משטרת ברזיל הודיעה הערב (יום ה') כי המחבל המתאבד שניסה בלילה האחרון לבצע פיגוע תופת בבית המשפט העליון בבירה ברזיליה הוא איש מפלגתו של הנשיא לשעבר ז'איר בולסונרו, וכי ממצאים שאיתרה בדירתו מצביעים על קשר ישיר בין ניסיון הפיגוע שלו לבין המהומות של 8 בינואר 2023, אז הסתערו תומכי בולסונרו על בית המשפט העליון והקונגרס בטענה שהניצחון בבחירות נגנב ממנו.
החקירה בברזיל נפתחה אחרי שבלילה האחרון (יום רביעי בערב שעון ברזיל) הגיע אדם חמוש בחומר נפץ לכיכר מול בית המשפט העליון, השליך חפץ כלשהו שלא גרם נזק, זרק מטען נוסף, ואחר כך נשכב על הקרקע, הפעיל מטען חבלה מאולתר – ונהרג. לא הרחק משם, במגרש חניה סמוך, אירע שניות לפני כן פיצוץ אחר, במכונית תופת שהופעלה מרחוק. הפיצוצים, שהתרחשו מעט לפני סיום ישיבה של שופטי העליון, אירעו ימים אחדים לפני פסגת מנהיגי ה-G20 שברזיל תארח בריו דה ז'ניירו ולפני ביקורו של נשיא סין שי ג'ינפינג בבירה ברזיליה. איש מלבד המחבל לא נפגע בהם.
הערב התברר כי המחבל שפוצץ את עצמו בברזיליה הוא פרנסיסקו וונדרליי לואיז בן ה-59, איש "המפלגה הליברלית" של הנשיא לשעבר בולסונרו, שבשנת 2020 אף התמודד מטעמה על מושב במועצת העיר ריו דו סול שבדרום ברזיל. בעברו שלל התבטאויות פוליטיות קשות ברשת. בשלושת או ארבעת החודשים האחרונים התגורר בברזיליה, כנראה במסגרת ההיערכות למתקפה שלו, ובחיפוש שערכו החוקרים בדירתו שם הם גילו חומרי נפץ נוספים. בעזרת רובוט הם ביצעו בהם פיצוץ מבוקר, שלדבריהם היה "פיצוץ רציני".
המשטרה הפדרלית של ברזיל הודיעה כי היא חוקרת את הפיצוצים בלילה כהתקפה אלימה על שלטון החוק הדמוקרטי, וציינה כי נראה שלא מדובר בפעולה של "זאב בודד": "למרות שהתוקף היה לבדו, מאחוריו יש את כל השיח שהוביל אדם כלשהו לבצע את זה", אמר בכיר המשטרה אנדריי פאסוס. "המעשים האלה אינם אירוע נקודתי". לפי המשטרה, בטקסטים שנמצאו דירתו של המחבל נכתבו בין השאר דברים הקשורים למתקפת 8 בינואר ולרצח שופטים בבית המשפט העליון.
על הכוונת: השופט שהרחיק את בולסונרו עד 2030
נשיא בית המשפט העליון של ברזיל, אלכסנדרה דה מוראס, טען הערב כי לואיז התכוון לפוצץ את בית המשפט, וכי מעשיו הם חלק מגל גובר של התקפות על הדמוקרטיה הברזילאית. הוא אמר שלואיז אולי פעל לבדו – אבל ההתקפה היא תוצאתה של רטוריקה אלימה של אנשי ימין קיצוני הנמשכת עוד מימי ממשלתו של בולסונרו.
בולסונרו, נזכיר, הוא איש ימין אנטי-ממסדי שנבחר לנשיא ברזיל ב-2018 אחרי שנים של שלטון השמאל. הצהרות אנטי-דמוקרטיות קשות שהשמיע בעבר ומתקפות על בני מיעוטים, בהם להט"בים, עוררו בקרב מתנגדיו חשש לדמוקרטיה הברזילאית, ובימי שלטונו התנהלו נגדו ונגד מקורביו כמה חקירות פליליות. אחרי שב-2022 הפסיד בבחירות בפער קטן לנשיא לשעבר איש השמאל לולה דה סילבה סירבו הוא ותומכיו – כמו דונלד טראמפ ואוהדיו בארה"ב – להכיר בהפסד. ב-8 בינואר 2023, בדומה לתומכי טראמפ שהסתערו על הקפיטול, פרצו תומכי בולסונרו לבניין הקונגרס בברזיליה וזרעו בו הרס.
אחרי הפרעות של 8 בינואר 2023 אסר בית המשפט העליון של ברזיל על בולסונרו לכהן בתפקיד ציבורי עד שנת 2030 בשל הצהרותיו המשלהבות, ומשטרת ברזיל פתחה בחקירה נגד ניסיונו לכאורה לבצע הפיכה. בולסונרו עצמו דוחה את ההאשמות בתוקף, ומצהיר שיהיה המועמד של מפלגתו לנשיאות כבר בבחירות 2026.
היום התנער בולסונרו מניסיון הפיגוע של לואיז, ובפוסטים שפרסם ברשתות החברתיות כתב כי מדובר באירוע נקודתי שבוצע על-ידי אדם הלוקה בנפשו: "הגיע הזמן שברזיל תטפח אווירה שבה אפשר לעמת רעיונות שונים זה עם זה בדרכי שלום, ושבה משקלם של טיעונים יהיה גדול ממשקלו של כוח הזרוע", כתב בולסונרו.
נשיא העליון דה מוראס הוא אחד מכמה שופטי עליון שספגו איומים בשל החקירות המתנהלות נגד בולסונרו ואוהדיו. תומכי בולסונרו רואים בו את אויבם הראשי, ולפי המשטרה, מעדותה של אשתו לשעבר של המחבל מסתמן שדה מוראס היה יעד ישיר של הפיגוע בלילה שעבר. בולסונרו עצמו הרבה לתקוף בעבר את העליון ובאופן ספציפי את דה מוראס.
זה חמש שנים שדה מוראס משקיף על חקירה סביב הפצת פייק ניוז כזב ואיומים נגד שופטי העליון, שהובילה לסילוקם של אנשי ימין קיצוני מהרשתות החברתיות וגם למאסרם של חלקם. הוא גם הוביל את ההחלטה לאסור על בולסונרו לרוץ לתפקיד ציבורי עד 2030 בגין ניצול סמכות וניסיונותיו לזרוע ספקות לא מבוססים סביב תוצאות הבחירות ב-2022.
היום אמר דה מוראס כי הפיצוצים מחוץ לבית המשפט הם ההתקפה החמורה ביותר על המוסד מאז ההסתערות של 8 בינואר אשתקד. "השכנת שלום במדינה תהיה אפשרית רק אם כל הפושעים יובאו לדין", אמר. "אי אפשר להשכין שלום אם נותנים חנינה לפושעים". קודם לכן השנה הורה דה מוראס לאסור את פעילותה של רשת X (לשעבר טוויטר) בברזיל, אחרי סכסוך ממושך עם הבעלים המיליארדר שלה אילון מאסק, תומכו הנלהב של דונלד טראמפ, בנוגע לחופש הביטוי, לחשבונות של פעילי ימין קיצוני ולהפצת מידע שקרי. מאסק עצמו עלב בדה מוראס וכינה אותו "צנזור" ו"שליט אוטוריטרי", אף שעמיתיו של נשיא העליון תמכו שוב ושוב בהחלטותיו, בהן השעיית פעילותה של X. בחודש שעבר הותר לרשת לחזור לפעילות בברזיל.