אבל בנוף הגליל: פרידה וסרמן גוך, מאחרוני "תאומי מנגלה" - התאומים שבהם ביצע ד"ר יוזף מנגלה הנאצי ניסויים אכזריים בשואה - הלכה לעולמה בגיל 95. היא נקברה בבית העלמין בעיר.
וסרמן גוך הותירה אחריה אחות תאומה, אחות צעירה, בן אחד, ארבעה נכדים, 12 נינים ושני חימשים. היא נולדה בעיר אוז'הורוד, שהייתה אז חלק מהונגריה והיום שייכת לאוקראינה. היא ואחותה התאומה ניהלו אורח חיים יהודי, למדו והתחנכו בבתי ספר יהודיים ותכננו לעלות לארץ ישראל.
"הן היו בנות 11 כשהתחילה מלחמת העולם השנייה", סיפרה אנדריאנה סימנוביץ' (53), נכדתה של וסרמן גוך. "בהתחלה הן המשיכו לחיות בבית עם המשפחות, ולאחר מספר שנים כל היהודים בעיר נעצרו ויחד נשלחו ברכבת לאושוויץ. כשהרכבת נעצרה שם עמד מנגלה ועשה את הסלקציה, מיד הבחין בזוג התאומות ודרש לקחת אותן אליו. קצין אחר הפריד בין אימן לבין אביהן ואחיהן - את האבא ואת האח שלחו למחנה עבודה ואת האם לתאי הגזים".
סימנוביץ' תיארה: "מנגלה עשה בהן ניסויים, הוא רצה לבדוק איך להשביח את החיילים הגרמנים. הוא הפריד את כל התאומים למטרת כל ניסוי ושם כל תאום בחדר נפרד. סבתא תיארה לי איך הוא נהג לפצוע אותה, להכאיב לה ולפגוע בה, ולבדוק אם ואיך זה משפיע על האחות התאומה. וכך הוא עשה גם לאחות התאומה. הוא גם נהג להקיז את דמה של סבתי ולהעביר את הדם לאחותה ולהיפך, זה נמשך כך עד לתום המלחמה. שתיהן סיפרו שהוא היה מאוד טוב אליהן, את הניסויים לא הוא עשה פיזית אלא קצינים אחרים, הוא עמד והשגיח על הניסויים. הן תיארו אותו כמי שהביא להן אוכל וכביכול מנסה לדאוג להן, הוא עשה הכול כדי שהן לא ימותו והוא יוכל להמשיך בניסויים שלו".
"סבתי ואחותה שרדו את צעדת המוות שהייתה בסוף במלחמה ואומצו על ידי משפחה למספר חודשים", המשיכה סימנוביץ'. "אביהן, שהיו לו חברים בצבא הרוסי, הצליח לגלות את מקום הימצאן ושלח לשם אנשים כדי שיחלצו אותן ויסייעו להן לחזור לעיר שממנה נלקחו. הן חזרו לחיות עם אביהן, אימן נרצחה בשואה, והוא נישא לאישה אחרת וממנה נולדו לו עוד בן ובת. האחות התאומה גבי עלתה לישראל לבד ב-1946 במסגרת עליית הנוער והן נפרדו למשך 24 שנים, עד שסבתא פרידה ובעלה עלו לישראל ב-1972 ורק אז הן התאחדו חזרה, ומאז לא נפרדו עד שסבתה נפטרה.
"לפני כמה שנים הגיעו אלינו נציגים מ'יד ושם' ולקחו עדות מצולמת מסבתא ואחותה על החוויות הקשות שלהן בתקופת השואה. סבתא לא דיברה בכלל. בפעם הראשונה כשסבתא סיפרה משהו על תקופת מנגלה זה היה כשהבת הבכורה שלי, שהיא הנינה הראשונה של סבתי, הייתה בכתה י"ב ונסעה למסע לפולין עם בית הספר ורק אז היא דיברה על הנושא הזה. זה היה לה מאוד קשה לדבר על זה. היא רק סיפרה שעשו עליהן הרבה בדיקות".
היא הוסיפה: "איבדנו חלק חשוב בהיסטוריה היהודית ואיבדנו את מי שגידלה אותנו. סבתא הייתה הכול בשבילנו. ב-1995 איבדתי את אימי בתאונת דרכים, סבתא וסבא היו איתה ברכב. סבתא פרידה נפגעה באורח אנוש בתאונה, ובמשך שנה הייתה מורדמת ומונשמת ברמב"ם. היא התמודדה עם נכות קשה עד ליומה האחרון".
ביום פטירתה החליטו נכדיה לקעקע על זרועותיהם את המשפט "אני אהיה הניצחון שלך", בצירוף המשפט שהיה מוטבע על זרוע סבתם.
ראש העיר נוף הגליל רונן פלוט, שמשמש גם כממלא מקום יו"ר יד ושם, הכיר את פרידה באופן אישי וליווה את המשפחה. "פרידה הייתה ונותרה אישה מעוררת השראה, גיבורה אמיתית ששרדה את התופת וכנגד כל הסיכויים הקימה משפחה לתפארת והנציחה את זיכרון השואה".