הטלטלה הפוליטית בממלכה לא נגמרת: ראש ממשלת בריטניה ליז טראס הודיעה אחר הצהריים (יום ה') על התפטרותה, אחרי שישה שבועות בלבד בתפקיד. בהצהרה קצרצרה שהעניקה מחוץ למעונה הרשמי בדאונינג 10 אמרה טראס, בצל המרד שהתגבש נגדה במפלגה השמרנית, כי היא מבינה שאין לה עוד מנדט להישאר בתפקיד ראש הממשלה – וכי הודיעה למלך צ'רלס השלישי על החלטתה לפרוש. היא אמרה כי הליך לבחירת המנהיג הבא של השמרנים, וראש הממשלה הבא, יושלם בתוך שבוע אחד. טראס, שמונתה לתפקיד לפני 45 יום בלבד, צפויה להפוך בהתפטרותה לראש הממשלה בעל תקופת הכהונה הקצרה ביותר אי-פעם בהיסטוריה הבריטית.
התפטרותה מגיעה כאמור אחרי המרד שהתגבש נגדה במפלגה, על רקע הכאוס הכלכלי והפוליטי שחוללה תוכנית קיצוצי המס שיזמה ושממנה נאלצה לסגת – והסקרים החוזים לשמרנים מפלה קשה בבחירות הבאות. הקריאות להתפטרותה של טראס גברו הבוקר גם בעקבות עדויות על התנהגות "בריונית" מצד אנשי טראס בהצבעה סמלית שנערכה אמש בפרלמנט, על מנת לאלץ אותם לתמוך בעמדת הממשלה באותה הצבעה.
"הגעתי לתפקיד בתקופה של אי-יציבות כלכלית ובינלאומית גדולה", אמרה טראס בהודעתה. "עסקים ומשפחות חששו כיצד ישלמו מיסים. המלחמה הבלתי-חוקית של פוטין באוקראינה מאיימת על הביטחון של כל היבשת שלנו ובמדינה שלנו הצמיחה הכלכלית הייתה כבר זמן רב נמוכה מדי. נבחרתי על ידי המפלגה השמרנית עם מנדט לשנות זאת. הצבנו חזון לכלכלה עם שיעור מס נמוך וצמיחה גבוהה שתנצל את החופש שהעניק הברקזיט. אבל הבנתי שעל רקע המצב אני לא יכולה למלא את המנדט שעל בסיסו נבחרתי. לכן שוחחתי עם הוד מעלתו המלך, והודעתי לו שאני מתפטרת מתפקידי כמנהיגת המפלגה השמרנית".
זמן קצר לפני הודעתה נפגשה טראס עם יו"ר ועדת 1922 במפלגה השמרנית, גרהאם בריידי, שאחראי על ניהבול בחירות פנימיות חדשות במקרה שהתקבלו די בקשות מצד חברי הפרלמנט של המפלגה. לדברי טראס במפגש, שלא תוכנן מראש, היא סיכמה עם בריידי על בחירת מנהיג חדש בתוך שבוע, ועד למינויו היא תישאר בתפקידה. היא לא ציינה כיצד תיערך בחירת היורש שלה, ולא ברור לפי שעה אם בפרק הזמן הקצר ניתן יהיה להעביר את הבחירה לידיהם של כ-200,000 חברי המפלגה. בריידי מסר בהמשך כי תוצאות הבחירות הפנימיות צפויות ביום שישי בשבוע הבא, ב-28 באוקטובר. גם הוא לא פירט כיצד בדיוק ייערך תהליך הבחירה, אבל הוא אמר כי חברי המפלגה השמרנית צפויים להשתתף בו.
הזיג-זג המשפיל, והסירוב הראשוני לפרוש
טראס, נזכיר, נבחרה בחודש שעבר על-ידי המפלגה השמרנית למחליפתו של ראש הממשלה בוריס ג'ונסון כמנהיגת המפלגה, אחרי שעמיתיו אילצו אותו להתפטר בשל הפרשות שבהן הסתבך. מתוקף מינויה לראש המפלגה השולטת בפרלמנט היא מונתה מיד גם לראש הממשלה, אבל התוכנית הכלכלית המפוקפקת שקידמה עם שר האוצר שלה באותם ימים קוואזי קוורטנג, בניסיון להתמודד עם הקיפאון הכלכלי ומשבר יוקר המחיה שפוקד את בריטניה, עוררה ביקורת חריפה, הבריחה משקיעים וגרמה לצניחה בערך הפאונד.
בצעד משפיל, בעקבות הלחץ הציבורי, נאלצו לבסוף טראס וקוורטנג לחזור בהם מחלק בתוכנית, וכשהלחץ הזה נמשך נאלצה טראס לפטר את השר ולבטל את התוכנית כמעט כליל. במקום קוורטנג מונה לשר האוצר ג'רמי האנט, מי שכמעט הפך בעצמו לראש הממשלה לפני שלוש שנים, וכעת רבים רואים בו ראש הממשלה דה-פקטו. עם כניסתו לתפקיד ביטל האנט כמעט את כל קיצוצי המס שביקשה טראס להוביל ואת מדיניות האנרגיה שביקשה לקדם.
בצל הזיג-זג של ממשלת טראס והטלטלה האופפת אותה ממשיכים סקרים ללמד כי המפלגה השמרנית מתרסקת, והלייבור מובילה עליה בדעת הקהל כבר ב-36%, היתרון הגדול ביותר שהיה לה מאז שנות ה-90. באופוזיציה קוראים בשל כך לקיים בחירות כלליות מיד, ובקרב השמרנים גברו בימים האחרונים הקולות שקראו לטראס לפנות את הכיסא למנהיג שמרני אחר, שלא רק יטפל ביעילות במשבר הכלכלי – אלא גם יצליח לשקם את תדמית המפלגה בציבור עד לבחירות שמיועדות כרגע להיערך ב-2024.
סונאק הפייבוריט של סוכני ההימורים, ג'ונסון יעשה קאמבק?
טראס סירבה עד אתמול להיענות לקריאות להתפטרותה, ואף שהתנצלה בדיון שנערך אז בפרלמנט על מה שכינתה "טעויות" בהתנהלותה, הדגישה: "אני אדם שלוחם, לא אדם שפורש". למרות שלפי כללי המפלגה הנוכחיים אי אפשר היה לקיים נגדה הצבעת אי-אמון פנים מפלגתית, היא לא הייתה מוגנת לחלוטין מהדחה, ואם מספיק מחוקקים מהמפלגה היו דורשים זאת – ניתן היה לשנות את הכללים. לפחות כמה מחוקקים שמרנים כבר שלחו בימים האחרונים מכתבי אי-אמון ליו"ר ועדת 1922 של המפלגה, זה שכאמור אחראי על ניהול הבחירות הפנימיות בה.
לפי שעה קשה לסמן יורש ברור לטראס. בין אלו ששמם הוצע להחליפה נמנה שר האוצר החדש ג'רמי האנט, שרבים רואים בו כעת כבעל הבית האמיתי בממשלה, אבל זה מיהר להודיע אחר הצהריים כי לא יתמודד על התפקיד. בכירים אחרים במפלגה שעשויים לרשת את טראס הם אלו שהגיעו לשלבים האחרונים במרוץ האחרון להחלפת ג'ונסון: רישי סונאק, ששימש עד לאחרונה כשר האוצר והזהיר במהלך הקמפיין מתוכניתה הכלכלית של טראס (אותה כינה "סיפורי אגדות"), וכן שרת ההגנה לשעבר פני מורדנט.
גם שר ההגנה הנוכחי בן וואלאס זוכה לפופולריות רבה במפלגה. שם נוסף שכעת עולה הוא זה של בוריס ג'ונסון. שרת התרבות לשעבר דורין דוריס, שנחשבת למקורבת לג'ונסון, מסרה בצהריים כי "אין להכתיר מועמדים כושלים אחרים" אם טראס תרד מהבמה. "המחוקקים צריכים לדרוש את חזרתו של בוריס ג'ונסון – ואם לא, צריכות להיות שוב בחירות על ההנהגה או בחירות כלליות". ברשת "סקיי ניוז" דיווחו כי השם המועדף בקרב סוכנויות ההימורים כמנהיג הבא הוא זה של רישי סונאק, ואחריו ניצבים פני מורדנט ובן וואלאס.
להתפטרותה של טראס קדם כאמור מרד שהלך והתגבש נגדה במפלגה, אחרי שאמש המשיכה בסירובה לפרוש: מאז שעות הבוקר קראו עוד ועוד מחוקקים שמרנים להתפטרותה, ולפי רשת "סקיי ניוז" עד שהודיעה על כך אחר הצהריים עשו זאת בפומבי 17 מחוקקים שמרנים. הקריאות להתפטרותה והכעס כלפיה גברו בעקבות הצבעה שנערכה אמש בפרלמנט, על הצעתה של הלייבור לאסור את ההליך של סדיקה הידראולית שטראס אישרה לאחרונה. במפלגה השמרנית הודיעו מבעוד מועד כי ייראו בצבעה הזו הצבעת אמון או אי-אמון בממשלה, על רקע כוונתם של כמה שמרנים למרוד בה (כלומר – לא להתנגד להצעת הלייבור). אלא שלפני ההצבעה הכריז לפתע אחד מנציגי הממשלה בפרלמנט כי ההצבעה לא תיחשב כהצבעת אמון, ועל רקע הבלבול הזה 40 מחוקקים שמרנים לא התנגדו להצעת הלייבור. זו עדיין נפלה בשל הרוב הגדול, של יותר מ-70 מושבים, ממנו נהנים כעת השמרנים.
ברגעים שקדמו להצבעה העידו מחוקקים מהאופוזיציה על כאוס של ממש ואף על מגע פיזי לא-ראוי מצד מחוקקים שמרנים כלפי עמיתיהם, ששקלו לא לתמוך בעמדת הממשלה. כריס בריינט, מחוקק מהלייבור, טען כי ראה במו עיניו מחוקקים שמרנים שנדחפים בכוח אל עבר עמדת ההצבעה. בריאיון ל-BBC הוסיף כי הבחין בקבוצה של 20 מחוקקים שמרנים שמקיפה שני שמרנים אחרים ששקלו למרוד בממשלה. "זה היה מאוד אגרסיבי, מאוד עצבני, היו שם הרבה צעקות, הרבה הפניית אצבעות, דיבורים עם ידיים, הייתה לפחות יד אחת על מחוקק אחר, ועבורי זה היה סימן ברור לבריונות, להפחדה", אמר בריינט – והוסיף כי כמה מאותם שמרנים סיפרו לו כי "הם הלכו לישון בבכי" לאחר התקרית.
"בריונות" בפרלמנט, והמרד שהתבשל
הנהגת הסיעה השמרנית בפרלמנט הכחישה את הטענות הללו, אבל גם מחוקק שמרן אחד, שדיבר עם ה"גרדיאן" בעילום שם, אמר כי ראה במסדרונות הפרלמנט מראות של "בריונות" ושמע שם צעקות. בצהריים הודיע יו"ר הפרלמנט לינדזי הויל כי הורה לפתוח בחקירה לבירור הטענות הללו. על רקע הדיווחים על כאוס ובריונות נפוצו אמש שמועות כי וונדי מורטון, שמכהנת כ"מצליפה" בסיעה השמרנית ואחראית על המשמעת בקרב חבריה, החליטה להתפטר מהתפקיד. לפי הדיווחים היא השתתפה בעצמה ב"קרב הצרחות" בלובי.
בעדות נוספת לכאוס שהתנהל מאחורי הקלעים לשכתה של טראס לא הבהירה מה מעמדה של מורטון במשך שעות ארוכות. רק בשעה 1:33 לפנות בוקר, לפי השעון המקומי, פרסמו בדאונינג 10 הודעה שבה הוכחשו השמועות על התפטרותה של מורטון. הודגש בה כי לטראס יש "אמון מלא" במצליפת הסיעה. בהמשך מסר דאונינג 10 כי למרות הבלבול סביב ההצבעה, היא כן נחשבה כהצבעת אמון בממשלה, וכי גם אם הדבר לא היה ברור למחוקקים השמרנים – היה עליהם לתמוך בעמדת הממשלה. לפיכך, נמסר, טראס מצפה כי השמרנים שלא הצביעו נגד הצעת הלייבור יעמדו בפני "צעדים משמעתיים הולמים". לא פורט אלו צעדים יינקטו נגדם, אם בכלל.
"אנחנו לא יכולים להמשיך כך", אמר לסוכנות הידיעות רויטרס מחוקק שמרני אחד, בהתייחסות לכאוס סביב ההצבעה אמש. תשומת לב רבה הופנתה בתקשורת הבריטית לדבריו הזועמים של המחוקק השמרן צ'רלס ווקר, שאמר אמש כי הכאוס העיד על התנהלות לקויה "בכל רמה" במפלגה שלו. "זו בושה מוחלטת. אני חבר פרלמנט כבר 17 שנה, מעולם לא הייתי שר ורוב הזמן הייתי נאמן. אני חושב שזה ברדק ובושה. אני חושב שזה דוחה לחלוטין. אני זועם", אמר ווקר ל-BBC, והוסיף כי לו ולרבים אחרים היה די והותר "מהכאוס הזה". ווקר העריך, כפי שאכן קרה בסופו של דבר, כי טראס תפרוש "בקרוב מאוד".
"נמאס לי. נמאס לי מאנשים חסרי כישרון שפועלים לא על בסיב האינטרס הלאומי אלא על בסיס האינטרס האישי שלהם במטרה להתמנות לתפקיד של שר", הוסיף ווקר – וטען ששמרנים רבים חוששים כעת לעתידם הפוליטי. "אני יודע שאני מדבר בשמם של מאות מחוקקים בספסלים האחוריים, שתמיד דואגים למצביעים שלהם, אבל כעת חוששים לעתידם האישי – בגלל שאין דבר יותר 'לשעבר' מאשר מחוקק לשעבר. רבים מעמיתיי מודאגים, וכך גם המצביעים שלהם, מכך שלא יוכלו לשלם את המשכנתא שלהם כשכל זה ייגמר".
לאורך הבוקר והצהריים הצטרפו כאמור עוד ועוד מחוקקים שמרנים לווקר בקריאה הפומבית להתפטרות טראס. "פאק. צ'רלס קלע בול. (תומך) בכל מילה", צייץ בטוויטר המחוקק השמרן ג'וני מרסר. רבים כמוהו וכווקר חוששים מקריסה של מפלגתם בבחירות הבאות: "לצערי, נראה שאנחנו צריכים להחליף מנהיג. הסיעה הפרלמנטרית צריכה להחזיר בדחיפות את המשמעת, את הכבוד ההדדי ואת עבודת הצוות, אם אנחנו רוצים למשול היטב בבריטניה ולמנוע שחיטה בבחירות הבאות", צייץ חבר הפרלמנט דבון גארי סטריטר.
התפטרותה של טראס מגיעה גם אחרי שאמש ספגה התפטרות משמעותית ראשונה מממשלתה, של שרת הפנים סואלה ברוורמן. ברוורמן טענה כי הגישה את התפטרותה משום שביצעה עבירה "קלה", כלשונה, על כללי המנהל התקין, כששלחה מסמך ממשלתי רשמי דרך חשבון האימייל הפרטי שלה – אולם ב"דיילי מיילי" דווח הבוקר כי להתפטרותה קדמה "שיחת צעקות" בינה לבין וטראס, שנמשכה שעה וחצי. במכתב ההתפטרות שלה מתחה ברוורמן ביקורת קשה על טראס, ואמרה שהיא מודאגת מהכיוון שבו צועדת הממשלה: "הפרנו הבטחות מרכזיות שנתנו לבוחרינו", אמרה.
בינתיים, מנהיג האופוזיציה ויו"ר הלייבור קיר סטרמר, שהסקרים חוזים למפלגתו תמיכה היסטורית, שב וקרא בצהריים להקדמת הבחירות הכלליות. בין היתר אמר כי הממשלה של טראס שקועה יותר מדי ב"התקוטטויות פתטיות" מכדי שתוכל למשול, ובהתייחסות לטענות על כאוס שקדם להצבעה אמש הוסיף כי אפילו לפי "הסטנדרטים של השמרנים" הם הגיעו ל"שפל כאוטי חדש". הוא הוסיף: "זה לא יכול להימשך. בריטניה ראויה ליותר. בריטניה לא יכולה להרשות לעצמה את הכאוס של השמרנים. אנחנו צריכים בחירות עכשיו".