בצד אחד מנסים להפיל את הממשלה ובוחנים אפשרויות לממשלה חליפית. בצד השני מנסים לשמר אותה - ובמקביל כבר החלו בקרב על הנרטיב, שייתכן ויכריע מי יהיה ראש ממשלת המעבר.
המשבר בקואליציה, כתבות נוספות
סער יבחן אם להעלות שוב את תקנות יו"ש
גנאים לא שולל התפטרות אם רע"מ תדרוש זאת
ביקורת בתוך הקואליציה: "נעשו טעויות חובבניות"
המצב המורכב שאליו נכנסה הקואליציה לאחר המפלה בהצבעה על תקנות יו"ש והצבעתה בפעם הראשונה של עידית סילמן נגד עמדת הממשלה, הוביל את כל ראשי הסיעות בכנסת לפעול במתכונת חירום.
באופוזיציה עדיין מקווים להפיל את הממשלה באופן סופי וחתום באמצעות עריק נוסף, כאשר מרב המאמצים מושקעים כעת בחבר הכנסת ניר אורבך מימינה כולל קמפיין ממומן, מאות הודעות SMS שנשלחות אליו ומאהל מחאה שהוקם מחוץ לביתו.
אורבך היה זה שאמר, לאחר ההצבעה של מאזן גנאים מרע"מ נגד אישור תקנות יו"ש, כי "הניסוי איתכם נכשל". אמש (שלישי) לא שלל גנאים שיתפטר מהכנסת, אך אמר שיעשה זאת "רק אם ברע"מ ידרשו זאת ממני". הוא הניח כי זה לא יקרה. לצד זאת, בקואליציה דורשים גם מג'ידא רינאווי זועבי ממרצ, שאף היא התנגדה בהצבעה, להתפטר מהכנסת.
פרט למסע הלחצים על אורבך, מפעילים באופוזיציה לחץ גם על אביר קארה לעזוב את ימינה ולהצטרף לפורשים סילמן ועמיחי שיקלי. כך מקווה ראש האופוזיציה בנימין נתניהו, שאמר אתמול כי "סוף האמת לנצח וסוף הפורש להפוך לפרש" - לגרור למערכת בחירות שתערבב את הקלפים מחדש.
אלא שגיוס עריק נוסף מהצד הימני הוא לא התרחיש היחידי. גורמים פוליטיים בכירים בליכוד אומרים כי האפשרות המועדפת על נתניהו כעת היא ממשלה אחרת, בראשותו, בכנסת הנוכחית. שליחים מטעמו עדיין משוחחים עם אנשיו של יו"ר תקווה חדשה גדעון סער ועם נציגיו, על מנת לשכנע אותו שעדיפה ממשלה עם נתניהו על פני בחירות חדשות.
חברי כנסת בליכוד אמרו כי התבקשו בימים האחרונים להוריד את רמת ההתקפה כלפי סער כדי להשאיר דלת פתוחה לאפשרות שירצה להצטרף. סער עדיין שולל את האפשרות אולם בסיעות השונות, הן בקואליציה והן באופוזיציה, אומרים שנראה שלא טרק את הדלת בפני אופציה כזו.
בתוך כך, ובעוד שבאופוזיציה עובדים במקביל בכמה ערוצים - גיוס עריקים וצירוף סער - בקואליציה נכנסו לדריכות סביב השאלה איך תתפרק הממשלה, משום שיש לכך השלכות דרמטיות לגבי ההמשך. לפי ההסכמים הקואליציוניים, אם הצד השמאלי של המפה יפרק את הממשלה, נפתלי בנט יישאר ראש ממשלת המעבר. אם הצד הימני יפרק אותה, שר החוץ יאיר לפיד יהפוך לראש הממשלה.
נראה שבשני הצדדים מבינים שאם הממשלה מתקרבת לסופה, הנרטיב חשוב. "הגוש השמאלי של לפיד הציג התפרקות אתמול", אמר גורם פוליטי. "הם אמורים היו להצביע לפי ההסכמים על חוק שלא משנה את הסטטוס קוו וסירבו לעשות את זה. בסירובם לאשר את החוק הם מביאים לסיום כהונת הממשלה הזאת".
מנגד טוענים בצד של לפיד כי דווקא הצד הימני הוא שגרם למפולת. לדבריהם, פרישות שיקלי וסילמן היו למעשה האירועים שהובילו למצב שאליו התגלגלה הקואליציה. יש אפשרות, סבורים גורמים פוליטיים, שבמקרה של נפילת הממשלה לא יהיה ברור מי גרם לכך - ובמקרה כזה המאבקים הפוליטיים ייכנסו להילוך גבוה.
פורסם לראשונה: 23:07, 07.06.22