בג"ץ דן היום (רביעי) בעתירת יו"ר תע"ל אחמד טיבי ומרכז עדאלה, שדורשת לאפשר לחבר הכנסת לפגוש אסירים ביטחוניים פלסטינים - בהם מרואן ברגותי. לדיון הגיע השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, שהעתירה הוגשה גם נגדו.
העתירה מבקשת לאפשר לחברי כנסת להיפגש עם אסירים ביטחוניים, והדיון התקיים לאחר שניתן צו על תנאי בעתירה שהוגשה בעקבות היעדר מענה לפניות ח"כ טיבי, שבהן ביקש להיפגש בין היתר עם אסיר העולם מרואן ברגותי, ובעקבות החלטת השר בן גביר לבטל את הנוהל שנקבע בכנסת הקודמת שהסדיר בקשות מעין אלה. השופטים בדיון היום היו יצחק עמית, דפנה ברק-ארז ודוד מינץ.
בן גביר אמר מחוץ לאולם בית המשפט כי "עצוב שביום שבו אנחנו קוברים חיילים, אנחנו צריכים להתמודד עם עתירה של חבר כנסת במדינת ישראל, שמקבל כסף מהמשכורות שלנו, והוא רוצה להיפגש ולדבר עם השותף שלו – מרואן ברגותי, רוצח, שדם יהודים על הידיים שלו. זו בושה, זו חרפה". הוא הוסיף: "אני אומר בצורה פשוטה - אני הדרג המדיני, אני קבעתי שהם לא יכולים להיפגש, ואני עומד מאחורי ההחלטה הזו".
תגובת משיבי המדינה לעתירה מתמקדת בבקשה של טיבי להיפגש עם ברגותי, ובה נטען כי ישנם שיקולי ביטחון שלא מאפשרים את הביקור בעת הזו. "מעבר לכך, יצוין כי בחודשים האחרונים חל שינוי נסיבות בעניין זה, בעקבות המלחמה ועל רקע מכלול השיקולים הביטחוניים העומדים על הפרק, אשר משליכים גם על סוגיית ביקורי חברי כנסת אסירים ביטחוניים", טוענת המדינה. "במידת הנדרש ניתן יהיה להציג את העמדה העדכנית של גורמי הביטחון בפני בית המשפט הנכבד. אף מטעם זה, יש מקום לאפשר לכנסת, ככל שיהיה רצונה בכך, לקיים שיח בעניין עם השר לביטחון ולא לקבל הכרעות עקרוניות בנושא".
העותרים טענו כי מדובר בטענת סרק משוללת כל יסוד, שנועדה אך ורק להסיט את הדיון מהשאלות המשפטיות העקרוניות שעולות מן העתירה, ולאפשר את "המשך המדיניות הגזענית", כלשונם, של השר בן גביר. הם מבקשים לאסור על השר להתערב, ללא סמכות ובצורה מפלה, באישור המפגשים של חברי כנסת עם אסירים ביטחוניים. עוד הם טוענים כי חברי כנסת מהקואליציה וממפלגתו של בן גביר מבקרים מנגד אסירים ביטחוניים יהודים ללא הגבלה.
נציג המדינה, עו"ד אבי מילקובסקי, הסביר על "מתווה מוצע של ביקור ח"כ אחד מכל סיעה. נקודת המוצא שזו סוגיה במחלוקת בין רשויות הכנסת והממשלה. בסוף עיקר הדברים נוגע לסעד קונקרטי של בקשה של ח"כ אחמד טיבי נציג הסיעה".
כאן התפרצה חברת הכנסת טלי גוטליב שהגיע לדיון: "מרואן ברגותי הוא ארכי מחבל. אסור להגיד את השם ארכי מחבל?".
השופט איתן עמית העיר לה: "אנחנו בדיון משפטי טהור". גוטליב השיבה: "איזה משפטי טהור? אדוני חלה עלי חסינות. מפנה לסעיף בחוק. אדוני יתקדם".
נציג הייעוץ המשפטי של הכנסת, יצחק ברט, ייצג את הכנסת בנושא: "אנו מבינים שעניינים בטחוניים עשויים להצדיק דחיית בקשת חבר כנסת. המתווה הסיעתי רע".
כאן העיר השר בן גביר:"סליחה את מי אתה מייצג כאן? יו"ר הכנסת חושב כמוני ואחרת ממך. מה זה?".
עמית העיר: "אנחנו לא בסימפוזיון". אז החלו קריאות בקהל: "רוצים דמוקרטיה ולא דיקטטורה".
ברט הסביר: "יו"ר הכנסת אוחנה גם שהיה שר לבטחון פנים עמדתו לא השתנתה. צירפו אותנו הכנסת, לעתירה כמשיבים. אנו מודעים לעניין שחכים מבקשים לבקר אסירים ומקבלים תשובה שלילית, מכירים את הבעיה אבל עדיין חושבים שבשאלות הרות גורל הפתרון הוא שיח בין הרשויות".
גוטליב שוב העירה: "אני נציגת הכנסת והיא לא מיוצגת", וטענה שוב כי מדובר בארכי מחבל, וזכתה למחיאות כפיים. עמית התרה בקהל שיוציא את מי שמפריע וגוטליב ענתה כי מדובר במשפחות שכולות ומשפחות חטופים.
אדם בקהל התפרץ: "איזה ביקורים החטופים קיבלו? אכפת לכם בכלל?".
נציג העותרים, טיבי וארגון עדאללה טען שהטיעון הבטחוני שלא מאפשר ביקור הוא רק תירוץ. גוטליב שוב העירה: "אנחנו בעסקת חטופים וברגותי זה נשק יום הדיון". נציג העותרים טען שטיבי היה יו"ר הכנסת ללא עבר פלילי. גוטליב הגיבה: "מי התומך טרור? אדם בקהל התפרץ: תומך טרור שהולך לבקר רוצח תומך בערפאת".
השר בן גביר אמר בתום הדיון: "עצוב שביום שבו אנחנו קוברים חיילים, אנחנו צריכים להתמודד עם עתירה של חבר כנסת במדינת ישראל, שמקבל כסף מהמשכורות שלנו, והוא רוצה להיפגש ולדבר עם השותף שלו – מרואן ברגותי, רוצח, שדם יהודים על הידיים שלו. זו בושה, זו חרפה. אני אומר בצורה פשוטה: אני הדרג המדיני, אני קבעתי שהם לא יכולים להיפגש, ואני עומד מאחורי ההחלטה הזו".
החלטה בעתירה תתקבל בהמשך.
ברגותי בן ה-64 כלוא בישראל כבר יותר מ-20 שנה, וב-2004 הוא הורשע ברצח ונגזרו עליו חמישה מאסרי עולם מצטברים ו-40 שנות מאסר בגין מעורבותו בפיגועים שבהם נרצחו חמישה ישראלים ונפצעו רבים. הוא נחשב למנהיג האינתיפאדה השנייה, שבמהלכה הוא תכנן פיגועי התאבדות נגד אזרחים. ברגותי, שאמר בבית המשפט כי אין לו קשר לפיגועים, מוחזק בכלא מגידו, מתקן בעל רמת אבטחה מרבית.
הבטחת שחרורו של ברגותי היא מטרה פופולרית בקרב פלסטינים, הרואים בו יורש אפשרי של מנהיג הרשות הפלסטינית אבו מאזן בן ה-88. ברגותי נמצא בראש רשימת האסירים שחמאס רוצה שישראל תשחרר במסגרת עסקת חטופים אפשרית בין ישראל לארגון הטרור. לדברי בני משפחתו, ברגותי סובל מהתעללות פיזית ופסיכולוגית בכלא הישראלי מאז 7 באוקטובר.