רוסיה תקפה בצהריים (רביעי) בחריפות את החלטתה של ארה"ב לספק לאוקראינה מערכת מתקדמת לירי רקטות לטווח בינוני העשויה לשנות משמעותית את מאזן הכוחות בין קייב למוסקבה, והאשימה את וושינגטון כי בשליחת המערכת הזו לאוקראינה היא רק מוסיפה שמן למדורה. בתדרוך לכתבים אמר דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב כי רוסיה אינה מאמינה להבטחה שנתנה אוקראינה לארה"ב, שלפיה היא לא תשגר באמצעות המערכת הזו רקטות לתוך השטח הרוסי. כשנשאל כיצד תגיב ארצו אם אוקראינה בכל זאת תירה רקטות או טילים אמריקניים לשטחה, השיב פסקוב: "בואו לא נדבר על התרחישים הגרועים ביותר".
המלחמה באוקראינה – הכותרות האחרונות:
• הקרב על סברודונצק: "רוב העיר בידי הרוסים, מפעל כימיקלים הופצץ"
• באירופה מודים: "החרם על נפט רוסי יכאב גם לנו"
• לברוב מכחיש את השמועות: "פוטין לא חולה"
• הלהט"ב שנלחמים ברוסים, עם סמל חד-קרן
"אנחנו מאמינים שארה"ב שופכת בכוונה שמן למדורה", אמר דובר הקרמלין בתדרוך במוסקבה, "אין ספק שוושינגטון דבקה בקו שלפיו היא תילחם נגד רוסיה עד לאוקראיני האחרון". פסקוב הדגיש כי רוסיה מתייחסת באופן "שלילי מאוד" להעברת המערכת האמריקנית לידי הצבא האוקראיני, וטען כי שליחת הנשק הזה "לא תעודד את אוקראינה לחדש את שיחות השלום". המשא ומתן בין מוסקבה לקייב, נזכיר, תקוע למעשה כבר חודשיים, וסופה של המלחמה אינו נראה באופק, במיוחד כעת, כששני הצדדים מרגישים שהם יכולים לרשום הישגים צבאיים.
תגובת הקרמלין באה אחרי שקודם לכן, בלילה, הכריזה ארה"ב כי החליטה לספק לאוקראינה מערכות HIMARS – מערכות מתקדמות לשיגור רקטות, המוצבות על כלי רכב ויכולות לשאת שש רקטות כל אחת. מדובר במערכות עם טווח כפול מאלה שבהן משתמשים הרוסים, והן גם מדויקות יותר מאלה של צבא רוסיה. עקרונית הן מסוגלות לשגר רקטות גם לטווח ארוך יחסית, של כ-300 קילומטרים, אבל לפי שעה התוכנית היא שהן ישמשו לשיגור רקטות לטווח בינוני בלבד, של כ-70 קילומטרים.
גורמים אמריקניים רשמיים מסרו הלילה כי לפני שאושרה שליחת המערכת, אוקראינה הבטיחה לוושינגטון שהיא לא תירה רקטות לתוך שטח רוסיה, תרחיש שבארה"ב חוששים כי יוביל לעימות צבאי ישיר בין וושינגטון לבין מוסקבה. הדובר הרוסי פסקוב אמר כאמור בצהריים כי ארצו אינה מאמינה להבטחות שנתנה קייב לוושינגטון. את מערכות ה-HIMARS תשלח ארה"ב לאוקראינה במסגרת חבילת סיוע חדשה, בשווי 700 מיליון דולר, שתכלול גם מסוקים, טילי ג'וולין נגד טנקים, כלי רכב טקטיים וחלקי חילוף.
גורם אמריקני רשמי ששוחח הלילה עם התקשורת ציין כי הרקטות המתקדמות שיועברו כעת לאוקראינים יגבירו את יכולתם לפגוע במטרות רוסיות משמעותיות בתוך אוקראינה. ההערכה היא כי קייב תשתמש בהן לפגיעה בכוחות הרוסיים ובבעלי בריתם בחבל דונבאס, בין השאר באזור העיר סברודונצק, שהרוסים תוקפים אותה כעת ללא רחם ומתקרבים לכיבושה.
כך או כך, כדי להשתמש בנשק החדש שאותו הם עומדים לקבל יזדקקו הכוחות האוקראיניים לאימונים מיוחדים, ולשם כך יידרשו לפחות שבוע או שבועיים של הכשרה. ארה"ב מתכוונת להעביר את הנשק הזה לאוקראינה במהירות האפשרית כדי לקדם את התהליך.
מאז תחילת המלחמה בפברואר, נזכיר, ניסו ארה"ב ובעלות בריתה במערב להלך על חבל דק: מצד אחד לשלוח לאוקראינים נשק הדרוש להם להדיפת הרוסים, ומצד שני להימנע מהספקת סיוע שיגרום לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין להרחיב את העימות ולגרום לו לגלוש לחלקים אחרים באירופה. עם הזמן, אחרי שהרוסים נכשלו בניסיונותיהם לכבוש את קייב וערים אחרות בעומק אוקראינה ועברו לנהל קרבות מטווח קרוב יותר עם האוקראינים במזרח אוקראינה ובדרומה, החל המערב להזרים לצבא האוקראיני נשק רב יותר ומתקדם יותר.
לפני הצהריים, שעות אחרי הודעת ארה"ב על העברת מערכת הרקטות HIMARS לאוקראינה, הודיע קנצלר גרמניה אולף שולץ כי ארצו החליטה לספק לאוקראינים מערכות הגנה מסוג IRIS-T, שהן מערכות טילי קרקע-אוויר. ערב המלחמה ובתחילתה, נזכיר, סירבה גרמניה לשלוח נשק קטלני לאוקראינים, בהתאם למדיניות ארוכת שנים שבמסגרתה היא מנסה להימנע משלהוב סכסוכים זרים, אבל בחודשים האחרונים, גם לנוכח הישגיו המרשימים של צבא אוקראינה, היא שינתה את עמדתה. היום ציין שולץ שמאז תחילת המלחמה שלחה גרמניה לאוקראינה יותר מ-15 מיליון קליעים, 100 אלף רימוני יד ויותר מ-5,000 מוקשים נגד טנקים.