מספר ההרוגים ברעש האדמה החזק שפקד את האיטי בסוף השבוע עודכן הלילה (בין ראשון לשני), והוא עומד כעת על 1,279 בני אדם. עוד כ-5,700 איש נפצעו ברעש, שעוצמתו הייתה 7.2 דרגות. בשעות האחרונות מנהלות הרשויות בהאיטי מרוץ נגד השעון בניסיון לאתר נעדרים ולשלוח רופאים אל האזורים הפגועים: סופה גדולה עומדת להגיע למדינה ביממה הקרובה, והיא צפויה להקשות מאוד את מאמצי ההצלה.
ברעידת האדמה ביום שבת אחר הצהריים שעון ישראל (בוקר לפי שעון האיטי) נגרם נזק כבד ליותר מ-13,600 מבנים, בהם בתים, כנסיות, מלונות, בתי חולים ובתי ספר. חלקם נחרבו כליל. הנזק הכבד ביותר נגרם בדרום-מערב המדינה, במיוחד באזור העיירה לה-קאי. בתי חולים באזור כרעו תחת העומס, ובחלקם מצאו עצמם הרופאים מטפלים בפצועים באלונקות תחת עצים ועל מזרנים בצד הכביש, משום שהמקום בתוך המחלקות אזל. את הלילה החולף העבירו רבים מתושבי האיטי – זה הלילה השני ברציפות – באוויר הפתוח, מחשש לרעשי משנה וקריסות נוספות.
רעידת האדמה הקשה, נזכיר, פקדה את האיטי 11 שנים וחצי אחרי רעש הרסני אחר, בדרגה 7, שבו נהרגו במדינה יותר מ-200 אלף בני אדם – אחד מאסונות הטבע הגדולים ביותר שידעה האנושות. בימים אלה היא סובלת גם מחוסר יציבות פוליטי-ביטחוני חריף, בין השאר בעקבות ההתנקשות בנשיא ז'ובנל מואיז בחודש שעבר, וכמו מדינות אחרות היא מתקשה גם להתמודד עם מגפת הקורונה.
שכנותיה של האיטי, בהן הרפובליקה הדומיניקנית ומקסיקו, מיהרו לשלוח מזון ותרופות כדי לסייע לתושביה, וקולומביה שיגרה משלחת חיפוש וצוות הצלה. ארה"ב שלחה צוות של 65 אנשי חילוץ, מלווים בציוד כבד. האפיפיור פרנסיסקוס קרא ממקום מושבו בוותיקן לקהילה הבינלאומית למהר לסייע להאיטי.
את מאמצי החילוץ וההצלה תסבך החל מהיום הסופה "גרייס", שצפויה להגיע לקראת הלילה הקרוב (בין שני לשלישי). היא תביא איתה כ-100-75 מילימטרים של גשם, ולכן עלולה לגרום למפולות בוץ ולעליית נהרות על גדותיהם. תושבי האיטי נקראו לגלות ערנות. אנשי סיוע והצלה הזהירו כי הגשם עלול לגרום להפצת מחלות הנישאות במים, ולפגוע באלפי התושבים שישנים כעת ברחובות.
מספר ההרוגים והפצועים מהרעש עצמו צפוי עוד לעלות, משום שקווי הטלפון לאזורים מבודדים קרסו וקשה מאוד ליצור איתם קשר ולהתעדכן על המתחולל בהם. בכפרים שקשה להגיע אליהם רבים מהבתים מלכתחילה רעועים ובנויים על מדרונות המועדים למפולות.
האיטי, נזכיר, היא אחת המדינות העניות ביותר בעולם, ויכולתה להתמודד עם משברים כמו זה שפוקד אותה כעת דלה ממילא: בעשורים האחרונים היכו בה שורה של אסונות, ממגפות כולרה ועד סופות הוריקן, והם החלישו עוד יותר את מוסדותיה. האסון הכבד מכול פקד את האיטי בינואר 2010: רעידת אדמה בעוצמה 7 דרגות החריבה אזורים גדולים במדינה, ולפי הערכות עד 250 אלף איש נהרגו בה. זה היה אסון הטבע הגדול ביותר שאיתו התמודד האו"ם אי-פעם, גדול אף יותר מאסון הצונאמי במזרח אסיה בשנת 2004.
האיטי היא קולוניה צרפתית לשעבר, שנוסדה ב-1804 בהפיכה של עבדים משוחררים. כלכלתה מתבססת בעיקר על חקלאות, ורוב מוחץ של תושביה עובדים במגזר זה. אסונות הטבע הפוקדים את המדינה תכופות הפכו את הענף לכזה הסובל באופן תמידי מחוסר יציבות, עובדה שהקשתה עליה לבנות כלכלה מתפקדת.
בעשורים האחרונים גם התבססה האיטי כחוף מבטחים לפושעים משלל סוגים. בין השאר הפכה לאחת מנקודות ההברחה המרכזיות של סמים מדרום אמריקה ומרכזה לארה"ב ולאירופה, ונעשתה לחוליה מקשרת להעברת כספים בדרכים לא כשרות. זה שנים שהיא סובלת מקרבות רחוב ומפעילות ערה של כנופיות, כשברקע גם אלימות מתמשכת על רקע פוליטי. ביולי השנה נרצח הנשיא ז'ובנל מואיז, אחרי שבמשך חודשים הואשם בקידום משטר אוטוריטרי במדינה ובהתבצרות בתפקיד הנשיא אף שכהונתו הסתיימה לכאורה. ברקע חלה עלייה חדה ומדאיגה בפעילותם של פושעים, והם החלו להשתלט על אזורים בבירה פורט-או-פרינס.