מתפרעים באמסטרדם השליכו אמש (שני) זיקוקים לקרון של חשמלית במערב העיר, תוך שהם צועקים "יהודים סרטן". הקרון, שהיה ריק, עלה באש וחלונותיו התפנצו. בנוסף נזק נגרם לרכבים סמוכים. בכיכר, שבה השליכו המתפרעים את הזיקוקים, החלו עימותים בין עשרות צעירים - שהיו רעולי פנים ולובשי שחורים - לכוחות משטרה. כמה מתפרעים נעצרו, לא היו נפגעים.
ההתפרעות הייתה שעות אחרי כינוס הקבינט ההולנדי, לישיבה שבה התמקד בתקיפות של אוהדי מכבי תל אביב בחמישי בערב באמסטרדם. במהלך הדיון אמר בין השאר ראש הממשלה דיק סכוף: "אני חושב שנכשלנו. לכן אני מתבייש וזה גם בלתי נסלח. נכשלנו באופן קולקטיבי כהולנד". הוא הוקיע את התוקפים ואמר שמדובר ב"אנטישמיות לכל דבר".
מוקדם יותר הודיעה המשטרה על מעצרם של חמישה חשודים נוספים במעורבות בתקיפות של האוהדים הישראלים, בתום המשחק מול אייאקס. המשטרה מסרה כי החשודים הם בני 18 עד 37 שמתגוררים בעיר. בימים האחרונים נעצרו יותר מ-60 חשודים באמסטרדם.
גל התקיפות של פורעים מוסלמים וערבים - רובם מהגרים - עורר סערה גדולה בהולנד. מנהיג הקואליציה חירט וילדרס התייחס לתקיפת הישראלים וכתב בטוויטר: "פוגרום ברחובות אמסטרדם. נהיינו עזה של אירופה. מוסלמים עם דגלי פלסטין צדים יהודים. אני לא אקבל את זה. לעולם. הרשויות יישאו באחריות על כישלונן להגן על אזרחים ישראלים. לעולם לא עוד".
שלשום אחר הצהריים פיזרה משטרת אמסטרדם הפגנה פרו-פלסטינית בכיכר דאם. המפגינים שהגיעו לכיכר אחר הצהריים הפרו בכך את האיסור שהטילו הרשויות על קיום הפגנות בימים הקרובים.
משטרת אמסטרדם הודיעה שלשום אחר הצהריים בטוויטר כי ההתאספות בכיכר אינה חוקית, וכי בקרוב תחל לעצור את מי שלא יתפנה משם. למרות זאת המשיכו כ-200 פעילים שהתאספו בכיכר להתבצר, וקראו סיסמאות בעד הפלסטינים ונגד ישראל, בהן "מהים עד הנהר, פלסטין תשוחרר". אז פיזרו השוטרים את ההפגנה ועצרו עשרות בכיכר.
אתמול הודיעה ממשלת הולנד כי היא החליטה לאסור בחודשים הקרובים על מעבר חופשי דרך הגבולות היבשתיים שלה, במטרה להיאבק בהגירה לא חוקית. על ההחלטה הודיע הדובר של שרת ההגירה ההולנדית, מריוליין פאבר. ההחלטה של קואליציית הימין ההולנדית, בראשות "מפלגת החירות" של חירט וילדרס, תיכנס לתוקף ב-9 בדצמבר. פיקוח הגבולות יימשך חצי שנה.
הולנד היא אחת המדינות האירופיות החברות ב"אמנת שנגן" - שמאפשרת חופש תנועה בין מדינות האיחוד האירופי. המדינות החברות באמנה רשאיות לסגור את גבולותיהן במקרים חריגים (כמו למשל בתקופת מגפת הקורונה). הולנד מצטרפת לשורת מדינות, בראשן גרמניה, שהחליטו לבצע בידוק בגבולות היבשתיים שלהן, כדי להיאבק בהגירה ולחזק את ביטחון הפנים.
פורסם לראשונה: 17:52, 11.11.24