כאשר ריוּ האן-נה בת ה-20, סטודנטית באוניברסיטה, עברה ניתוח פלסטי באפה באמצע דצמבר, הייתה סיבה אחת פשוטה למועד שבחרה: היא ידעה שזו אולי ההזדמנות האחרונה שלה לעשות זאת בחשאי, לפני שחיסוני הקורונה יופצו לכל רחבי דרום קוריאה, המגפה תדעך ואנשים יחלו להסיר את המסכות מפניהם.
ריו, שבמהלך שנת 2020 השתתפה בקורסים באוניברסיטה בעיקר בלמידה מרחוק, מסבירה שהיכולת להחלים בבית ולעטות מסכה בציבור בלי למשוך תשומת לב הייתה גורם מכריע בהחלטה שלה לעבור את הניתוח דווקא במועד הזה.
"תמיד רציתי לעבור ניתוח אף, וחשבתי שהכי טוב יהיה לעשות את זה לפני שאנשים מתחילים להוריד את המסכות ולקבל חיסונים ב-2021", סיפרה בחודש שעבר לסוכנות הידיעות רויטרס בעודה נערכת לניתוח, שעלותו 4.4 מיליון וון (4,013 דולר). "יהיו חבורוֹת ונפיחוּת מהניתוח, אבל גם ככה כולנו נעטה מסכות, אז אני חושבת שזה אמור לעזור".
דפוס המחשבה הזה בדיוק הוא כנראה זה שמגביר בימים אלה את הביקוש לניתוחים פלסטיים בדרום קוריאה, ניתוחים שכבר במהלך 2020 נרשם בהם גידול. דרום קוריאה נחשבת לבירת הניתוחים הפלסטיים העולמית גם בימים שאינם ימי מגפה, ולפי הערכות התעשייה המקומית הזו גלגלה כ-10.7 מיליארד דולר בשנת 2020 – עלייה של 9.2% מהשנה שלפני כן. השנה היא צפויה לגלגל סביב 11.8 מיליון דולר.
בזבוז נקמה
מנתחים פלסטיים בדרום קוריאה מעידים כי המטופלים שלהם מעוניינים בניתוחים בכל חלקי הפנים – גם כאלה שאפשר להסתיר בקלות מאחורי מסכה, כגון האף או השפתיים, וגם כאלה שמסכות לא יסתירו, ושלכן נחשבים בעיני חלק מהאנשים כמדד ליופי בעידן הקורונה, כגון העיניים, הגבות, גשר-האף והמצח.
המנתח שין סנג-הו, שמפעיל מרפאה לניתוחים פלסטיים ברובע גנגנם בסיאול, מספר שלמימון הניתוחים שלהם רבים מהדרום קוריאנים השתמשו בחודשים האחרונים בכספי הסיוע שקיבלו מהממשלה כדי להתמודד עם הקשיים הכלכליים שזימנה מגפת הקורונה. התוצאה הייתה שההכנסות של מוסדות המקיימים ניתוחים פלסטיים כאלה גדלו ברבעון השלישי והרביעי של 2020. "הייתה לי תחושה שהאופן שבו הם בזבזו את הכסף הזה היה מעין בזבוז-נקמה", אומר שין. "הרגשתי שלקוחות מבטאים את הרגשות העצורים שלהם בנוגע לקורונה על-ידי התמסרות לניתוחים קוסמטיים".
לפי נתונים רשמיים של ממשלת דרום קוריאה, מתוך הסכום של 14.2 מיליון וון (12.95 מיליון דולר) שהממשלה חילקה לציבור ככספי סיוע לתקופת הקורונה, 10.6% נוצלו לתשלומים בבתי חולים ובבתי מרקחת. רק בסופרמרקטים ובמסעדות הושקעו סכומים גדולים יותר מתוך כספי הסיוע האלה.
לקריאה נוספת: במדינה שאובססיבית ליופי נשים מפסיקות להתאפר
על כל פנים, גם בתעשיית היופי של דרום קוריאה לא הכול הולך יפה בימים אלה. תחילה הקשתה המגפה לשווק את השירותים ללקוחות זרים, ואחרי שבעלי המקצוע המקומיים החלו להתמקד בלקוחות מתוך דרום קוריאה בא הגל השלישי של המגפה, וכעת הוא איים להרחיק גם את אלה.
"אנחנו עדים למספר הולך וגדל של אנשים שמבטלים פגישות ייעוץ, כי אנשים נמנעים מלצאת", מספר פארק צ'אול-וו, גם הוא מנתח במרפאה בסיאול. לדבריו, במיוחד שם לב לכך שלקוחות מפרברי סיאול דוחים את הניתוחים שלהם עד לעומקה של שנת 2021, הכול כדי להימנע מהיטלטלות בדרכים כעת.