הממשלה אישרה אמש (יום שבת) במשאל טלפוני שורה של הקלות בהנחיות הקורונה - ובהן ביטול חובת הבידוד במלוניות עבור חוזרים מחו"ל. עם זאת, לאחר שבישיבת הממשלה בשבוע שעבר הוחלט שהמשטרה תפקח באמצעים אלקטרוניים על אלה שיבחרו לא ללכת למלונית, צעדים אלה עדיין לא נכנסו לתוקף - וכל שנותר למשטרה הוא לבצע "אכיפה מוגברת" על אלה שמשתחררים מהמלוניות לבידוד בביתם.
בשל החלטת הממשלה, כבר הלילה שוחררו לבידוד בביתם מאות ישראלים ששהו עד כה במלוניות קורונה בירושלים ובתל אביב. אופיר ואיתי חג'ג מתל אביב, ששוחררו ממלון עץ הזית שבירושלים, קיבלו את הבשורה בשמחה: "חזרנו מקוסטה ריקה והעברנו כאן שבוע לא קל. נסענו לבקר את המשפחה לפני הסגר ולפני שהייתה חובת בידוד, זה לא היה לצורך הנאה גמורה. הכניסו אותנו למלוניות למרות שיש לנו דירה בתל אביב שמוכנה רק לשנינו שיכלנו להעביר בה את הבידוד".
לדברי השניים, שצריכים לשהות בבידוד עד יום חמישי, "לא יכלנו לבחור להשתמש בצמידים אלקטרוניים במקום במלונית מכיוון שחילקו אותם למאה אנשים בלבד יום אחרי שחזרנו".
"לא ידענו שאנחנו הולכים היום הביתה", הוסיפו. "לפני שעתיים הודיעו בכריזה שאפשר לצאת היום מחצות ולהמשיך את הבידוד בבית. אנחנו שמחים שאנחנו יוצאים הביתה, אבל יודעים שהבידוד הכרחי. נמשיך אותו בבית כמו שצריך וכשנסיים אותו נתחסן".
רות שולץ מתל אביב, שחזרה מפרנפורקט שבגרמניה, אמרה כי "הגשתי בקשה לוועדת חריגים, וההנחיות לגבי חזרה לארץ השתנו כל יום. קיוויתי שאוכל להשתמש באזיק אלקטרוני, אבל לא היה. אגב, מתוך טיסה מלאה הגענו פחות מעשרים איש למלונית, האוטובוס היה די ריק. כנראה שרוב האנשים יצאו איכשהו לבתיהם".
"לא ידענו אם נצא בשבת, ראשון או שני - ורק בלילה נודע לי שאנחנו יכולים לעזוב", אמרה שולץ. לדבריה, היא שמחה על כך שלפחות המלונית שבה שהתה הייתה טובה: "שמעתי סיפורים על מלונות פחות נקיים. בכל מקרה החיוב לשהות במלונית לא מוצדק, עשיתי שלוש בדיקות שליליות ברצף וגם בגרמניה היה סגר. לא ביליתי או משהו".
אילי ויערה, שחזרו לאחרונה מדובאי, נלקחו עם הגעתם למלונית מטרופולין שבתל אביב. "זה לא היה קל, ואפילו מאוד קשה, כי התנאים היו על הפנים", אמרה יערה. "אני ממש ממעיטה במילים, אבל המשפחה הביאו לנו חומרי ניקיון והשארנו את החדר הרבה יותר טוב ממה שקיבלנו אותו. גם השירות לא היה משהו. בחמ"ל היו אנשים נחמדים שעשו את העבודה שלהם, אבל החוויה היתה מאוד לא נעימה".
לדברי אילי, הדבר הכי קשה בשהות במלונית היה אי הוודאות. "זה היה ביזיון", אמר. "כל יום קורה משהו חדש ואף אחד לא יודע מה קורה. עצוב שככה אנחנו מתנהלים".
ג'רמי, שחזר עם אשתו ושני ילדיו הקטנים מפריז ב-3 במרץ, תקף: "החוויה במלונית הייתה בסדר, אבל זה לא נעים. כשהגענו לשדה התעופה ראינו הרבה שוטרים, מה אני עבריין? מי עושה ככה? אין לי כבר מילים".
אייל וגל שבו משוויץ אחרי שבעה חודשים. "בגלל המלוניות הלך לביבי מנדט", אמר אייל. "היינו במדינה הכי מתוקתקת בעולם וחזרנו לאנרכיה. היינו במלונית עשרה ימים, ובמילא היינו צריכים להשתחרר מחר. בטירונות שלי אכלתי יותר טוב, וגם בצהרון אכלתי יותר טוב. זה היה ממש על הפנים כי היחס היה כמו אל אסירים".
גל סיפרה על ההודעה המפתיעה שקיבלה בשעה 21:00. "פשוט לא האמנו, זה היה לא ברור עד השעה האחרונה כי משגעים אותך", אמרה. הזוג יבלה את היום האחרון לבידוד בבית, ואמו של אייל - דלית - הבטיחה כי השניים ילכו להתחסן בהזדמנות הראשונה.
מחמוד, תושב מזרח ירושלים שלומד רפואה באוקראינה, סיפר כי "אני לומד שם כבר שבעה חודשים וחיכיתי המון זמן לחזור לארץ. ידעתי שאני הולך להיות במלונית, אבל היום בצהריים כבר הודיעו לנו שאולי נצא הביתה".
האנשים שעזבו את המלוניות, אגב, חתמו על טופס שבו הצהירו כי ימשיכו את הבידוד בביתם כנדרש. בין היתר נכתב בהצהרה: "אני מתחייב להמשיך ולהשלים את תקופת הבידוד, לא לעשות שימוש בתחבורה ציבורית לצורך הגעה למקום הבידוד ויודע שלאורך כל תקופת הבידוד מתבצע מעקב צמוד של משטרת ישראל ושהפרה תגרור קנס של 5,000 שקל ויכולה לגרור למאסר".
בתוך כך, הממשלה החליטה אמש גם כי מעתה תתאפשר יציאה של מחוסנים ומחלימים מהארץ ללא אישור מוועדת חריגים. עם זאת, אזרחים שלא התחסנו או לא החלימו יצטרכו לפנות לוועדה כדי לצאת מהארץ. הממשלה החליטה גם שלקראת הבחירות שיתקיימו ב-23 במרץ, יוכלו ישראלים לשוב לארץ משבעה יעדים: ניו יורק, פרנקפורט, לונדון, פריז, קייב, טורונטו והונג קונג. אזרחי ישראל ותושבי קבע לא יצטרכו לפנות לוועדה, למעט במסגרת הגעה דרך מעברים יבשתיים. עם זאת, כמות החוזרים בכל יום תוגבל. תחילה ל-1,000, ובהמשך השבוע תעלה כמות החוזרים בכל יום ל-3,000.