיון לרשת NBC האמריקנית, והסביר על הקשיים בהשגתו. "הישראלים הגיעו לנקודה שיש להם הרבה הישגים צבאיים, ואמרתי להם שאם הם רוצים ביטחון הם צריכים למנף אותם להישגים פוליטיים", אמר. "ביטחון אולטימטיבי יושג רק דרך הסכם עם לבנון, ולא באמצעות כפייה של ביטחון. ללבנונים גם הייתה נקודה שבה הם היו צריכים להגיד מספיק, ולנקוט צעדים שהם אמנם קשים פוליטית - אבל מראים שיש להם שליטה על המדינה, ודאגה לתושביה".
"נדרשת מוכנות ציבורית להסלמות או לחזרה ללחימה"
בתוך כך, צה"ל תקף הלילה שלושה מעברי גבול מרכזיים בין סוריה ללבנון, וביממה שקדמה להפסקת האש הותקפו 330 מטרות. בצה"ל הדגישו כי בעקבות ההסכם, שבמסגרתו אמורים הכוחות לסגת מלבנון תוך 60 ימים, הוא "נכון לאכוף התעצמות והעברת אמל"ח בכל לבנון, לצד אי-נוכחות חיזבאללה מדרום לליטני".
לפי צה"ל, "יש מנגנון בינלאומי, בראשות ארה"ב, עם נציגים בביירות, פיקוד הצפון ובקריה, אבל אנו לא בונים על זה. עלינו לאכוף ולהיערך לאפשרות שזה יביא לימי קרב ואז חזרה ללחימה מלאה. צריך לנצל את ההישגים שהשגנו בלבנון - וכרגע העיניים שלנו על הכדור. זה חייב לקרות, אלה התכניות וההנחיות לכוחות שלנו. יישום ההבנות יהיה הדרגתי בשבועות הקרובים".
בצה"ל הדגישו כי "צריכה להיות נכונות ציבורית לקראת תקיפות אכיפה שלנו אם נזהה הפרות. הכל יישב על הנכונות הישראלית לפעול. יתכן ונחזור ללחימה - אנחנו רק ביום הראשון של ההסדרה. בחלק מהמקומות יש פעולה ניידת ובחלק נייחת. לכפרי המגע לא ישובו אזרחים לבנונים בקרוב. אנחנו במנגנון תיאום בינלאומי בראשות ארה"ב. יהיו תנועות טקטיות שלנו במרחב אבל הכוחות לא עוזבים כעת".
בנוגע לחיכוכים בין כוחות צה"ל לתושבי לבנון נמסר: "מדובר בלבנונים, ובהם מחבלים שיצאו ממסתור וניסו לברוח. הם נורו ונעצרו. חלק מהלבנונים שנורו נהרגו או נפצעו".