מומחי ביטחון אומרים בעקבות הפרסום ב"ניו יורק טיימס", ולפיו ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו דאג שסעודיה תוכל להשתמש בתוכנת הריגול פגסוס של NSO סמוך למועד שבו נחתמו "הסכמי אברהם" עם איחוד האמירויות, כי לגיטימי שמדינות בעולם ירצו לשים על התוכנה את ידיהן - אך באחריות ישראל לבדוק שהן לא עושות בה שימוש שעלול להיות מסוכן וקטלני.
"שימוש באמצעים שיש לישראל לטובת שיפור יחסים בינלאומיים הוא הגיוני, אך רק אם עושים זאת באופן תקין", אומר אלוף (במיל') דני יתום, לשעבר ראש המוסד. "אם מכרו לסעודיה את התוכנה הזו, היו חייבים לוודא שלא עושים בה שימוש לרעה, לא רודפים אחרי עיתונאים ולא אחר מתנגדי המשטר, ובטח לא מנצלים אותה אלא רק לצרכים ביטחוניים קריטיים כמו מלחמה בטרור ודברים מן הסוג הזה".
בכתבה שפורסמה היום (שישי) ב"ניו יורק טיימס", ועליה חתום גם עיתונאי "ידיעות אחרונות" רונן ברגמן, נכתב כי ישראל השתמשה בשליטת משרד הביטחון במתן הרישיונות לתוכנה כדי לסייע ליחסי החוץ שלה. כך, למשל, גם פנמה ומקסיקו שינו הצבעות נגד ישראל באו"ם אחרי שקיבלו מישראל אישור להשתמש בתוכנת NSO.
המזרחן פרופ' עוזי רבי, ראש מרכז משה דיין ללימודי המזרח התיכון ואפריקה באוניברסיטת תל אביב, אומר כי מקור הבקשה שהגיעה מיורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, ששמו קשור ברצח העיתונאי ג'מאל חשוקג'י, הינו מדאיג. "כל אמצעי ריגול שקשור לבן סלמאן מיד מזכיר את רצח חשוקג'י ומקבל עצימות אחרת", ציין והוסיף: "היום להזכיר את השם פגסוס זה כבר דגל אדום. ראינו את זה גם אצלנו, וזו דמוקרטיה שעושה שימוש בתוכנה. אז במשטרים דיקטטוריים השימוש בסייבר התקפי יכול להיות אכזר. אם מדינה עומדת מאחורי חיסול של עיתונאי, אז השימוש של אותה מדינה בתוכנה הזו הוא לא לגיטימי - וצריך לקחת את זה בחשבון במשא ומתן עימה".
לדברי פרופ' רבי, מוניטין הסייבר ההתקפי שיש לישראל הביא לכך שמדינות רבות בעולם חושקות בו - אך על הרשויות במדינה לבדוק איזה שימוש אותן מדינות עושות בתוכנות הללו. "סייבר התקפי זו זירת הקרב במאה ה-21. מדינות כאלה שבאות לשתף פעולה עם ישראל למעשה גם פוזלות ליתרונות שלה בתחום הזה. סעודיה חשה שרוצים לפרק אותה, גם האיראנים וגם האחים המוסלמים, אז ברור שהיא תרצה את התוכנה פגסוס".
פרופ' רבי סבור שאווירת שיתוף הפעולה בין ישראל לסעודיה היא זו שהביאה את נתניהו לאשר לממלכה את השימוש בתוכנה. "הבעיה היא לא עם התוכנה, אלא עם מי שמפעיל אותה. זה יכול לשמש למטרות לגיטימיות, אבל אפשר גם לקחת את זה קדימה למחוזות מסוכנים", אמר.
עמוס גלעד, אלוף (במיל') בצה"ל ובכיר לשעבר במערכת הביטחון הישראלית, אומר כי "זה האינטרס של מדינת ישראל לשמור על יציבות של המשטרים הערביים המובילים היום, כי יחסי הברית שיש לנו עם מדינות אלו הם נכס אסטרטגי - והם מה שנותן לנו את השקט בגבולות. יש לעשות הכל כדי לממש את היחסים עם מדינות ערב שהיו האויבות הגדולות שלנו והפכו לשותפות".
ספציפית באשר לתוכנת פגסוס, הבהיר גלעד כי הוא אינו בעד שימוש בה למטרות שגויות נגד אזרחים, והוסיף: "רוב המזרח התיכון מורכב ממשטרים שהם לא בדיוק דמוקרטיים, ומשרד הביטחון לא יכול לפקח כל הזמן על מה שהם עושים עם התוכנה. עצם האישור לשימוש בתוכנה נותן לישראל כוח שחשוב שהיא תשתמש בו - וכך תיתן לתושבים שקט על ידי שותפות ושיפור היחסים הבינלאומיים".
"בן סלמאן התקשר לנתניהו - וסעודיה קיבלה אישור"
לפי העיתון "ניו יורק טיימס", ישראל סיפקה למדינות במפרץ הפרסי - ובהן איחוד האמירויות וסעודיה - רישיון להשתמש בתוכנת פגסוס גם לפני הסכמי אברהם. חודש אחרי ההסכם עם האמירויות, פג תוקף הרישיון של סעודיה - ומשרד הביטחון הישראלי סירב להאריכו בעקבות הדיווחים על הפרות זכויות האדם מצד הממלכה. ללא הרישיון, NSO לא יכלה לספק לסעודיה תחזוקה שוטפת, והמערכות קרסו. יועציו של יורש העצר בן סלמאן שוחחו עם המוסד ומשרד הביטחון אך לא הצליחו לפתור את הבעיה.
בשלב זה, כך נכתב, בן סלמאן עצמו התקשר לראש הממשלה דאז נתניהו - וביקש לחדש את הרישיון לפגסוס. לבן סלמאן היו מנופי לחץ משמעותיים: סעודיה לא גינתה את הסכמי אברהם, והוא גם אפשר למטוסים ישראליים להשתמש במרחב האווירי הסעודי בדרכם למפרץ הפרסי.
האישור שהעניקה סעודיה לישראל לטוס מעל המרחב האווירי שלה היה משמעותי: בזכותו, טיסות מישראל לאבו דאבי יכולות להתבצע ללא "עצירות דיפלומטיות" במדינה שלישית כמו ירדן, מצרים או קפריסין, ובכך הטיסה הישירה מישראל לאמירויות נמשכת כשלוש שעות.
לאחר השיחה עם בן סלמאן, נתניהו הורה למשרד הביטחון לתקן את הבעיה מיד - ובאותו לילה גורם במשרד התקשר לחדר המבצעים של NSO כדי להפעיל מחדש את המערכות הסעודיות. זמן קצר לאחר מכן, ובעקבות ההוראה הישירה של נתניהו, פגסוס פעלה שוב בסעודיה - על אף שלא כל המסמכים נחתמו כהלכה.
שנים קודם לכן, נציין, ועדת האתיקה של NSO קבעה כי סעודיה לא תוכל להשתמש בפגסוס, על רקע רצח העיתונאי חשוקג'י - שבסוכנויות המודיעין המערביות ייחסו ליורש העצר עצמו. הוועדה גם המליצה ל-NSO לדחות בקשה אחרת של ממשלת ישראל לחבר את סעודיה למערכת.
פגסוס, נזכיר, היא רוגלה (תוכנת ריגול) שניתן לשתול הן במכשירי אנדרואיד והן במכשירי אייפון, והיא מסוגלת להפוך את הסמארטפון לכלי ריגול לכל דבר. מי שהשתלט על המכשיר מרחוק יכול לשלוף ממנו קבצים, להפעיל את המצלמה ואת המיקרופון, לגשת למיקום של המכשיר, לצפות באנשי הקשר ובלוח השנה וכן לעקוב אחרי ההתכתבויות באפליקציות המסרים ואחר הפעילות ברשתות החברתיות. ב-NSO אומרים כי במקרה של חשד לשימוש לרעה, יש באפשרותה לגשת למערכת של הלקוח על מנת לנהל חקירה בעניין. החברה הצהירה בעבר שניתקה לקוחות בעקבות שימוש לרעה במוצר.
בעיתון ציטטו יועץ צבאי לשעבר של נתניהו שהסביר בבירור כיצד התוכנה של NSO מסייעת ליחסי החוץ של ישראל. "כשמשרד הביטחון שלנו שולט באופן שבו המערכות האלה מסתובבות, נוכל לנצל אותן ולקצור רווחים דיפלומטיים", צוטט היועץ. כך למשל, ב"ניו יורק טיימס" דיווחו כי מקסיקו, במאבקה המתמשך נגד קרטלי הסמים, ביקשה להשתמש בפגסוס - ומשרד הביטחון אישר ל-NSO למכור לה את התוכנה למרות שהסוכנות האמריקנית לביטחון לאומי המליצה לתת לה גישה ספורדית בלבד אליה. זמן קצר לאחר מכן, הצליחו המקסיקנים לפרוץ לנייד של אדם המקורב לברון הסמים חואקין "אל צ'אפו" גוזמן.
נשיא פנמה, NSO, המאהבת וישראל
ב"ניו יורק טיימס" ציינו שמקסיקו היא מעצמה באמריקה הלטינית - אזור שבו ישראל ניהלה במשך שנים מלחמה דיפלומטית נגד קבוצות אנטי-ישראליות. ב"ניו יורק טיימס" ציינו שאף שאין קשר ישיר בין מכירת התוכנה למקסיקו לבין שינוי היחס המקסיקני לישראל, נראה שיש לכל הפחות דפוס של קורלציה: מקסיקו, כך נטען, החלה לשנות את הצבעותיה באו"ם בהחלטות נגד ישראל מבעד לנמנעת. ב-2016, הגיע הנשיא דאז אנריקה פנייה נייטו לביקור בארץ, 16 שנה אחרי שבכיר מקסיקני ביקר בישראל. נתניהו ביקר במקסיקו בשנה שלאחר מכן, ביקור ראשון של ראש ממשלה ישראלי על אדמת המדינה. לאחר מכן, הודיעה מקסיקו שתימנע בכל הצבעה פרו-פלסטינית באו"ם.
במקרה אחר, העיתון האמריקני דיווח כי בשנת 2009, נשיא פנמה דאז ריקרדו מרטינלי שנבחר באותה שנה לנשיאות המדינה שבמרכז אמריקה, ביקש מארה"ב ציוד ריגול כדי לסכל איומים ביטחוניים ויריבים פוליטיים, לפי ויקיליקס. ארה"ב סירבה, ומרטינלי פנה לישראל. שבוע לפני שהגיע לביקור בארץ, לפי הדיווח, פנמה הצביעה באו"ם נגד אימוץ דו"ח גולדסטון. עם נחיתתו בישראל, אמר מרטינלי לנשיא לשעבר שמעון פרס כי הוא "קרוב מאוד לליבה היהודי של פנמה".
ואולם, בפגישות הסגורות בביקורו, דיווח העיתון, מרטינלי "יצא למסע קניות". בפגישה שקיים עם ראש הממשלה דאז נתניהו, השניים דנו בין השאר ברכש צבאי ובציוד ריגול – ולפי אחד המשתתפים בפגישה, מרטינלי ביקש כלי שיאפשר לו לפרוץ לשירותי המסרונים של חברת בלאקברי, שהיו פופולריים בארצו באותן שנים. ישראל, כך דווח, בתוך שנתיים הציעה לו את המערכות של NSO – והן הותקנו בפנמה ב-2012. לאחר מכן, החלה פנמה לתמוך בישראל באו"ם.
כעבור שנים, עם העמדתו לדין של מרטינלי בארצו, נודע כי הוא השתמש במערכות ל"הפרת פרטיות של פנמים ושל לא-פנמים" – ובהם יריבים פוליטיים ועסקיים, שופטים ועוד, מבלי שקיבל צווים שיפוטיים שמאפשרים לו לרגל אחריהם. עוד נודע כי מרטינלי אף הורה לפרוץ באמצעות תוכנת פגסוס לטלפון של המאהבת שלו. ב-2014 סיים את תפקידו והוחלף בסגנו, הורה לאנשיו לפרק את המערכות של NSO – ונמלט מהמדינה. בנובמבר האחרון זיכו אותו בתי משפט בפנמה מהאזנות סתר.
מלשכת נתניהו נמסר בתגובה כי "הטענה שראש הממשלה נתניהו דיבר עם מנהיגים זרים והציע להם מערכות אלה בתמורה להישג מדיני או הישג אחר כלשהו היא שקר מוחלט. כל המכירות של מערכת זו או מוצרים דומים של חברות ישראליות למדינות זרות, נעשות באישור ובפיקוח של משרד הביטחון, כמתחייב לפי החוק הישראלי".
בנוסף, דיווח העיתון כי ה-FBI רכש מ-NSO גרסה של פגסוס - והיא הותקנה במחשבי הארגון ביוני 2019, אך בסופו של דבר לא נעשה בה שימוש. עוד נכתב כי גם ה-CIA רכש את פגסוס, עבור ממשלת ג'יבוטי, כדי לסייע לה להילחם בטרור. כל זאת, למרות הפרות זכויות אדם חוזרות ונשנות בג'יבוטי, כולל רדיפת עיתונאים ועינויים של מתנגדי הממשלה.
לפי העיתון, גם המנהל האמריקני לאכיפת הסמים (DEA), השירות החשאי ופיקוד אפריקה של צבא ארה"ב קיימו דיונים עם NSO - אך ה-FBI "לקח את זה צעד קדימה". בשנה האחרונה, עם זאת, הגדירה ארה"ב את NSO כחברה שמאיימת על הביטחון הלאומי שלה.
בסדרת כתבות שפורסמו באחרונה בכלכליסט, נחשפו טענות על שימוש לא חוקי לכאורה שעשתה משטרת ישראל בתוכנת הריגול פגסוס של חברת NSO במעקב אחרי אזרחים. בתגובה לכך החליט היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט להקים צוות לבדיקת הטענות שנחשפו בתחקירים. בראש צוות הבדיקה תעמוד המשנה ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד עמית מררי, שנושא הבקרה על האזנות הסתר הרשמיות במדינה מצוי בתחום טיפולה. מררי תמנה לצוות שני גורמים נוספים בעלי מומחיות רלוונטית.