ראש הממשלה נפתלי בנט נפגש אחר הצהריים (שלישי) עם מלך בחריין חמד בן עיסא אל-חליפה בארמון בבירה מנאמה, במסגרת ביקורו ההיסטורי בממלכה הערבית שבמפרץ הפרסי. השניים נועדו בארבע עיניים במשך כשעה.
בבוקר התקבל בנט במשמר כבוד בארמונו של יורש העצר וראש ממשלת בחריין, סלמאן בן חאמד אל-חליפה. בטקס קבלת הפנים הרשמי נשמע ההמנון "התקווה" וההמנון הבחרייני, וברקע התנוססו דגלי ישראל ובחריין. בנט ויורש העצר נפגשו תחילה בארבע עיניים, לאחר מכן קיים רה"מ פגישת עבודה של שתי הפמליות וארוחת צהריים משותפת.
בפתח הפגישה אמר ראש הממשלה בנט: "אני מגיע מישראל עם רוח של רצון טוב ושיתוף פעולה. מטרתנו בביקור הזה היא להפוך את השלום הזה משלום בין ממשלות לשלום בין אנשים, להמיר אותו ממשהו טקסי לדבר בעל תוכן. אנו רוצים ליצוק תוכן, אנרגיה ומרץ ביחסים. בטיפוח היחסים בתחומי הייטק, סחר, חקלאות, טכנולוגיה ועוד נוכל לעשות דברים נהדרים יחד".
ראש הממשלה הבחרייני השיב לו: "כל העמים האחראיים צריכים לעשות מאמץ על מנת להשיג שלום. לא שהייתה בינינו מלחמה אי פעם, אבל היחסים בין המדינות שלנו לא היו תקניים. אני שמח מאוד שאתה נמצא כאן ואני מצפה לכל הדברים הנהדרים שנוכל לעשות יחד, גם באופן פרטני וגם בין העמים".
לאחר הפגישות עם המלך ויורש העצר השתתף בנט במפגש עם צעירים וסטודנטים בחריינים. בנאומו הוא קרא להם לבוא לבקר בישראל והשיב על שאלותיהם. "אלה לא זמנים רגילים. אחרי עשורים של חוסר יציבות אזורי, אחרי שנתיים של מגפה שטרם נעלמה. בירכו אותנו בהזדמנות ייחודית. אנחנו אולי חיים בתרבות שונה, מאמינים בדתות שונות, אבל למעשה אנחנו באותו הצד - אנחנו בצד של אלה שבוחרים בתקווה על פני פעולות איבה, והזדמנויות על פני בעיות", אמר ראש הממשלה.
העיתון הבחרייני "אלאיאם" פרסם הבוקר ריאיון עם בנט, שבו ראש הממשלה אמר: "איראן פועלת להרוס את המדינות המתונות ולהציב במקומן ארגוני טרור". הוא הוסיף כי "אנחנו חותרים לשלום חם עם בחריין. שני העמים יראו את פירות היחסים".
בנט נשאל מהו החזון שלו לחיזוק היחסים בין המדינות, והשיב: "אני רואה את ישראל ובחריין כשותפות קרובות בכל התחומים. שיתוף הפעולה בינינו הוא טבעי. אני מצפה שהסחר בינינו יגדל משמעותית, כפי שגדל - למשל - עם האמירויות. אני מצפה שהיקף התיירות יגדל, כמובן אחרי שהקורונה תחלוף, ובעיקר, אני שואף לכך ששני העמים יכירו זה את זה טוב יותר: בביקורי משלחות, בפעילות תרבותית משותפת ועוד. אנחנו רוצים שלום חם מאוד עם בחריין".
על ההסכם הביטחוני שנחתם עם בחריין אמר בנט: "ישראל ובחריין מתמודדות שתיהן עם אתגרי ביטחון גדולים, שנובעים מאותו מקור - הרפובליקה האיסלאמית באיראן. איראן מערערת את היציבות בכל האזור. היא תומכת בארגוני טרור הפועלים באיזור שלכם ובאזור שלנו, במטרה אחת - להרוס את המדינות המתונות, הדואגות לעמיהן, ליציבות ולשלום, ולהציב במקומן ארגוני טרור צמאי דם. אנו לא נאפשר זאת. אנו נלחמים באיראן ובשלוחותיה באזור כל יום, ונסייע לידידינו בחיזוק השלום, הביטחון והיציבות אצלם ככל שנתבקש".
על תרגיל IMX שאותו מוביל הצי החמישי האמריקני, שבו משתתפת גם ישראל לראשונה - לצד מדינות כמו סעודיה - אמר בנט: "ישראל היא כוח צבאי-אזורי משמעותי ויש לה יכולות מבצעיות חסרות תקדים באוויר, בים וביבשה. אנו מעוניינים להרחיב את שיתוף הפעולה שלנו עם ידידותינו באזור כדי לחזק את היציבות והביטחון בו".
על שיחות הגרעין אמר בנט: "הנשיא ביידן הוא ידיד אמת של ישראל מזה יותר מ-50 שנה והוא מבין היטב את צרכי הביטחון שלנו. אנו סבורים שהסכם עם איראן יהיה טעות אסטרטגית, משום שהוא יאפשר לה לשמור על יכולותיה הגרעיניות ולקבל מאות מיליארדי דולרים, שיתדלקו את מכונת הטרור שלה, שפוגעת בכל כך הרבה מדינות באזור וגם בעולם".
על כך שראש האגף האסטרטגי בצה"ל, אלוף טל קלמן, אמר בריאיון ל"אלאיאם" כי ניתן להקים ברית כדוגמת נאט"ו, שתכלול את המדינות המתונות - ישראל, בחריין, האמירויות, ירדן, מצרים, יוון ומדינות אחרות שאולי יצטרפו אליהן - אמר בנט: "בשנים האחרונות אנו מהדקים את שיתוף הפעולה הצבאי שלנו עם מדינות באזור, ערביות ולא ערביות. כולנו מבינים שאנו מתמודדים עם אותם איומים, אז מדוע שלא נפעל יחד כדי לבלום אותם? ישראל היא מדינה חזקה שניתן לסמוך עליה".
ראש הממשלה בנט נפגש בבוקר עם קבוצת שרים של ממלכת בחריין - שר החוץ, ד"ר עבד אל-לטיף בן ראשד אל-זיאני; שר התעשייה, המסחר והתיירות זאיד בן ראשד אל-זיאני, ועם שר התחבורה, התשתיות, הבינוי והחקלאות כמאל בן אחמד מוחמד. הם דנו בהעמקת שיתופי הפעולה וברעיונות שונים בתחומי החדשנות, הכלכלה והטכנולוגיה. בנוסף, הצדדים שוחחו על הדרכים למיצוי היתרונות הגיאוגרפיים בין ישראל ובחריין, בין השאר, לצורך תנועת סחורות בין אסיה לאירופה.
קודם לכן נפגש בנט עם ראשי הקהילה היהודית בבחריין, בהם נשיא הקהילה נשיאה אברהם (אייב) נונו, וחברת הנהלת הקהילה ולשעבר שגרירת בחריין בארה"ב, הודא נונו. "לא יכולתי לחשוב על דרך טובה יותר לפתוח את הביקור מאשר לראות את המשפחה שלי כאן", אמר.
השתתף בהכנת הכתבה: ליעד אוסמו
פורסם לראשונה: 07:59, 15.02.22