נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן מקווה להחזיר לעצמו היום (א') את השליטה באיסטנבול, חמש שנים אחרי שאיבד אותה לאיש האופוזיציה אכרם אימאמאולו במכה הפוליטית הגדולה ביותר שספג ב-21 שנות שלטונו. אם יצליח במשימתו יחזק את ארדואן עוד יותר את אחיזתו בטורקיה, שנה אחרי שרשם – בניגוד לסקרים – ניצחון נוסף בבחירות לנשיאות, והבטיח לעצמו עוד כהונה בת חמש שנים, כהונה שלפי הרמזים שהוא מפזר תהיה האחרונה שלו. ניצחון של אימאמאולו היום, מנגד, יחזק את מעמדו כמי שעשוי להפוך לנשיא טורקיה בעתיד, ויחזיר מעט צבע ללחייה של האופוזיציה.
הקלפיות בבחירות לרשויות המקומיות בטורקיה נפתחו בשעה 7:00 בבוקר ונסגרו בשעה 17:00, ותוצאות ראשוניות צפויות להתפרסם בסביבות 22:00 (כל השעות לפי שעון ישראל). שתי הערים המעניינות ביותר הן המרכז הכלכלי של טורקיה, איסטנבול, ועיר הבירה, אנקרה. בשתיהן הפסידה מפלגת ה-AK של ארדואן את השליטה בבחירות בשנת 2019, אחרי 25 שנים רצופות שבהן היו תחת שלטון ה-AK ופוליטיקאים איסלאמיסטים שקדמו לה.
באיסטנבול, עיר בת 16 מיליון תושבים, הצביעו הסקרים ערב הבחירות על קרב צמוד בין ראש העיר המכהן אימאמאולו לבין מועמד ה-AK של ארדואן, מוראט קורום, שר לשעבר בממשלת טורקיה. ארדואן רואה בעיר הזו, שבה נולד, גדל והחל את הקריירה הפוליטית שלו כראש העיר ב-1994, את הפרס הגדול בבחירות הנוכחיות. באנקרה צופים הסקרים ניצחון לראש העיר המכהן מנסור יבאש, אף הוא איש אופוזיציה שמסומן כמי שעשוי ביום מן הימים לקרוא תיגר על ארדואן במישור הארצי.
סיכוייו של ארדואן להשיב לעצמו את השליטה באיסטנבול גברו בחודשים האחרונים בעקבות קריסתה של ברית מפלגות האופוזיציה שעליה גבר בבחירות הכלליות בשנה שעברה. גם העובדה שהמפלגה הפרו-כורדית DEM החליטה להציב הפעם מועמד מטעמה, שעשוי לגזול מאימאמאולו קולות קריטיים של בוחרים כורדים שהצביעו לו ב-2019, משחקת לטובת ארדואן. אימאמאולו הוא איש מפלגת העם הרפובליקנית, מפלגה חילונית בעיקרה.
בעיה משמעותית של האופוזיציה היא שהיא מגיעה אל הבחירות המקומיות שפופה ומובסת אחרי ההפסד לארדואן בבחירות הכלליות אשתקד. ההפסד ההוא בא בניגוד מוחלט לסקרים בימים ובשבועות שקדמו להצבעה, סקרים שחזו ניצחון היסטורי למועמד האופוזיציה וקץ לשני עשורים של שלטון הנשיא האיסלאמיסטי. שמירה על שליטה של האופוזיציה באיסטנבול ובאנקרה תיתן לפיכך למתנגדי ארדואן זריקת עידוד חשובה.
גורם שעשוי לפעול דווקא לרעת ארדואן הוא התחזקות "מפלגת הרווחה האיסלאמיסטית החדשה" (YRP), מפלגה שהצליחה למשוך אליה בוחרים רבים בשל העמדה הניצית למדי שנקטה נגד ישראל בעקבות המלחמה עם חמאס ואי-שביעות הרצון מהטיפול של מפלגתו האיסלאמיסטית של ארדואן בכלכלה.
כך או כך, הצלחה של ארדואן בבחירות צפויה לחזק את נחישותו להכניס תיקונים בחוקה שיהפכו את טורקיה למדינה שמרנית עוד יותר, ואולי אף יאפשרו לו לשלטון אחרי סוף כהונתו הנוכחית ב-2028 – למרות הרמזים שבכוונתו לפרוש אז.
בין המצביעים בבחירות לרשויות המקומיות היום היה גם סולטן קוסן בן ה-43, שהוא האיש הגבוה בעולם. קוסן, שגובהו 2.51 מטרים, הגיע להצביע בעיר מרדין שבדרום טורקיה. בכל פעם שטורקיה עורכת בחירות בשנים האחרונות מרכזת הופעתו הפומבית בקלפי עניין רב, ומתועדת על ידי כלי התקשורת המקומיים והזרים.
קוסן הגיע לגובה יוצא הדופן בעקבות גידול שממנו סבל ושגרם לפעילות יתר של הורמון גדילה, וב-2012, שנתיים אחרי שקיבל טיפול חדשני בארה"ב, דווח כי הפסיק לצמוח לגובה. כשהוכרז כגבר החי הגבוה בעולם בשנת 2009, אז בגובה של 2.47 מטר "בלבד", הוא אמר כי הוא מקווה שהתואר החדש יסייע לו למצוא אהבה. "עד עכשיו היה לי ממש קשה למצוא חברה", התוודה באמצעות מתורגמן. "מעולם לא הייתה לי אחת, הן בדרך כלל פוחדות ממני... אני מקווה שעכשיו, כשאהיה מפורסם, אוכל לפגוש בנות רבות. הייתי רוצה להתחתן". ב-2013 אכן התחתן עם אישה סורית, אבל ב-2021 בני הזוג התגרשו, לדבריו אחרי שמחסום השפה פגע בחייהם המשותפים: רעייתו ידעה לדבר רק ערבית.
כבר ב-2009 נעזר קוסן בקביים כדי לעמוד, והכיר בכך שיש חסרונות רבים בגובהו: "אני לא יכול לנסוע במכונית נורמלית. אני לא יכול לעשות קניות כמו אנשים רגילים, אני צריך שיכינו דברים במיוחד בשבילי ולפעמים הם לא אופנתיים". עם זאת, הוא ציין אז כי יש לגובהו גם יתרונות, כמו היכולת לראות דברים למרחוק. "דבר נוסף הוא שבבית נעזרים בגובה שלי כדי להחליף נורות ולתלות וילונות, דברים כאלה", אמר.
ב-2018 הצטלם קוסן בפירמידות במצרים עם האישה הנמוכה ביותר בעולם, ג'יוטי אמג'י, שגובהה היה אז 62.8 סנטימטרים.