שני פיצוצים עזים טלטלו אמש (חמישי) את קייב, בירת אוקראינה, ולטענת הרשויות בעיר מקורם במתקפת טילים של צבא רוסיה. טרם ברור מה היעדים שהותקפו, אך לפי הרשויות מגדל מגורים ניזוק ולפחות עשרה נפצעו במתקפה. היא אירעה זמן קצר לאחר מסיבת עיתונאים בקייב שקיימו הנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי ומזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש – שהגיע לביקור באוקראינה לאחר שערך גם ביקור ברוסיה ונועד עם הנשיא ולדימיר פוטין. דוברו של גוטרש מסר כי אחד משני הטילים נחת לא הרחק מהמלון שבו שוהים גוטרש ואנשיו. הוא הדגיש שהוא "בטוח", אך "המום" מהמתקפה.
במתקפה נגרם נזק לבניין רב-קומות במרכז העיר, ברובע שבצ'נקיבסקי. הרשויות שם דיווחו כאמור כי עשרה נפצעו, ומתוכם שלושה אושפזו בבתי חולים. אחד הנפגעים איבד את רגלו. בתיעודים שהופצו ברשתות החברתיות נראתה פטריית עשן גדולה מיתמרת מהזירה. צוות של סוכנות הידיעות AFP דיווח כי הבחין באש בוערת מאחת הקומות בבניין שנפגע ובחלונות שנופצו, לצד כוחות משטרה והצלה רבים שהוזעקו לזירה.
המלחמה באוקראינה – עוד כותרות:
• ביידן מבקש 33 מיליארד דולר לקייב, ומציע: להשתמש בכסף מנכסי אוליגרכים
• פוטין מתחיל "כיבוש מזדחל", בתוכנית: מעבר לרובל ו"הכרזות עצמאות"
• בקנדה הכירו במעשי רוסיה כרצח עם: איך קובעים מה זה ג'נוסייד?
• "600 פצועים נצורים ב'מצודת מריופול'"
• פוטין עצר את הגז לפולין ובולגריה; קייב: "אל תיכנעו לסחיטה"
זוהי אחת המתקפות הבודדות עד כה שערכה רוסיה בקייב מאז שחדלה ממאמציה לכבוש את עיר הבירה ונסוגה מפרבריה בחודש שעבר, ובשבועות האחרונים חזרו מעט חיי השגרה לעיר. מוקדם יותר אתמול הגיע מזכ"ל האו"ם גוטרש לביקור בכמה מפרברי קייב, שבהם טוענים האוקראינים למעשי טבח מזוויעים של הכוחות הרוסיים. במסיבת העיתונאים שקיים בהמשך עם זלנסקי, זמן קצר לפני התקיפה, הביע גוטרש אכזבה מכישלון ארגונו למנוע את המלחמה, כשלדבריו מועצת הביטחון של האו"ם "לא עשתה כל שביכולתה על מנת למנוע ולעצור את המלחמה הזו".
יוריו לבצ'נקו, מחוקק לשעבר בפרלמנט האוקראיני, הגיע לזירה ואמר בשיחה עם "ניו יורק טיימס" כי במתקפה ניזוקו בניין מגורים ומפעל כלשהו מעברו השני של הרחוב. "הם מנסים לשחוק את היכולת התעשייתית שלנו כמה שיותר – ובאותו זמן להטיל טרור על האוכלוסייה", טען. "זה חלק מקמפיין הטרור שלהם. זה קורה בכל יום איפשהו באוקראינה". הצוות של העיתון האמריקני שוחח עם אדם בשם ויקטור קוסטיוק, טבח שסיפר כי נכח באזור המתקפה – והעיד שהבחין בטיל לפני שפגע באחד היעדים: "ראיתי אותו עף בשמיים. היו לו ארבעה סנפירים. זה היה טיל". לדבריו, אנשים באזור ברחו לתחנת הרכבת התחתית, כדי לתפוס מחסה: "פחדתי", הוסיף.
שעה קלה לאחר מתקפת הטילים אמר הנשיא זלנסקי כי היא מעידה על "המאמצים של מנהיגי רוסיה להשפיל את האו"ם וכל דבר שהארגון הזה מייצג". מיכאילו פודוליאק, יועצו של זלנסקי, צייץ לפני כן בטוויטר: "מתקפת טילים במרכז קייב, במהלך ביקור רשמי של אנטוניו גוטרש. יום לפני כן הוא ישב בשולחן הארוך בקרמלין, והיום יש פיצוצים מעל ראשו. גלויה ממוסקבה? תזכירו לי, מדוע רוסיה עדיין יושבת במועצת הביטחון של האו"ם?". שר החוץ החוץ האוקראיני, דמיטרו קולבה, צייץ גם הוא על המתקפה: "רוסיה תקפה את קייב עם טילי שיוט ממש בזמן שמזכ"ל האו"ם וראש ממשלת בולגריה מבקרים בבירה שלנו. בפשע מגונה של ברבריות, רוסיה מפגינה פעם נוספת את היחס שלה לאוקראינה, לאירופה ולעולם".
האיום הרוסי: "אל תבחנו את הסבלנות שלנו"
שעות אחדות לפני המתקפה בקייב הזהירה רוסיה פעם נוספת כי תגיב בצורה נחרצת למתקפות בשטחה שלה, באופן שלדבריה יכול לכלול גם את אזורי "קבלת ההחלטות" בבירה האוקראינית. דוברת משרד החוץ הרוסי מריה זחרובה טענה אתמול כי המערב מעודד את אוקראינה לבצע מתקפות בשטחה, והזהירה שהסבלנות הרוסית פוקעת. "במערב, הם קוראים בגלוי לקייב לתקוף את רוסיה, כולל תוך שימוש בנשק שהיא קיבלה ממדינות נאט"ו. אני מציעה לכם לא לבחון את הסבלנות שלנו יותר", אמרה זחרובה.
ברקע לאיום הזה ניצבות קריאות שמשמיעים בימים האחרונים בכירים בבריטניה, ולפיהן לממשלה בקייב יש זכות לתקוף יעדים בתוך רוסיה על מנת לפגוע בקווי אספקה שמשמשים את הצבא הרוסי, או על מנת לגרום נזק ללוגיסטיקה שלו. בשבועות האחרונים, נזכיר, טוענת רוסיה כי אוקראינה תוקפת יעדים בשטחים רוסיים, בעיקר באזור בלגורוד השוכן ליד המחוזות האוקראיניים לוהנסק, סומי וחרקוב: אתמול בבוקר דווח שם על עימות בשמי העיר בלגורוד, כאשר מערכות ההגנה האוויריות שם הופעלו נגד מטרה כלשהי. אמש נשמעו בעיר שני פיצוצים עזים, אך מקורם לא ברור. שלשום עלה שם באש מאגר דלק, ובתגובה להאשמות הרוסיות שאוקראינה תוקפת באזור השיב יועץ בכיר של נשיא אוקראינה זלנסקי: "זאת קארמה".
בהתייחסות להודעה של משרד ההגנה הרוסי מיום שלישי, שבה איים לתקוף בקייב אם המתקפות בשטח רוסיה יימשכו, הוסיפה זחרובה כי אל למערב לזלזל באיום הזה: "קייב והמערב צריכים לקחת את ההודעה של משרד ההגנה ברצינות – המשך הניסיון להסית את אוקראינה לתקוף שטחים רוסיים בהחלט יביא לתגובה נחרצת מצדה של רוסיה".
פיצוחים דווחו אמש לא רק בקייב, אלא בעוד ערים באוקראינה: בפולונה שבמערב המדינה, בצ'רניהיב שבצפונה ובפסטיב שמצפון-מערב לבירה קייב. גם באודסה שבדרום-מערב המדינה דיווחו הרשויות כי טילים יורטו על ידי מערכות ההגנה האוויריות שם. בזפוריז'יה שבדרום דווח כי לפחות שלושה בני אדם נפצעו כשרקטה התפוצצה שם, בהם ילד בן 11.
רוסיה עצמה לא התייחסה אמש לדיווחים האוקראיניים על מתקפה בקייב ובערים האחרות, אך מסרה זמן קצר לפני כן כי ביצעה שורה של מתקפות טילים באזורים שונים באוקראינה. משרד ההגנה במוסקבה דיווח כי שיגר טילים לעבר שישה מחסני נשק ודלק באוקראינה, ולטענתו הם הושמדו. בסך הכול, הוא טען כי תקף אתמול 76 מתקנים צבאיים ברחבי אוקראינה.
אף שרוסיה ממשיכה מעת לעת לתקוף בטילים ארוכי טווח יעדים שונים בעומק אוקראינה, אחרי התבוסה שספגה בחודש שעבר בקרבות באזור קייב ובצפון המדינה, הצבא הרוסי מתמקד כעת – במה שכונה "השלב השני" של המלחמה – בהרחבת אזורי השליטה של המורדים הפרו-רוסים בחבל דונבאס שבמזרח, כמו גם בייצוב שלטונו בשטחים הכבושים בדרום המדינה. אתמול דיווחו האוקראינים כי הקרבות בדונבאס מסלימים, אם כי לפי גורם ביטחוני בוושינגטון, צבא רוסיה לא מתקדם במהירות שלה אולי פוטין קיווה: לפי הדיווחים הוא רוצה להכריז על ניצחון כלשהו עד חגיגות הניצחון על פני גרמניה הנאצית ב-9 במאי.
הרוסים מתקדמים לאט בדונבאס: "יש עדיין בעיות לוגיסטיקה"
הגורם הביטחוני ששוחח עם התקשורת האמריקנית אמר כי צבא רוסיה מתקדם בזהירות רבה בדונבאס. לפי "ניו יורק טיימס", הגורם בפנטגון אמר כי ההתקדמות הרוסית בדונבאס "איטית ולא שווה", וכי הצבא הרוסי מתקדם שם רק קילומטרים אחדים מדי יום. הוא ציין כי השליטה על כפרים מסוימים שם עוברת הלוך ושוב בין הכוחות הרוסיים לכוחות האוקראיניים הנאבקים זה בזה.
לפי אותו גורם אמריקני, הזהירות היתרה שמגלה כעת הצבא הרוסי נובעת ככל הנראה מהלקחים שהפיק בעקבות התבוסה בקרבות באזור קייב בחודש שעבר – אז הצליחו הכוחות האוקראיניים לחולל הרס רב בקרב יחידות הצבא הרוסי באמצעות תקיפות ממוקדמות ומתוחכמות, כשבמקביל התמודדו הרוסים עם בעיות קשות של אספקה, לוגיסטיקה ומורל ירוד. עם זאת, הגורם הוסיף שהצבא הרוסי עדיין נתקל בבעיות לוגיסטיות בדונבאס, חרף העובדה שבניגוד לאזור קייב, בחבל הזה קווי האספקה קצרים הרבה יותר – בשל קרבה גדולה יותר לרוסיה ולשטחים שכבר נמצאים בשליטת המורדים בדונבאס.
לדברי הגורם, לרוסיה יש כעת במזרח ובדרום אוקראינה 92 גדודי קרב טקטיים, כשכל גדוד שכזה מונה בדרך כלל בין 700 ל-1,000 חיילים. מדובר בעלייה ביחס למספר הגדודים שהיו לרוסיה בתוך אוקראינה בשבוע שעבר, אז עמד מספרם על 85. בסך הכול, כך לפי הדיווח ב"טיימס", רוסיה ריכזה טרם הפלישה לפני יותר מחודשיים 125 גדודים טקטיים לצורך המתקפה שלה – והפער הגדול מהמספר שלהם כעת נובע מהאבדות הכבדות שספגה מאז רוסיה: לפי ההערכות של גורמים בארה"ב ובבריטניה, הרוסים איבדו במלחמה יותר מ-15,000 חיילים.
הפצצות כבדות על "מצודת מריופול"
הגורם בפנטגון העריך כי מכשול נוסף צפוי להאט כעת את התקדמות הצבא הרוסי בדונבאס: בוץ, שצפוי לדבריו להיווצר עם בוא האביב ועליית הטמפרטורות באזור, באופן שיביא להפשרת האדמה הקפואה שם. הוא ציין כי במסגרת הסיוע הצבאי של ארה"ב לאוקראינה, יותר ויותר חיילים אוקראינים עוברים "קורסים מזורזים" להכשרה בהפעלת תותחי הוביצר, כלי רכב משוריינים ומכ"מים ששלחו ארה"ב ובעלות בריתה במערב. גם קנדה הודיעה אמש כי אנשיה מכשירים חיילים אוקראינים בהפעלת תותחי ארטילריה ששלחה לאוקראינה.
במסגרת הקרבות בדונבאס כבשה רוסיה את רוב העיר האסטרטגית מריופול שבדרום החבל הזה, לחופי ים אזוב, אולם בעיר נותר כיס התנגדות אחרון של כוחות אוקראיניים. אלו מתבצרים במפעל המתכות הענקי "אזובסטל", שזכה לכינוי "המצודה של מריופול" ושבו מתחבאים לפי הערכות כ-2,000 חיילים אוקראינים, לצד מאות אזרחים. אמש טענו גורמים אוקראינים כי הצבא הרוסי ביצע במהלך הלילה שבין רביעי לחמישי את ההפצצות האוויריות הכבדות ביותר עד כה נגד המתבצרים במפעל. מיכאילו ורשינין, מפקד משטרת מריופול, טען כי במהלך הלילה היו יותר מ-50 הפצצות אוויריות. לדבריו בין היעדים שנפגעו היה בית חולים או מרפאה, שם שהו חלק ממאות הפצועים שמצאו מחסה בבונקרים התת-קרקעיים של המפעל.
בתוך כך, צבא אוקראינה הודיע אמש על תגבור כוחותיו סמוך לגבול עם החבל הבדלני טרנסניסטריה שבמולדובה, חבל הנמצא בשליטת גורמים פרו-רוסים ושוכן לאורך הגבול האוקראיני באזור אודסה. זאת, בעקבות האירועים החריגים שדווחו שם בימים האחרונים, בהם פיצוצים מסתוריים שהשלטונות הבדלניים טענו כי "העקבות" שלהם מובילות לאוקראינה. בהודעה שפרסם הצבא האוקראיני הוא הסביר את תגבור הכוחות באזור כתגובה ל"פרובוקציות רוסיות שמטרתן ליצור אזורים מסוימים של מתיחות באזור אודסה". הנשיא זלנסקי עצמו האשים השבוע כי הדיווחים על פיצוצים בטרנסניסטריה נועדו לגרור את החבל ל"מלחמה כוללת" נגד אוקראינה.
ביידן מבקש עוד 33 מיליארד דולר לקייב
מוקדם יותר אמש חשף נשיא ארה"ב ג'ו ביידן תוכנית שאותה הגיש לאישור הקונגרס האמריקני, ובה הוא מבקש סיוע כספי נוסף בשווי עצום של כ-33 מיליארדי דולרים עבור אוקראינה, כדי להמשיך לסייע לה במלחמה מול רוסיה לתקופה של חמישה חודשים לפחות, ובמקביל להעניק לממשל האמריקני סמכויות אכיפה חדשות נגד הפרה של הסנקציות שהוטלו על מוסקבה. התוכנית כוללת גם הצעה לשנות את החוק האמריקני באופן שיאפשר לחלט ולמכור נכסים מוקפאים של אוליגרכים רוסים ולהעביר את הרווחים מהמכירות לידי הממשלה בקייב – ובכך לסייע לה עוד יותר במאמץ המלחמתי שלה.
בעדות נוספת לכך שבמערב נערכים לאפשרות שהמלחמה באוקראינה תיגרר עוד חודשים ארוכים – מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג אמר אתמול כי היא עלולה להימשך אף שנים – ההצעה של ביידן לקונגרס כוללת בקשה לסיוע צבאי נוסף לקייב כך שיספיק עד לספטמבר, החודש האחרון בשנה הפיסקלית בארה"ב. היקף הסיוע הצבאי בחבילה יעמוד על 20 מיליארד דולר, והיקף הסיוע הכלכלי לקייב יעמוד על 8.5 מיליארד דולר. בנוסף, שלושה מיליארד דולר יוקצו לתוכניות הומניטריות שונות על מנת לסייע לאזרחים האוקראינים, שיותר מחמישה מיליון מהם כבר ברחו מארצם. מאז החלה הפלישה הרוסית לאוקראינה ב-24 בפברואר, ארה"ב כבר העבירה לקייב סיוע צבאי בהיקף של 3.7 מיליארד דולר, בנוסף לעוד מיליארדים שהעבירה לה לתמיכה כלכלית.
בנאום שנשא ביידן בבית הלבן ובו הציג את התוכנית, הוא הביע תקווה שהקונגרס יעביר את חבילת הסיוע במהירות האפשרית, ואמר שמדובר במהלך "קריטי". בצל האיומים שמשגרת מוסקבה למערב מהמשך הסיוע הצבאי לאוקראינה, הדגיש ביידן כי וושינגטון "עוזרת לאוקראינה, ולא תוקפת את רוסיה". ביידן הודה כי הסיוע העצום לאוקראינה יקר מאוד עבור משלם המסים האמריקני, אך טען כי אסור לארה"ב לעמוד מנגד – וכי המחיר של "כניעה לתקופנות" יהיה גבוה אף יותר.
הנשיא האמריקני התייחס גם לאיומים המרומזים שנשמעים ממוסקבה על שימוש אפשרי בנשק גרעיני, ואמר כי מדובר בהצהרות "חסרות אחריות". גם לתלות האירופית בגז הרוסי התייחס: אחרי שרוסיה ניתקה שלשום את זרם הגז לפולין ולבולגריה, כנקמה על הסנקציות שהוטלו עליה, אמר ביידן כי לא יאפשר למוסקבה לפעול ב"בריונות" נגד אירופה. ארה"ב פועלת בחודשים האחרונים להפחית את התלות של מדינות היבשת בגז הרוסי, בין היתר באמצעות הרחבת היכולת לשנע גז במכליות דרך הים, כתחליף לגז הרוסי שמועבר בצינורות.
פורסם לראשונה: 23:04, 28.04.22