השטיח האדום בנתב"ג כבר מוכן, ה"אייר פורס 1" בדרך וגם בתחנה הבאה - סעודיה - כבר מחכים: נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן המריא לפנות בוקר (רביעי) מוושינגטון לביקורו במזרח התיכון, שיחל עם נחיתתו בישראל סביב השעה 15:30. כביש 1 ייחסם עם בואו, ובמשך היומיים שלאחר מכן ייחסמו רחובות רבים בירושלים. הרשימה המלאה - כאן.
זהו ביקורו העשירי של ביידן בישראל, והראשון כנשיא. האיש הראשון שיקבל את פניו עם רדתו מה"אייר פורס 1" יהיה גיל השכל, ראש חטיבת הטקס במשרד החוץ. הוא יהיה זה שיגיד לו "ברוך הבא למדינת ישראל. אני מקווה שיהיה לך ביקור מהנה". מיד לאחר מכן יכוון אותו לנשיא המדינה יצחק הרצוג וראש הממשלה יאיר לפיד, שיעמדו בראש השטיח האדום. בקבלת הפנים לביידן ישתתפו 40 איש, רובם שרי הממשלה, שהוזמנו גם לתמונה משותפת עם ביידן על טריבונה שנבנתה במיוחד. כל הנוכחים יישבו על כיסאות ולא יצטלמו בעמידה, כנראה כדי לא להקשות על ביידן.
כל המוזמנים לקבלת הפנים יידרשו לעבור בדיקת אנטיגן בשדה התעופה, בעקבות הנחיה מפורשת של הבית הלבן, שלפיה כל מי שבא במגע עם נשיא ארצות הברית במרחק של שלושה מטרים או פחות - חייב בבדיקת קורונה ללא קשר לסטטוס החיסון שלו. בשדה התעופה יתקיים טקס ממלכתי עם תזמורת צה"ל בהרכב מלא, משמר כבוד של חיילי צה"ל, תרועות כבוד, המנוני שתי המדינות ולסיום הצילום הקבוצתי.
מקבלת הפנים ייסע ביידן מרחק קצר בתוך השדה להאנגר שבו יציגו לו את מערכות ההגנה האוויריות של ישראל - חץ 3, חץ 4, כיפת ברזל, קלע דוד (שרביט קסמים) וגם מערכת הלייזר "מגן אור", שיכולה גם ליירט רקטות וכטב"מים. במסגרת הסיור יוצג לביידן במתחם ציור שציירו שלוש תלמידות כיתה ד' מבית הספר מצפה ברנע באשקלון, רוני פרל, נועה פולק ושי ברגיל. הציור שלהן, המשלב רקטות ויונים, יוענק במתנה לביידן על ידי שר הביטחון בני גנץ, שיעביר לנשיא האמריקני גם סקירה ביטחונית.
מנתב"ג ייסע ביידן בלימוזינה שלו "החיה" בכביש 1 שייסגר לשני הכיוונים היישר ליד ושם בירושלים. ביידן יניח זר באוהל יזכור וייפגש עם שתי ניצולות שואה עם רקע אמריקני: רינה קווינט (86) וגיטה (ג'יזל) סיקוביץ (95). הביקור ייערך בליווי ראש הממשלה לפיד והנשיא הרצוג, ויהיו נוכחים בו מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן והיועץ לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן - כמה מבכירי הכוורת של ביידן - לצד השגרירה של ארה"ב למאבק באנטישמיות, פרופ' דבורה ליפשטדט. ביידן לא צפוי למסור הצהרות ביד ושם, ובתום הביקור שם הוא ייסע למלון המלך דוד.
למחרת בבוקר ייפגש ביידן עם ראש הממשלה לפיד במלון וולדורף אסטוריה בירושלים ולאחר מכן תתקיים פגישה מורחבת עם צוותים. לאחר אותה הצהרה ומסיבת עיתונאים קצרה תתקיים מהמלון שיחת זום משותפת לביידן ולפיד, ביחד עם עם נשיא איחוד האמירויות מוחמד בן זאיד וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי. לאחר מכן ימסרו שני המנהיגים הצהרות וישיבו על שאלות עיתונאים. באותה "הצהרת ירושלים" המשותפת לביידן ולפיד, שעליה יחתמו השנייה, יתחייב ביידן "לא לאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני לעולם, ולנצל את כל מרכיבי הכוח הלאומי שלהם כדי להבטיח זאת".
בהצהרה יגידו השניים כי "בביקור שבנו ואשררנו את הקשרים הבלתי שבירים בין שתי המדינות ואת מחויבותה המתמשכת של ארצות הברית לביטחונה של ישראל. המנהיגים הסכימו שהשותפות האסטרטגית בין ארה"ב לישראל מבוססת על יסוד ערכים ואינטרסים משותפים ועל ידידות אמת. בהתאם ליחסים הביטחוניים ארוכי-השנים בין ארצות הברית לבין ישראל, והמחויבות הבלתי מעורערת של ארצות הברית לביטחונה של ישראל, ובמיוחד לשמירה על היתרון האיכותי שלה, הנשיא ביידן חזר על המחויבות האיתנה של ארצות הברית לחזק את יכולותיה של ישראל להרתיע את אויביה ולהגן על עצמה בעצמה מול כל איום או שילוב של איומים".
בסוף השיחה יחזור ביידן למלון המלך דוד, ולאחר התרעננות קצרה ייצא לקבלת פנים בבית הנשיא בירושלים. במהלך הטקס, יבצעו יובל דיין ורן דנקר עיבוד מיוחד לרגל האירוע לשירים "לו יהי" של נעמי שמר, ו-"Let It Be" של ה"ביטלס". המנות בקבלת הפנים יורכבו מעשר מנות שונות וצוות הקייטרינג יכין מאות מנות המכילות כ-150 רכיבים שונים, מחומרי גלם מקומיים בלבד. במהלך קבלת הפנים יוגשו מנות כטרטר אינטיאס על סלט אבטיח, מלפפונים וצנוניות, טלה מפורק על דלעות פרובאנס כרישה וחומוס. אחר כך ימשיך ביידן לטקס הפתיחה של משחקי המכביה באצטדיון טדי בירושלים. הוא ייפגש עם משלחת של 250 ספורטאים יהודים אמריקנים, ואז יצפה מהיציע עם לפיד והרצוג במצעד המשלחות.
ביום שישי יבקר ביידן בבית החולים אוגוסטה ויקטוריה במזרח ירושלים ויודיע על הענקת סיוע בסך עשרות מיליוני דולרים לבתי החולים הפלסטינים במזרח העיר. אין עדיין הסכמה בין הצדדים אם נציג ישראלי יתלווה לביקורו, ונכון לעכשיו האמריקנים סירבו לדרישת ישראל שנציג משרד הבריאות ישתתף בסיור והבהירו כי מבחינתם זה ביקור פלסטיני לכל דבר. גורם ישראלי בכיר אמר כי "עניין מזרח ירושלים עדיין בדיונים ולא נסגר סופית, אבל זה לבטח לא תהיה נקודת מחלוקת כי נגיע להסכמה". לאחר מכן ימשיך ביידן לג'דה שבסעודיה.
"זה אחד הביקורים הגדולים ביותר שהיו בישראל, אפשר להשוות אותו רק לביקור אפיפיור וביקור של מלך או מלכה", אמר השכל, איש משרד החוץ. "מה שמאפיין את ביקורי נשיאי ארה"ב שהם מאוד גדולים. הם מגיעים עם צוותים מאוד גדולים, של מאות אנשים". הוא אמר כי אינו מתרשם שלוח הזמנים מרווח מהרגיל: "צריך לזכור גם שמבחינת האמריקנים הקורונה לא נגמרה. הם מנסים שבכל אירוע סביבתו של הנשיא תהיה מאווררת וימעיטו במשתתפים כמה שאפשר בגלל קורונה. שני הפקטורים שהשפיעו על גיבוש הלו"ז זה החום והקורונה".
בתשובה לשאלה מדוע אין ארוחות חגיגיות בביקור, ענה: "אין אוכל בביקור הזה, וזה ראוי להערכה כי כנראה הנשיא שומר על הגזרה שלו. כולם שואלים אותי אם הוא ביקש משהו מיוחד. הוא לא ביקש שום תפריט. הנושא הקולינרי לא נדון בכלל בביקור הזה. אם יהיו לו רגעי פנאי? יכול להיות, אבל כנשיא הוא לא יכול להסתובב בלי שלפני כן עושים הכנה מאוד מהודקת. ספונטניות אין בביקור של נשיא אמריקני".
מתן צורי השתתף בהכנת הכתבה
פורסם לראשונה: 00:20, 13.07.22