נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, התייחס שלשום (יום חמישי) באופן נדיר לכך שצבא רוסיה תוקף את תשתיות האנרגיה של אוקראינה - והאשים בכך את הצד השני. בעודו לוגם שמפניה ומשוחח עם חיילים שזכו לעיטורים, אמר פוטין שהתקיפות שהותירו רבים באוקראינה ללא חשמל ומים זורמים יימשכו - והבהיר: "כן, אנחנו עושים את זה. אבל מי התחיל?".
טקס הענקת העיטורים נערך בקרמלין, כתשעה חודשים אחרי שצבא רוסיה פלש לאוקראינה, כבש ממנה שטחים והחל לזרוע בה הרס רב - אך גם לנחול מפלות קשות ולבצע נסיגות משפילות. פוטין התייחס בדבריו לשורת תקיפות שאותן הוא מייחס לאוקראינה ומצדיקות בעיניו את הרס התשתיות: "מי פגע בגשר קרים? מי פוצץ את קווי החשמל מתחנת הכוח הגרעינית קורסק?".
פוטין גם טען כי אוקראינה לא מספקת מים לדונייצק, והוסיף כי "אי אספקת מים לעיר של מיליוני אנשים היא מעשה של רצח עם. אף אחד לא אומר על זה מילה בשום מקום, דממה מוחלטת". לטענת פוטין, בעוד העולם שותק על מעשיה של אוקראינה, "ברגע שאנחנו עושים מהלך כלשהו או מגיבים, יש המולה ביקום כולו". לאחר מכן הדגיש כי זה לא יפריע למבצע הרוסי להימשך - ואז השיק כוסות עם חייליו, ולגם מהשמפניה.
אוקראינה מתמודדת עם מתקפות חוזרות ונשנות על תשתיות ומקורות חשמל מאז תחילת אוקטובר האחרון, והן הותירו מיליונים ברחבי המדינה ללא חשמל, חימום ומים זורמים דווקא בזמן שהטמפרטורות צונחות והקור בחלק מהאזורים מקפיא. קייב מצדה מנסה לתקן את הנזקים הללו - ובמקביל קוראת לאזרחים לצמצם את צריכת האנרגיה שלהם, ומקיימת הפסקות חשמל יזומות בניסיון לווסת את הביקוש הרב.
תנאי מזג האוויר מקשים עוד יותר על עבודות השיקום הללו, וגם המתקפות הרוסיות מקשות על המאמצים. מומחים אמרו ל-BBC כי הטקטיקה הרוסית של פגיעה בתשתיות אנרגיה נועדה לשבור את רוחה של האוכלוסייה האוקראינית ולהטיל עליה אימה, ולא להשיג יתרון צבאי כלשהו במלחמה. זאת אף שאזרחים רבים עלולים למות כתוצאה מהמדיניות הזו.
בינתיים, ובפעם השנייה השבוע, פוטין העלה אתמול את האפשרות שרוסיה תשנה את הדוקטרינה הנוכחית שלה שלפיה היא לא תהיה זו שתשתמש ראשונה בנשק גרעיני בכל סכסוך שהוא. פוטין טען גם כי המדיניות האמריקנית עצמה לא שוללת מתקפה גרעינית, והסביר: "זה נמצא באסטרטגיה שלהם. במסמכים כתוב 'מכת מנע'. אצלנו לא. אנחנו קבענו מתקפת תגמול באסטרטגיה שלנו". לדבריו, המשמעות של האסטרטגיה הרוסית היא שגם אם רוסיה תגיב מיד לירי טילים גרעיניים של מדינה אחרת לעברה, הם בכל מקרה ייפלו בשטחה. לכן, הסביר פוטין, "אם יריב פוטנציאלי מאמין שאפשר להשתמש בתיאוריה של 'מכת מנע' - ואנחנו לא - זה גורם לנו לחשוב מהם האיומים שאיתם אנחנו מתמודדים".
בתוך כך, הפנטגון הכריז אתמול על סיוע נוסף בסך 275 מיליון דולר לאוקראינה, שכולל נשק וציוד צבאי, חלקו לטובת חיזוק ההגנה האווירית האוקראינית. בסך הכול, מאז תחילת המלחמה בפברואר, ארה"ב סיפקה לאוקראינה סיוע בסך של יותר מ-19 מיליארד דולר - וקייב מקבלת סיוע משמעותי גם ממדינות מערביות נוספות.
פורסם לראשונה: 22:02, 09.12.22