המזל"טים החדישים שהו יותר זמן באוויר, טילי הגיל שוגרו ללא קו ישיר למטרה, והיה סנכרון מדויק מהרמטכ"ל ועד ללוחמי מגלן: כמו בסבבי הלחימה השונים, גם במבצע "עלות השחר", צה"ל בחר לבצע פעולות אש מהאוויר, אבל זו הפעם השנייה שבה הופעלו יחידות מובחרות של זרוע היבשה לתקיפות קרקעיות ואיסוף מודיעין מקו המגע. הפעם הקודמת הייתה במבצע "שומר החומות".
על פי ההערכות בצה"ל, רבים מפעילי הג'יהאד האיסלאמי כלל לא יצאו ממסתוריהם לעמדות ירי הנ"ט והצליפה, עדות להלם ולהפתעה שאחזה בהם בעקבות מכת הפתיחה שישראל יזמה נגד ארגון הטרור השני בחוזקו ברצועת עזה. חודשיים אחרי מבצע "עלות השחר" נחשפים כעת סרטונים חדשים המתעדים את פעולות צה"ל מהאוויר ומהקרקע.
"הלכנו רק על בטוח"
חמ"ל ניהול הלחימה המרכזי של אוגדת עזה, במפקדה הסמוכה לקיבוץ רעים, היה כה צפוף וסואן בימי הקרב, שלא פעם נדרש המפקד התורן לבקש שקט מעשרות הנוכחים. החמ"ל המרכזי כה מבוטן וממוגן שקשה לשמוע גם נפילות פצמ"רים סמוכות, אך חלק מהחיילים שבפנים לא חשים כבתוך בועה.
החיילים מחולקים ל"קוביות" נושאיות שצמודות זה לזה בחדר הגדול, ועמוס במסכים בגדלים שונים שמשדרים בחי כמעט כל פיסת שטח מגזרות הלחימה בעזה. נושא יכול להיות מערך הנ"ט של האויב, או מערך הירי הרקטי, וממנו מנוהלת הלחימה ברמת האוגדה נגד יעדי טרור.
לצד חיילים עורפיים עם כומתות ירוקות של אמ"ן, או חיילות מיחידת התצפיות האוגדתית עם כומתות מנומרות, בולטים בנוף המשרדי-מבצעי לוחמים וקצינים עם מדי קרב ייחודיים מחטיבת הקומנדו. חלקם מיוזעים כי עלו זה מכבר מהשטח, אחרים הוצבו כאן כ"שדכנים".
"יצרנו מנגנוני תקיפה יעילים מבוססי מודלים שעליהם התאמנו בשנה האחרונה, כלקח מ'שומר החומות', כך ששום דבר לא היה מקרי", סיפר סא"ל טל קוריצקי, קצין האג"מ של אוגדת עזה, שניצח על התזמורת הזו בימי הקרב.
כבר באמצע השבוע שלפני המבצע הוא קלט את היחידות המובחרות והוביל את ההחלטה הקשה לצמצם את התנועה לתושבי העוטף בגלל ההתרעה לירי נ"ט. "מכת הפתיחה הייתה מתוזמנת מכל הרמות, מהמטכ"ל ועד לטנק שבקצה, והמשימה שלנו הייתה שזה יקרה באותה דקה. אפקט ההפתעה שיצרנו השפיע על כל היומיים לאחר מכן, על כך שהמבצע נגמר אחרי יומיים ולא התארך. זה היה מדויק ובלי טעויות".
קוריצקי ואנשיו הלכו במכת הפתיחה רק על מטרות בטוחות של הג'יהאד האיסלאמי. "כדי להפתיע צריך לתקוף בצורה מדודה וחכמה, לדאוג שהתקיפות לא יובילו להפחתת ההפתעה ולא יגרמו לאויב להבין מה הולך לקרות. כל מטרה שבחרנו לתקוף בהתחלה בדקנו אותה ותרגלנו לפני במודלים, וידאנו שהסיכוי להשמדה הוא גבוה, שאין מאחוריה אוכלוסייה ושלא נפספס את הפגיעה בה. הלכנו רק על בטוח".
"אין תחליף להפעלת כוח קרקעי"
כל לוחם בצוות נ"ט בסיירות של צה"ל וביחידות חטיבת הקומנדו יכול לפנטז על ירי בטיל גיל במהלך שירותו הצבאי, אפילו אם זה רק באימון. החימוש הישראלי הוותיק מתוצרת רפאל, שמשמש כבר יותר מ-40 צבאות זרים, נחשב ליקר מאוד בצה"ל ורק אחת לשנתיים בממוצע ניתן אישור לשגר טיל אחד כזה, מעין צ'ופר ליחידה.
כוחות היבשה שהופעלו במבצע "עלות השחר" לא היססו לירות את הטיל תשע פעמים, ממכת הפתיחה ועד לשעות האחרונות של המבצע. לוחמי מגלן היו אמונים על כך, אבל קודם לכן ראשם היה במקום אחר לגמרי, כ-200 קילומטרים צפונה משם, ביהודה ושומרון.
צוותי היחידה המובחרת עסקו במעצרים תחת אש ובמארבים ממושכים, בעיקר בשכם ובג'נין, כחלק מהיערכות "שובר גלים". שלושה ימים לפני מכת הפתיחה הם הוקפצו לאוגדת עזה. "לכל אחד יש תיק מיוחד עם כל הציוד הייעודי להפעלה בעזה. כל הפק"לים והפקודות המוסדרות, נוהל קרב סדור", סיפר רס"ן י', מפקד מגמת האימונים של היחידה.
בעוד שבג'נין הם פעלו כיחידת חי"ר לכל דבר, ללא מרבית האמצעים הייעודיים המסווגים של היחידה, בעזה הם הפעילו שוב ושוב את מערכת הטיל "גיל", שנותנת שליטה כל זמן שהטיל עדיין במעופו. את הטיל ניתן לשגר ללא קו ראייה ישיר למטרה, כלומר גם מעבר לגבעה או מבעד למחסה, מבלי לסכן את הכוחות. כך הם הצליחו לפגוע בעמדות ובחמושים של הג'יהאד האיסלאמי, מבלי להסתכן.
"הפעילות שלנו אפשרה סגירת מעגלים גם באמצעות כלי טיס תוקפים וטנקים, בסגירות מעגל מהירות ומשולבות. זאת אחרי חודשים שבהם ניתחנו את הקרקע והכנו לצוותים שלנו עמדות לחימה מראש. ככה, בכניסה עתידית של כוחות קרקעיים לרצועה, כבר נכיר ונדע טוב יותר את השטח", הוסיף רס"ן י' וציין כי במהלך המבצע פעלו הכוחות לא רק בטיל הגיל, אלא גם ב"יכולות נוספות".
כקצין בצה"ל הוא לא יבקר את ההחלטות להסתפק בחיל האוויר בכל עימות בדרום, אבל בשיחה איתו אפשר להבין את ערך המוסף שכוח קרקעי נותן לפגיעה באויב: "אין תחליף להפעלת כוח קרקעי בשטח עצמו לעומת מגובה 10 אלף רגל. בצורה הזאת אתה מנתח טוב יותר את הקרקע מנקודת מבטו של האויב, מבין כיצד הוא פועל ומביא כך הרבה מודיעין, כפי שעשינו בימי המבצע".
בימים אלה עסוקים במגלן במודלים דומים להסלמה אפשרית בצפון, ומבחינת היחידה המובחרת, המהירות והגמישות הן סוד ההצלחה לכל פעולה במעבר החד שבין שגרה לחירום.
שמיים פתוחים: המזל"טים שפעלו מתחת לעננים
כשמונה צוותי מזל"ט רוכב שמיים של חיל התותחנים השתתפו במבצע עלות השחר, ולראשונה הפעילו בהיקף גדול את הגרסה החדשה והמתקדמת של כלי הטיס הבלתי מאויש.
הטכנולוגיה החדשה של הכלי, מתוצרת אלביט, מאפשרת שהייה מבצעית ארוכה יותר, וכך כיסוי השטח והאחיזה בו ממושכים יותר. גם איכות המצלמה והרזולוציה הגבוהה שופרו דרמטית, באופן שמפליל מיד מחבל של הג'יהאד ומבדיל אותו מפעיל חמאס, מזהה רכבים חשודים ומצד שני מאתר בלתי מעורבים בקרבת יעדים.
הלוחמים והלוחמות של רוכב שמיים איתרו במהלך המבצע משגרי רקטות של הג'יהאד, הכווינו חימושים מיחידות אחרות, ובמידת הצורך יכלו להשתמש ביכולת מסווגת של כלי הטיס הקטן לזיהוי ונעילה על המטרה.
בזמן שכלי טיס אחרים התקשו לראות מה קורה ברצועה בגלל עננות נמוכה, ברוכב שמיים סרקו את השטח כמעט בכל מזג אוויר. "אבטחנו מלמעלה את פינוי התושבים הלילי מכרם שלום ועקבנו אחר רכב של מחבלים לאחר שעברו מנקודה לנקודה כדי לשגר פצמ"רים עד שתקפנו אותם", סיפר סרן נ', מפקד פלוגה מהיחידה.
לאורך המבצע בדרום הפעילו ברוכב שמיים צוותי מילואים של היחידה להמשך הפעילות באיו"ש. בינתיים בעזה, שיתוף הפעולה של הלוחמים חצה חילות. "פעלנו יחד עם צוותים של שלדג, עם גדודי הטנקים והכל תחת הפעלה חשאית של כלי הטיס".