תביעת הענק של המשפחות השכולות נגד הרשות הפלסטינית עולה שלב: בית המשפט המחוזי בירושלים הוציא צו עיקול בגובה 160 מיליון שקלים על הכספים המיועדים לרשות הפלסטינית. אם המשפחות השכולות יזכו בתביעה, גובה הסכום הזה כבר יחכה להם לטובת הפיצויים.
עשרות משפחות שכולות, ביניהן משפחות ששכלו את יקיריהן בשנה האחרונה, הגישו לפני כחודשיים באמצעות משרד עורכי הדין ארבוס קדם צור, תביעה לבית המשפט המחוזי בירושלים על סך 210 מיליון שקלים נגד הרשות הפלסטינית. הכספים עוקלו בזיקה לחוק להקפאת כספי טרור שחוקק בשנת 2018.
על פי החוק מ-2018, בסוף כל שנה מביא שר הביטחון לאישור הקבינט המדיני-ביטחוני דוח, שמפרט את סך הכספים ששילמה קרן הקדושים של הרשות הפלסטינית למחבלים ולבני משפחותיהם בשנה שחלפה. בשנה שלאחר מכן יוקפא בכל חודש סכום בשיעור של 1/12 מהסכום שנקבע בדוח, מתוך כספי המיסים שישראל מעבירה לרשות הפלסטינית.
כיום ישנם כשני מיליארד שקלים מוקפאים בקופת המדינה בעקבות החוק. עתה החליט בית המשפט לעקל כסף מאותה קופה ולייעד אותו לתובעים שתבעו את הרשות הפלסטינית.
כזכור, המשפחות השכולות הגישו את התביעה לבית המשפט המחוזי בירושלים על סך 210 מיליון שקלים נגד הרשות הפלסטינית. הטענה העיקרית בתביעה היא שהרשות הפלסטינית יוזמת, תומכת ומעודדת טרור כלפי אזרחי מדינת ישראל ומתגמלת טרוריסטים בכסף רב על ידי תשלומים למבצעי הטרור ולבני משפחותיהם. לפי המשוואה: "יותר דם שווה יותר כסף", כך נכתב בכתב התביעה.
זאת התביעה הראשונה של נפגעי טרור שמוגשת מאז עבר בחודש מרץ האחרון החוק החדש לפיצוי קורבנות טרור, שקובע כי נפגעי טרור יוכלו לתבוע את מי שמעביר מימון לטרור ומעודד פיגועים באמצעות תשלום משכורות למחבלים - ולקבל פיצויים בסך 10 מיליון שקלים למשפחה שקרובה נרצח בפיגוע טרור, וחמישה מיליון שקלים לכל מי שנפצע.
הרשות הפלסטינית עתרה נגד חוקתיות החוק, אך העתירה נדחתה בדיון שעורר מהומה גדולה. בין התובעים - משפחות שכולות שקרוביהן נרצחו בפיגועים שהתרחשו בשנים האחרונות, כולל חדירות ליישובים, פיגועי תופת בערים מרכזיות ואירועי 7 באוקטובר ובהם הטבח במסיבת הנובה.
החוק, יחד עם שינוי הגישה של הרשויות בישראל, מקבל משנה חשיבות כשמביטים על סכומי הכסף העצומים שנתפסים בפעילויות צה"ל בעזה וביו"ש, המשמשים את חמאס וארגוני הטרור השונים. לכן, למעשה, החוק הוא צעד נוסף של המדינה במאבק נגד מממני הטרור.
עורכי הדין ברק קדם ואריה ארבוס ממשרד ארבוס קדם צור מסרו בתגובה: "החלטת בית המשפט לעקל סכומי עתק מכספי הרשות הפלסטינית היא צעד חשוב ראשון בדרך להעברת כספי מימון הטרור לטובת נפגעי הטרור ותרומה חשובה למלחמה בטרור".