יותר מ-100,000 פליטים נמלטו מנגורנו-קרבאך לארמניה מאז הכניעה ההיסטורית של הבדלנים לאזרבייג'ן. נגונו-קרבאך הולכת ומתרוקנת: ערב המבצע הצבאי שבו פתחה אזרבייג'ן התגוררו בחבל 120,000 ארמנים. כעת, קרוב לשבועיים אחרי תום המבצע, יותר מ-80% נמלטו לארמניה.
ממשלת ארמניה עדכנה היום כי 100,417 מתושבי נגורנו-קרבאך כבר חצו את הגבול. לפי הממשלה בירבאן, מהשבוע שעבר חצו את גשר חקארי - שמחבר את ארמניה למובלעת הארמנית באזרבייג'ן - 21,043 רכבים. חלק מהנוסעים נאלצו להמתין בגשר כמה ימים, מכיוון שמדובר בכביש היחיד שמוביל מהמובלעת לארמניה. סוכנות הפליטים של האו"ם מסרה שפליטים רבים רעבים וסובלים מתשישות.
ראש סוכנות הפליטים של האו"ם, פיליפו גרנדי, ציין גם כן כי מספר הפליטים הגיע ל-100,000. "רבים מהם רעבים, תשושים וזקוקים לסיוע מיידי. סוכנות הפליטים של האו"ם והשותפות ההומניטריות שלה מגבירות את תמיכתן ברשויות הארמניות, אך דרושה עזרה בינלאומית דחופה", הוא הדגיש.
התחנה הראשונה של הארמנים שחוצים את הגבול היא העיירה גוריס. הדיווחים שהגיעו השבוע מהעיירה תיארו כאוס, ופליטים רבים נאלצים לישון במכוניות שבהן חצו את הגבול. החשש הוא שארמניה, שבה 2.8 מיליון תושבים בסך הכול, תתקשה לקלוט את המוני הפליטים שהגיעו אליה.
על רקע המצוקה הזאת הודיעה אתמול קפריסין, בעלת ברית היסטורית של ארמניה, שהיא שוקלת לקלוט פליטים ארמנים. בקפריסין יש מיעוט ארמני שחי במדינה מזה שנים רבות, ואף זוכה לייצוג בפרלמנט. משרד החוץ הקפריסאי מסר כי המדינה "מוכנה להציע סיוע הומניטרי מיידי" לארמנים. "קפריסין שוקלת דרכים לקלוט מספר של פליטים ארמנים במדינה שלנו, לצד דברים נוספים".
לשכתה של ראש ממשלת איטליה, ג'ורג'ה מלוני, מסרה היום שארמניה פנתה לאיחוד האירופי בבקשה לסייע לה בתהליך קליטת המוני הפליטים שנהרו אליה בימים האחרונים. לפי רומא, ארמניה ביקשה מהאיחוד האירופי סיוע בהקמת מקלטים שבהם היא תוכל לאכלס את הפליטים, וציוד רפואי.
שלשום הודיעה הממשלה הבדלנית בנגורנו-קרבאך על פירוקה אחרי שלושה עשורים, וכל מוסדותיה יפסיקו את פעילותם ב-1 בינואר 2024. ארטק בגלריאן, לשעבר בכיר בשלטון הבדלני, אמר היום כי "קבוצות אחרונות" של תושבים עושות את דרכן מהמובלעת לארמניה. לדבריו נשארו בנגורנו-קרבאך כמה מאות אנשים. "רובם גורמים רשמיים, אנשי כוחות החירום, מתנדבים ובעלי צרכים מיוחדים".
אחרי כניעת הבדלנים הארמנים, והסכמתם להתפרק מנשקם, הצהירה באקו שהיא שואפת שתושבי המובלעת יהיו אזרחים שווי זכויות, ושהיא רוצה לשלב אותם בחברה ולאפשר לארמנים הנוצרים ליהנות מחופש דת באזרבייג'ן המוסלמית. הפליטים חששו מהיחס שיקבלו תחת שלטון אזרבייג'ן ומטיהור אתני - האשמה שהממשלה האזרית דחתה בתוקף. ראש ממשלת ארמניה ניקול פשיניאן אמר כי הבריחה מנגורנו-קרבאך שקולה ל"פעולה ישירה של טיהור אתני וגירוש אזרחים ממולדתם".
במקביל להבטחה שלה לשמור על זכויות הארמנים בנגורנו-קרבאך אותתה אזרבייג'ן כי היא לא תסלח למנהיגי הבדלנים שלקחו חלק בסכסוך הממושך – שהוביל לאורך השנים למותם של אלפי בני אדם בשני הצדדים. השבוע עצרו האזרים את מנהיגה הקודם של הממשלה הבדלנית, רובן ורדניאן, כשניסה לחצות את הגבול. הארמנים דיווחו על שורת מעצרים "לא חוקיים".
אזרבייג'ן: חייל נהרג מירי של צלף ארמני
משרד החוץ האזרי מסר כי ההגירה ההמונית של תושבי האזור היא "החלטה אישית שלהם, אין לזה קשר למעבר כפוי". אזרבייג'ן הזמינה נציגים של האו"ם לבקר באזור. דובר האו"ם סטפן דוז'אריק אמר כי משלחת תגיע לנגורנו-קרבאך, וציין כי במשך 30 שנה לא קיבל האו"ם גישה לאזור.
אחר הצהריים הודיע משרד ההגנה האזרי כי חייל נהרג בקרבת הגבול, אחרי שנפגע מירי של צלף ארמני. "החייל נהרג במחוז קלבג'ר מירי מהכפר קוט בארמניה", מסרה באקו, והוסיפה כי כוחותיה מגיבים לירי. ארמניה הכחישה את הדיווח על ירי שנפתח משטחה לאזרבייג'ן.