10 משפחות משכונת א-טור שבמזרח ירושלים מתכוננות לפנות את דירותיהן בבניין בן חמש קומות שנבנה בשנת 2011 ללא היתר בנייה, לאחר שצו הריסה הוצא לו על ידי בית משפט. התושבים ניסו להסדיר את הבנייה במשך 10 שנים, שבמהלכן התקיימו דיונים בבתי המשפט השונים וקנסות רבים הוטלו עליהם בשל הבנייה שלא הוסדרה כחוק.
לטענת עו"ד חוסין גנאיים, שמייצג את המשפחות ב-10 השנים האחרונות, ההחלטה לפנות את הדיירים היא פוליטית. "תוכניות הבנייה הוכשלו משיקולים פוליטיים, ומלחצים שהופעלו על רשויות התכנון", אמר. "הם דחו כל יוזמת תכנון מטעם התושבים, על אף שמדובר בקרקעות בבעלות פרטית של תושבי א-טור".
פאיז אלחלפאוי, אחד מתושבי הבניין, הביע את תסכולו. "אנחנו מפנים את כל הדירות", אמר. "מדובר על 70 נפשות. אנחנו לא רוצים שההריסה תתבצע ביחד עם כל הרכוש. זה מאד כואב".
התושבים הגישו באמצעות עורכי דינם בקשה להריסה עצמית כדי לא לשלם את הוצאות ההריסה, שמגיעות לכשני מיליון שקלים. "זה יוצא כ-200 אלף שקלים למשפחה, זה המון כסף, וגם בסוף מאבדים את הבית", אמר אלחלפאוי. "אנחנו רוצים להרוס את הבניין לבד בהריסה עצמית, זה אבסורד אבל זה יביא לפחות נזק כלכלי מבחינתנו".
עיריית ירושלים פרסמה לפני יומיים כי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה אישרה את תוכנית האב לשכונת א-טור, שמאפשרת הסדרה של 7,000 יחידות דיור, אשר צפויות לתת מענה לכ-35,000 איש. מלבד א-טור עצמה, התוכנית כוללת כמה שכונות לוויין נוספות - מנסוריה, א-סוואנה, א-שייאח וחלת אל-עין - והיא מתפרסת עד לגבול השיפוט המזרחי של העיר.
עם זאת, התוכנית החדשה לא תמנע את הריסתו של הבניין. בצו ההריסה נכתב: "במקרה זה נטען על ידי המדינה באופן מפורש כי גם ייעוד הקרקע בתוכנית המתהווה לא יאפשר את הכשרת המבנה". גם הבקשה לעכב את ההריסה נדחה על ידי בית המשפט. "אין תוכנית מאושרת שמכוחה ניתן להוציא היתרים", אמר עו"ד גנאיים. "מדובר בתוכנית אב, תוכנית שלד שעדיין לא אושרה, ואישורה ייקח שנים".