דרמה במצודת זאב: ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו הציע אמש (יום ד') לישראל כץ, מי שעד כה סומן כשר חוץ ראשון ברוטציה, להיות רק שני ברוטציה - כשתחילה ימונה לשר החוץ אלי כהן. בשנתיים הראשונות לממשלה הציע נתניהו לכץ לקבל תיק כלכלי בכיר, אולי עם תחומי אחריות נוספים, אבל כץ סירב לכך במפגש בין השניים במטה הליכוד בתל אביב - וטרם גובשו הסכמות. בהמשך נפגש נתניהו גם עם כהן עצמו. כץ עזב את מצודת זאב מבלי שנמסר אם הוא מקבל את הצעת הרוטציה.
במקביל הודיע ראש הממשלה המיועד כי החליט רשמית למנות לתפקיד שר המשפטים את יריב לוין, שהתפטר לשם כך מתפקיד יו"ר הכנסת. לאורך הערב והלילה הוא המשיך להיפגש עם בכירי הליכוד וחילק להם תיקים: אבי דיכטר ימונה לתפקיד שר החקלאות, ושלמה קרעי לתפקיד שר התקשורת. בהמשך קיבלו מירי רגב את תיק התחבורה ואופיר אקוניס את תיק המדע, החדשנות והטכנולוגיה, משרדים ששניהם כיהנו בהם כבר בעבר. מיקי זוהר ימונה לתפקיד שר התרבות והספורט, עידית סילמן תהיה השרה להגנת הסביבה, ועמיחי שיקלי שר התפוצות והשוויון החברתי. ניר ברקת יכהן לראשונה בתור שר ויקבל לידיו את תיק הכלכלה. גלית דיסטל-אטבריאן תכהן כשרה ללא תיק במשרד ראש הממשלה, וסמכויותיה יוגדרו בהמשך.
כץ אולי מסרב בינתיים להצעת נתניהו, אבל רק אתמול הוא פרסם פוסט בפייסבוק שבו הבטיח לקבל כל הכרעה של נתניהו: "מינוי שרי הליכוד בממשלה הוא בסמכותו הבלעדית של רה"מ ואני וחברי נכבד כל הכרעה שיקבל וזאת בניגוד לפרסומים תקשורתיים שקריים על אולטימטומים והתניות שהצבתי כביכול, שמטרתם לנסות ולזרוע מחלוקות ולפגוע בתהליך הקמת הממשלה", הוא כתב אז. "טובת מדינת ישראל הייתה ועודנה השיקול המרכזי לפעילותי הציבורית ואעשה הכל להביא להצלחתה. כולנו מאוחדים למען המטרה".
במקביל, ראש הממשלה המיועד נתניהו החליט כאמור למנות את יריב לוין לתפקיד שר המשפטים. לוין יצטרך לעבוד בצמוד מול נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות ומי שצפוי להיות היורש שלה אם שיטת הסניוריטי לא תשתנה - יצחק עמית. אבל בעבר לוין תקף בחריפות את שופטי העליון, וגם כעת הוא תומך ברפורמה של ממש במערכת המשפט.
ללוין משנה סדורה על השינויים המהפכניים הנדרשים במערכת המשפטית. שניים מהם הוא מתכוון לבצע מיד עם הגיעו למשרד. הראשון הוא שינוי שיטת בחירת השופטים והחלשת השפעת השופטים על הוועדה לבחירת שופטים.
במקביל יפעל לוין לחקיקה מהירה של חוק יסוד: החקיקה, כולל "פסקת התגברות" הנחוצה לדעתו להגבלת התערבות בג"ץ בהליכי החקיקה, כולל צורך באישור בכנסת ברוב של 61 של כל חוק שלא קיבל רוב כזה. חוק יסוד: החקיקה יקבע לראשונה את סמכות בית המשפט העליון לבטל חוקים, אבל לפי אותה הצעה, ביטול חוק ניתן יהיה להיעשות רק ברוב של 12 שופטים מתוך 15, אשר יתכנסו לשם כך בהרכב מורחב.
אתמול בצהריים הודיע נתניהו כי החליט למנות את יואב גלנט לשר הביטחון. במשרד יכהן יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' כשר נוסף ויועברו אליו הסמכויות הנוגעות למנהל האזרחי ולמתאם פעולות הממשלה בשטחים.
גלנט הודה בהמשך הערב לנתניהו על המינוי וצייץ בטוויטר כי מדובר ב"זכות" לכהן כשר הביטחון: "שנים רבות הכנתי את עצמי לתפקיד החשוב הזה - הגנה על ביטחון מדינת ישראל וחיי אזרחיה. אפעל יחד עם צה"ל וכל גופי הביטחון כדי להבטיח את ביטחונה ועתידה של מדינת ישראל". שר הביטחון היוצא בני גנץ בירך את גלנט: "יואב, בהצלחה רבה בשמירה על ביטחון ישראל".
שר התקשורת הבא יהיה כאמור שלמה קרעי, שכבר הספיק להגיש בכנסת הנוכחית הצעת חוק להפרטת תאגיד השידור הציבורי. אחרי צאתו מהפגישה הערב עם נתניהו במצודת זאב, אמר קרעי: "אכנס למשרד ואלמד את הדברים. צריכים שוק תקשורת חופשי עם תחרות. לא חזרתי בי".
אתמול בשעות אחר הצהריים נפגש נתניהו עם ח"כ יואב קיש והודיע לו כי בחר למנותו לשר החינוך. עבור קיש, טייס קרב לשעבר שכיהן בעבר כסגן שר הבריאות, יהיה זה תפקידו הראשון כשר. כמו גלנט, גם הוא יקבל משרד עם סמכויות מופחתות: האחריות על תוכניות הלימוד החיצוניות הועברו ליו"ר "נעם" אבי מעוז, וגם במשרד החינוך יכהן שר נוסף, חיים ביטון מש"ס.
ח"כ יולי אדלשטיין, שתחתיו כיהן קיש כסגן שר הבריאות, נותר מחוץ לממשלה: במפגש עמו הציע לו נתניהו את תפקיד יו"ר ועדת חוץ וביטחון בכנסת. לא נמסר אם אדלשטיין הסכים למינוי, ובניגוד למפגשים אחרים - לשכת נתניהו לא פרסמה תמונה של השניים יחדיו.
במה שנראה כניסיון לעורר פילוג בקואליציה העתידית, ראש הממשלה היוצא יאיר לפיד והשר היוצא אביגדור ליברמן סיכמו ביניהם כי אם אדלשטיין יבחר מחר להתמודד לראשות הכנסת - הם יתמכו בו. כמובן שהדבר כלל אינו צפוי, ואמיר אוחנה הוא מועמד הליכוד לתפקיד יו"ר הכנסת.
לפני כן נפגש נתניהו עם חיים כץ והודיע לו כי הוא ישמש כשר התיירות. כץ (75) מכהן כחבר כנסת כמעט ברציפות מאז 1999. הוא כיהן כשר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים. עד מינויו לשר היה יו"ר ארגון העובדים של התעשייה האווירית.
אתמול אישרו חברי סיעת הליכוד פה אחד את מינויו של חבר קהילת הלהט"ב אמיר אוחנה לתפקיד יו"ר הכנסת ה-25. "בהצלחה ליו"ר הכנסת החדש שלנו", כתב נתניהו בטוויטר מיד אחר כך. גורמים בסביבת אוחנה אמרו כי הוא ינהל ישיבות שנוגעות לקהילת הלהט"ב שאליה הוא משתייך וגם יצביע בהצעות בנושא. אוחנה יתמנה לתפקיד שבע שנים אחרי שש"ס ויהדות התורה החרימו את השבעתו לכנסת.
לפני ההצבעה בסיעה תקפו את נתניהו דוד ביטן ודוד אמסלם - שבשלישי הודיע כי ישמש כח"כ מן המניין לאחר שנתניהו לא העניק לו את אחד התפקידים שרצה, יו"ר הכנסת או שר המשפטים. "אנחנו לא יודעים מה יש בהסכמים, היינו צריכים להתכנס מזמן. למה לא כינסת את הסיעה עד עכשיו", קראו לעבר נתניהו לאחר פרסום ההסכמים הקואליציוניים.
ח"כ יואב קיש ניסה להתערב, וביטן צעק לעברו: "מי מינה אותך? לא מינו אותך לשום דבר". בתוך כך, נתניהו הציע לח"כ דני דנון להיות יו"ר קק"ל, אך דנון דחה את ההצעה. השניים לא סיכמו על תפקיד אחר בינתיים.
פורסם לראשונה: 17:50, 28.12.22