מרכז המחקר השמרני "הנרי ג'קסון סוסייטי" (HJS) טוען שהדיווחים על מספר האזרחים שנהרגו בעזה במהלך המלחמה נופחו במטרה לייחס לישראל פגיעה מכוונת בחפים מפשע – כך פורסם היום (שבת) בכותרת הראשית של "הטלגרף" הבריטי.
לפי חוקרי המכון האמריקני-בריטי, לא רק שמשרד הבריאות בעזה, שפועל תחת חמאס, לא מציין כמה מההרוגים ברצועה הם אנשי הארגון, אלא שמספר הקורבנות שהוא מפרסם כולל גם מקרי מוות טבעיים או כתוצאה ממחלות, חלקם מהתקופה שלפני המלחמה, תוך דיווח-יתר על נשים וילדים. על-פי ה-HJS, המספרים המנופחים משמשים את רשויות חמאס לתעמולה, וכלי התקשורת במערב מאמצים את דיווחיהן מבלי לבדוק.
1 צפייה בגלריה
פלסטינים הרוגים במתקפות
פלסטינים הרוגים במתקפות
ארכיון. גופות פלסטינים ברצועת עזה
(צילום: REUTERS/Doaa Ruqaa)
משרד הבריאות של חמאס בעזה טוען שמאז פרוץ המלחמה ב-7 באוקטובר 2023 נהרגו בהתקפות צה"ל ברצועה כ-44 אלף בני אדם. על-פי ההערכות של ישראל, צבא ארה"ב וגורמי מודיעין אחרים – 17 אלף מהם היו לוחמי חמאס.
חוקרי ה-HJS טוענים שמצאו חריגות ואי-דיוקים סטטיסטיים רבים בנתוני הרשויות בעזה. לדבריהם, כ-5,000 מקרי מוות טבעיים נוספו לרשימת הקורבנות, כולל חולי סרטן שגם לאחר מכן נמצאו ברשימות מקבלי טיפול בבתי חולים. טעויות נוספות, שחלקן תוקנו בהמשך על-ידי משרד הבריאות ברצועה, כוללות שמות של מבוגרים שנהרגו ונרשמו כילדים, וגברים שנרשמו כנשים. על-פי הדיווח בטלגרף, נמצא דפוס שלפיו גיל קורבנות "תוקן למטה" בשנה אחת לפחות בהשוואה לנתוני מרשם האוכלוסין הפלסטיני, בניסיון לכאורה לנפח את מספר הילדים שנהרגו.
"הסיווג השגוי הזה תורם לנרטיב שאוכלוסיות אזרחיות, במיוחד נשים וילדים, נושאות בנטל של הסכסוך, ועלול להשפיע על הסנטימנט והסיקור התקשורתי", נכתב בדו"ח.
עוד מצוין כי בין הקורבנות שדווח שנהרגו על-ידי צה"ל נמצאים כאלה שנהרגו מירי רקטות כושל של חמאס, או אף ישירות על-ידי אנשי הארגון במהלך מאבקים על חלוקת סיוע. כדוגמה מצוין אחמד שדאד הלמי בריקה בן ה-17, שנורה למוות על-ידי חמושי חמאס כשניסה להשיג אוכל למשפחתו ממשלוח סיוע הומניטרי בדצמבר 2023.
על-פי מכון המחקר, הנתונים שפרסם משרד הבריאות העזתי אומצו על-ידי כלי תקשורת מרכזיים בכל העולם, כולל ה-BBC, "הניו יורק טיימס" ו-CNN. הדו"ח מאשים גם את האו"ם בשילוב בין נפגעים אזרחיים וצבאיים ומוסיף: "ההשמטה יוצרת נרטיב מוטה המתאר את כל הנפגעים כאזרחים, מעצב דעת קהל ומדיניות בינלאומית על סמך נתונים חלקיים או מניפולציות, וישראל מואשמת ב'רצח עם', 'טיהור אתני' ו'פשעים נגד האנושות'".
בתגובה לדיווח ב"טלגרף" אמר השגריר הפלסטיני בבריטניה, חוסאם זומלוט, כי מדובר בניסיון להגן על פעולותיה של ישראל בעזה. הוא הדגיש כי המספרים שעליהם מדווח משרד הבריאות ברצועה אושרו על-ידי ארגונים בינלאומיים רבים וסוכנויות של האו"ם, כולל ארגון הבריאות העולמי. הוא הדגיש כי גם המספרים הנוכחיים מהווים הערכת חסר, משום שלא ידוע כמה פלסטינים עדיין קבורים תחת ההריסות ברצועה.

סרטוני העינויים מכלא חמאס נחשפים

דובר צה"ל בערבית, אלוף-משנה אביחי אדרעי, פרסם סרטונים נוספים מהתעללות של חמאס באסירים עזתים בתקופה שלפני המלחמה. בחודש שעבר, נזכיר, כבר פרסם צה"ל 46 דקות מסרטוני זוועה של חקירות ועינויים מצד אנשי חמאס ברצועת עזה.
הסרטונים שפורסמו
(צילום: דובר צה"ל)

לפי אדרעי, הסרטונים שפורסמו היום צולמו בשנת 2023 על-ידי מצלמות האבטחה של כלא "אלכאתיבה" של חמאס בשכונת רימאל בעיר עזה, ואותרו על-ידי כוחות שב"כ וצה"ל. "בסרטונים נחשפות התעללויות קשות של סוהרי חמאס באסירים, והחזקתם בתנאים אכזריים תוך הפרת זכויות האדם הבסיסיות שלהם", אמר.
"אנו חושפים גם את זהותם של שניים ממחבלי החמאס שמתועדים בסרטונים מכים אסיר באכזריות ומשליכים אותו במדרגות - מוחמד מוחמד שעבאן שובכי, ומחמוד סאבר מחמוד עבד אלעאל", הוסיף אדרעי. "השניים פועלים תחת מנגנון ביטחון הפנים של חמאס, שאחראי על כליאה ומעצרים של עזתיים".
לפי דובר צה"ל בערבית, "חמאס מנסה להתנער משלטון אסד ומהזוועות שנחשפות מבתי הכלא של המשטר, אבל הסרטונים שנחשפים - יחד עם חקירות העינויים של חמאס שחשפנו בעבר - לא משאירים מקום לספק. בחמאס לא פחות אכזריים".
לדברי אדרעי, "כלא 'אלכאתיבה' התפרסם בעבר כאשר ארגוני זכויות אדם האשימו את חמאס בהוצאות להורג בלתי הוגנות ואכזריות של עשרות עזתים, כולל נשים, במתחם הכלא. סוהרי חמאס שנחשפים באכזריותם בסרטונים לא יכולים עוד להסתתר ולהתכחש לפשעיהם כלפי העזתים. הסרטונים הקשים מזכירים את ההתעללות חסרת הרחמים, הרודנות והפגיעה בזכויות האדם של תושבי הרצועה מצד משטר חמאס".