העימות בין שרי הממשלה וחברי הקואליציה ליועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה הגיע בימים האחרונים לנקודת רתיחה. עדות של ממש לכך ראינו בשידור חי היום בוועדת החוקה, בדיון שהנהיג ח"כ שמחה רוטמן - ושבו השתלחו חברי קואליציה בבהרב-מיארה שהגיע להופעה נדירה במשכן הכנסת.
היום (שני) אומר בכיר בממשלה ל-ynet כי העימותים הפומביים הללו לא מגיעים בחלל ריק. לדבריו, ראש הממשלה בנימין נתניהו "קיבל ביטחון וכבר לא שולל את פיטורי היועמ"שית". עד כה, נרשמו לא מעט עימותים בין השרים לבין בהרב-מיארה, והקולות לפטרה נשמעים מאז הקמת הממשלה, בעיקר מהאגף הניצי בליכוד ובמפלגות עוצמה יהודית והציונות הדתית.
מי שבלם את היוזמה עד כה היה ראש הממשלה נתניהו, שסירב להתניע את המהלך הזה ויחד איתו שר המשפטים יריב לוין שאומנם סולד מהתנהלותה של מיארה, אולם לא נקט פעולות להדיחה בעיקר בגלל התגובה הציבורית שהדבר עלול לייצר וגם להשלכות האפשריות הנוגעות לחזית הבינלאומית.
אלא שבימים האחרונים, מאשר גורם בכיר, "משהו אצל נתניהו השתנה". כעת, הוא שוקל ברצינות את פיטוריה. לטענת הגורמים המעורים במתרחש, "נתניהו מרגיש כעת חזק יותר גם בשל ההישגים שנרשמו במערכה הצבאית, אבל בעיקר בזכות חילופי הממשל בארצות הברית ובזכות העובדה שפיטורי שר הביטחון יואב גלנט עברו בשקט יחסי".
ברקע, חלק מיועציו של ראש הממשלה אומרים לו כי החלפתה של מיארה "מחויבת המציאות" וכי היא נחשבת למכשול מרכזי, כלשונם, שלא מאפשר פתרון נוח עבור הממשלה לחקיקת חוקי השתמטות.
לפיד התייחס לפרסום ב-ynet בפתח ישיבת הסיעה של יש עתיד ואמר כי "הסיעה קבעה לקיים דיון על זה (על האפשרות שבהרב-מיארה תפוטר), אם היא תפוטר - זה מחזיר את הנושא של שאלת הנבצרות של רה"מ לשולחן".
היערכות למחאות: "איום על יסודות הדמוקרטיה"
בעקבות הפרסום, ראשי מטה המאבק "חופשי בארצנו", ממובילי המחאות נגד הממשלה, יכנסו הערב ישיבה של כלל ארגוני המחאה בעקבות החשש שבממשלה מתכוונים לפטר שומרי סף. כך נודע ל-ynet.
הישיבה, שתחל ב-21:00 בזום, מתכנסת בעקבות הפרסומים על כוונותיו של נתניהו "לפטר שומרי סף במערכות המשפט והביטחון". בישיבה יגובשו צעדי המחאה המיידיים בתגובה למהלכים של הממשלה, שלטענת ראשי המאבק הינם "מסוכנים ומאיימים על יסודות הדמוקרטיה הישראלית בעיצומה של מלחמה".
ערן שוורץ, מנכ"ל מטה המאבק "חופשי בארצנו", אמר: "בזמן שעדיין יש 101 חטופים בעזה ועשרות אלפי אזרחים עקורים מבתיהם, נתניהו עסוק בסילוק שומרי הסף שעומדים בדרכו. זו ממשלה שלא למדה דבר מההפיכה המשטרית שהובילה, קרעה את העם והביאה עלינו אסון. הדבר היחיד שמעניין את נתניהו הוא אך ורק הישרדותו הפוליטית. אם יבצע את המהלך המסוכן, לא נשב בשקט".
במקביל, הפעיל החברתי יאיא פינק הקים בשעות האחרונות קמפיין מימון המונים לצורך קניית שילוט נרחב לתמיכה ביועמ"שית, שייקרא: "מחזקים את היועמ"שית - העם עם גלי". רק שעות לאחר עלייתו לאוויר, קיבל המיזם כ-200 אלף שקל מכספי תרומות.
"אל מול ההסתה הפרועה כנגד היועצת המשפטית לממשלה, כששרים מתירים את דמה באמירות מטורפות ושלטים נגדה נישאים על איילון ומכונת הרעל מגויסת להפגנה סוערת מול ביתה הערב - הציבור הישראלי המתון, שוחר הדמוקרטיה - לא יכול לשתוק״, אמר פינק ל-ynet. "יזמתי מימון המונים לקמפיין נרחב כדי ששומרת הסף החשובה במדינה תדע שעם ישראל מאחוריה. לא נפקיר שוב את המרחב הציבורי לאלימות והסתה".
ההופעה הנדירה בכנסת, תלונת האופוזיציה
אחרי המתקפה החריפה של השרים על הייעוץ המשפטי לממשלה, היועצת המשפטית לממשלה הגיעה כאמור הבוקר לדיון בוועדת החוקה. נושא הדיון הוא פיקוח בנושא יישום החלטת הממשלה בעניין "המאבק בפשיעה החמורה ובפשיעה המאורגנת ובתוצריהן". גם פרקליט המדינה עו"ד עמית איסמן וסגניתו, ליאת בן ארי, הגיעו לדיון. מי שנעדר מהדיון הוא האדם שאמון במסגרת תפקידו על הטיפול בפשיעה, השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר.
לאחר ששמעה את דברי חברי הכנסת, וההשתלחויות מצד חברים בקואליציה, קיבלה בהרב-מיארה את זכות הדיבור. "לא ברור לי המסגור של הדיון, כי אכן פנית בגלל החלטת הממשלה", אמרה בהרב-מיארה ליו"ר הוועדה שמחה רוטמן. "אני אחראית על צוות העל של ראשי מערכות האכיפה, כולל משטרה, מפכ"ל, פרקליט המדינה, יו"ר רשות לניירות ערך ורשות המיסים. יש החלטת ממשלה חדשה בנוגע לפשיעה בחברה הערבית, ואנחנו ערוכים לתת תשובות מטעם הממשלה והפרקליטות".
היא מתחה ביקורת על כך שבדיון לא נוכחים, בין היתר, מפכ"ל המשטרה וראשי הרשויות. "לצערי, הדיון הזה הוא הצגה חלקית בלבד, כי הצגה מלאה דורשת גם את ראשי הרשויות שמטפלים בנושא". קודם לכן, ח"כ משה סעדה מהליכוד פנה ליועמ"שית: "במשמרת שלכם הפשיעה הרימה ראש". חברי הכנסת מהאופוזיציה צחקו למשמע דבריו: "במשמרת שלכם? אתה רוצה לחזור בך ח"כ סעדה?".
ח"כ סעדה הוסיף: "בשנתיים האחרונות למשטרת ישראל אין כלים". ח"כ יוסף עטאוונה (חד"ש-תע"ל) התפרץ לדברים: "אין כלים למשטרה? להרוס מסגד יש להם כלים, אבל לא לעצור את הפשיעה. צריך לפטר את השר לביטחון לאומי באופן מיידי". רוטמן הורה לסלק אותו מהדיון. ח"כ סעדה הוסיף טענות נוספות כלפי בהרב-מיארה: "את גורמת לכך שמשטרת ישראל עובדת עם עיניים מכוסות. למשטרת ישראל אין כלים כי היועמ"שית לא מאפשרת כלים. ההחלטות שלך עולות בדם". הוא הוסיף: "את ופרקליט המדינה מאפשרים שיח מסית, מילים הורגות. את (היועמ"שית) מאפשרת הסתה ואיומים על ראש הממשלה, הציבור יישלם מחיר את חוסר היכולת שלך. אם יש לך טיפת כבוד, תניחי את המפתחות שלך ותתפטרי".
ח"כ גלעד קריב (העבודה) תקף בדיון את יו"ר הוועדה רוטמן והממשלה: "לדיון הזה אין קשר למאבק בפשיעה שפוגעת בראש ובראשונה באזרחים הערבים. הנושא הזה לא מעניין אותך ולא קידמת חקיקה בנושא. הממשלה שלך הפקירה את דמם של אזרחי ישראל הערבים כפי שהפקירה את אזרחי המדינה ב-7 באוקטובר ואת החטופים. הממשלה מינתה שר לביטחון לאומי שהוא גזען ועוין את האוכלוסייה הערבית, וביטלה תוכניות שטיפלו בפשיעה. כל הדיון הזה הוא חלק ממתקפת ההסתה נגד היועמ"שית ונגד מערכת אכיפת החוק, ואת ההתעמרות במשרד המשפטים רואים כאן מדי שבוע".
ח"כ קארין אלהרר מיש עתיד פנתה לרוטמן: "ביקשת לקיים דיון בנושא, כי קצת קינאת בחברייך בממשלה שמקיימים דיונים שבהם משתלחים ביועמ"שית. למה שהם יקבלו פריים טיים ואתה לא? יבואו, ישתלחו, נקבל כותרות. הרי אתה לא באמת מתעניין בתשובות שלה, בגלל זה לא נתת לה לדבר קודם". רוטמן, שזעם על הדברים, השיב: "יש גבול לחוצפה". אלהרר ונוספים מהאופוזיציה הושתקו לאחר דברי הביקורת.
בתוך כך, ראשי סיעות האופוזיציה פנו באופן "בהול" לנציב שירות המדינה, בדרישה שיפתח בחקירה נגד התנהלותו של מזכיר הממשלה יוסי פוקס, מיועציו הקרובים של נתניהו, שמיישם לטענתם באופן לא חוקי חלקים במהפכה המשפטית שנגנזה טרם 7 באוקטובר.
בפנייה, שיזמה ח"כ אורית פרקש-הכהן מהמחנה הממלכתי, נטען כי סעיף שהופך את היועצת המשפטית לממשלה ליחידה "מייעצת בלבד" ואשר הוראותיה אינן מחייבות - נגנז אומנם - אך מיושם הלכה למעשה כמעט מדי שבוע על-ידי שרי הממשלה ומזכיר הממשלה.
רועי רובינשטיין השתתף בהכנת הכתבה