רבבות הצטרפו לצעדה לירושלים הבוקר (שבת), שהחלה את יומה הרביעי ויצאה משורש לכיוון הבירה. היא צפויה להגיע בהמשך היום אל נקודת הסיום שלה - משכן הכנסת - שם צפויים להצביע ביום שני הקרוב על ביטול עילת הסבירות בקריאה שנייה ושלישית. הצועדים, אליהם התלווינו במהלך הימים האחרונים, מספרים על "תחושת שליחות" שהובילה אותם לצאת מהבית ולצעוד תחת השמש הקופחת - בשיאו של גל חום כבד ומתגבר. צפו בתיעוד מהצעדה בנגן הווידאו שבפתח הכתבה.
גיא שחר מגבעתיים סיפר כי הוא צועד יחד עם עשרות האלפים מאותה סיבה שבגינה הוא יוצא להפגין כבר יותר מחצי שנה נגד המהפכה המשפטית. "אני חושש לגורל המדינה", אמר, "אין ספק שזה רגע היסטורי, זה מדהים כמות האנשים. כל אחד מגיע ממקום אחר, מאמונה פנימית, ומדאגה לגורל המדינה".
סימה קליימן, בת 70, הצטרפה אף היא לצועדים שחסמו את הנתיב הימני בכביש 1 וגרמו לעומסי תנועה כבדים באזור. בשיחה עם ynet, תוך כדי הליכה, היא שיתפה בתחושותיה: "אנחנו מתקרבים למשבר חוקתי. ביום שני תהיה הצבעה גורלית שתכריע". עם זאת, היא מנסה לשמור על אופטימיות ומשוכנעת: "אנחנו לא נהיה דיקטטורה".
מאחורי הצעדה עומדים כמה ממארגני המחאה נגד המהפכה המשפטית, בהם גם משה רדמן. לדבריו, הצעדה עמדה בציפיות המארגנים. "כמו שקיווינו וציפינו, עם ישראל התעורר והצטרף לעלייה לרגל. עשרות אלפים פה ואנחנו מאמינים שנגיע לכנסת עם יותר מ-100 אלף איש בקריאה ברורה לממשלה: עצרו את ההפיכה".
רן הר נבו, גם הוא ממובילי הצעדה, אמר כי "אנחנו עושים פה משהו היסטורי. מי שלא יודע להקשיב להמון שעולה היום לירושלים, מי שלא יודע להקשיב לטייסים, לכלכלנים, להייטקיסטים ולכל הציבור בישראל - לוקח אותנו לאסון".
רוי גורדון סיפר כי בשל כמות האנשים, נאלצו המארגנים לעשות שינוי בתוכנית. "היינו אמורים לעשות עצירה בעין חמד, אבל את הצעדה הזאת אי-אפשר לעצור". כעשרת אלפים צועדים, שחלקם מתהלכים בכבישים כבר ארבעה ימים ואחרים מצטרפים "על הדרך" ורוצים לקחת חלק באירועים, השתתפו אמש באירוע "קבלת שבת" המוני במושב שורש, משם כאמור יצאה הצעדה הבוקר. הם עצרו ללינת לילה, לפני החלק הסופי בצעדה מתל אביב - ועד שיגיעו לירושלים בהמשך היום.
הצעדה, נזכיר, יצאה מתל אביב לאחר "יום השיבוש" האחרון, ומטרת המוחים היא להפגין בסופו של דבר מול הכנסת לקראת הליך החקיקה הסופי של ביטול עילת הסבירות. את הצעדה אתמול הם התחילו מנקודת העצירה הקודמת שלהם בקיבוץ נחשון. היום, לקראת השעה 17:00, הם מתכננים לעלות לעבר גשר המיתרים, אליו יגיעו בסביבות 20:00 – ומשם ימשיכו להפגנות הנערכות מדי מוצאי שבת ברחבי הארץ - המרכזית שבהם, גם הערב, בקפלן בתל אביב. בהמשך הם מתכוונים להקים "עיר אוהלים" בגן סאקר, סמוך לכנסת.
קובי קרן, אחד ממשתפי הצעדה, סיפר אתמול כי "הצעדה הזאת היא אחד הדברים הכי מרגשים שיצא לי לקחת בהם חלק בכל חיי. זה לראות את הפנים היפות של עם ישראל. האנשים שחיכו לנו בצדי הדרך עם מים, אוכל, דגלים ושירה".
הוא סיפר כי כשהצעדה החלה השבוע "הלב שלי התפוצץ, דמעות בעיניים. אתה רואה אנשים שכל אחד ממקום אחר בארץ שתרמו את חלקם". לדבריו, "הרגשתי שזאת הדרך שלי להיות חלק ממשהו גדול, משהו שיראה את הכוח של המתנגדים לחקיקה. אנחנו נחושים ולא נקבל את זה".
ההסתייגות של גלנט ודרעי
בינתיים, עדיין לא ברור האם הקואליציה תיתקל ב"מכשול פוליטי" עד ההצבעה בשני. שר הביטחון יואב גלנט מסר אמש, על רקע ההערכות כי הוא פועל לדחות את החקיקה לביטול עילת הסבירות - שצפויה לפי שעה לעבור באופן סופי ביום שני הקרוב - כי הוא פועל "בכל הדרכים" על מנת לקדם "הסכמה רחבה". הוא הוסיף כי מטרתו היא "למנוע פגיעה בביטחון ישראל ולשמור את צה"ל מחוץ למחלוקת הפוליטית".
גלנט קיבל אתמול עדכון מהרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי על הודעתם הדרמטית של 1,142 אנשי חיל האוויר במילואים - בהם גם טייסים ונווטים - ולפיה יפסיקו את שירותם ההתנדבותי אם יאושר ביטול עילת הסבירות, הסעיף הראשון במהפכה המשפטית. גלנט והרמטכ"ל משוחחים בנושא מספר פעמים ביום, וצפויים לעשות זאת גם בסוף השבוע. מדובר בדיווחים שוטפים שגלנט מקבל מצמרת צה"ל על מצב כשירות הצבא למלחמה.
שר הביטחון לא מתכוון לאיים ועדיין קורא לאנשי חיל האוויר להתייצב בכל מקרה, אך ניתן להעריך בזהירות שלא יישאר אדיש אם עד יום שני אכן יובן שיש פגיעה ממשית וסכנה אמיתית לכשירות צה"ל למלחמה. מאחורי הקלעים גלנט כבר פועל כאמור לדחיית החקיקה החד-צדדית, ודוחף להגיע להסכמות.
גלנט, יודגש, תומך בחקיקת המהפכה המשפטית - אך קרא לא אחת בחודשים האחרונים לבצעה בהסכמה רחבה. הוא כזכור "פוטר" על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו בחודש מרץ האחרון, לקראת תום מושב הכנסת הקודם - אז קרא לדחות את החקיקה של שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, בצל משבר דומה שהתפתח מול אנשי המילואים. פיטוריו הוציאו המוני מפגינים ב"ליל זעם" חסר תקדים, ואחרי שגם ההסתדרות הכריזה על שביתה כללית נתניהו נאלץ אז לעשות בדיוק כפי שדרש גלנט, ודחה את החקיקה. בסופו של דבר גם הפיטורים של גלנט בוטלו.
לא רק גלנט מסתייג מההתעקשות של בכירי הקואליציה לקדם את החקיקה, וגם יו"ר ש"ס אריה דרעי מסויג ממנה בנסיבות שנוצרו כעת. גורמים פוליטיים אמרו אמש שהמשבר שנוצר מול טייסי המילואים "לא עובר לידו" וכי הוא רואה בכך אירוע גדול מאוד - שאסור להתעלם ממנו. בשיחות שניהל עם גורמים במערכת הפוליטית בימים האחרונים הסתייג דרעי מהתנהלותם של שר המשפטים יריב לוין, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר - שלדעתו דוחפים לקרע חסר תקדים, שלא ברור אם ניתן יהיה לחזור ממנו.