סופת ההוריקן "איאן" מכה בעוצמה בחופיה הדרום-מערביים של פלורידה עם רוחות שהגיעו בשיא למהירות של כ-240 קמ"ש, ומחוללת שם הצפות נרחבות. יותר מ-2.5 מיליון תושבים נדרשו להתפנות מבתיהם טרם הגעת הסופה ליבשה, אבל רבים לא נשמעו להוראת הרשויות ואלו מזהירות מהשלכות "קטסטרופליות" – שיתבררו במלואן רק בשוך הסערה.
אחרי שהכתה שלשום בקובה וניתקה את האי כולו מחשמל, הסערה העוצמתית התחזקה במהירות רבה הודות למימיו החמים של מפרץ מקסיקו, ופגעה אמש (רביעי) בחופי בפלורידה כשהיא מוגדרת כהוריקן בדרגה 4 מתוך 5.
כשמונה שעות מהגעת הסופה לחופי פלורידה, המרכז האמריקני הלאומי לסופות הוריקן הודיע כי הרוחות נחלשו ומהירותן המקסימאלית עומדת על כ-145 קמ"ש, וכי "איאן" מוגדרת כעת כהוריקן בדרגה 1. זוהי סופת ההוריקן הראשונה שפוגעת ישירות בארה"ב בעונה הנוכחית. עין הסערה של "איאן" נחתה ביבשה בשעה 15:05 לפי השעון המקומי, באזור האי קאיו קוסטה, כ-145 ק"מ דרומית לעיר טמפה.
הסופה אמנם נחלשה ככל שהמשיכה לעומקה של פלורידה – היא נעה באיטיות לכיוון צפון-מזרח – אבל ב-CNN דיווחו כי היא תמשיך להיות חזקה למדי גם בשעות הקרובות, וייתכן מאוד שתמשיך להיות מוגדרת כהוריקן לאורך היממה הקרובה. גם לאחר מכן, מזהירים החזאים, כשתוגדר כסופה טרופית, הרוחות והגשם העזים שתביא עמה עלולים לחולל נזק רב. החשש הגדול כעת, כשהוספה עוד בשיא עוצמתה, הוא מהצפות אדירות שבין 3 ל-5 מטרים לאורך כ-400 ק"מ בקו החוף המערבי של פלורידה, מבוניטה ביץ' ועד אנגלווד.
"זה הולך להיות יום מכוער מאוד, יומיים", אמר אמש מושל פלורידה רון דה-סנטיס, שקרא לתושבים שטרם נמלטו מהאזור להישאר כעת בבתיהם עד שהסערה תחלוף. המושל אף אמר כי מספר לא ידוע של אנשים ננטשו באזורים עם סיכון גבוה, לאחר שסירבו לקריאה להתפנות. לדברי דה-סנטיס, צוותי ההצלה לא יכלו להגיע אליהם באופן מיידי.
מוקדם יותר אתמול הזהיר דה-סנטיס כי מי שישתהו יתקשו לברוח בהמשך, משום שהרוחות העזות יאלצו את הרשויות לסגור גשרים המחברים בין כבישים מהירים, ורשת NBC דיווחה כי כמה קהילות לאורך חופה המערבי של המדינה הורו על עוצר חובה לתושבים שהחליטו לא להתפנות מבתיהם. דה-סנטיס העריך שהסופה תחולל נזק בכל רחבי פלורידה, והוסיף כי היא תהיה "היסטורית". כך גם העריך מנהל מרכז החיזוי הלאומי של ארה"ב, קן גרהאם: "ידברו על הסופה הזו לאורך שנים ארוכות, זה אירוע היסטורי", אמר.
דה-סנטיס הודיע כי ביקש מהנשיא האמריקני ג'ו ביידן להצהיר על פלורידה כאזור אסון פדרלי. המשמעות הפרקטית של הצהרה זו היא העברה של סיוע חירום נרחב מהממשל האמריקני לפלורידה. המושל הודיע כי לפחות 26 מדינות בארה"ב כבר שלחו סיוע למדינה, בהן אלבמה, טנסי, ולואיזיאנה.
המטארולוג מייק סיידל, שעבד בערוץ מזג האוויר במשך שנים וסיקר אישית יותר מ-90 סופות, שיתף סרטון דרמטי מההוריקן ואמר: "לא ראיתי דבר דומה לזה במשך יותר מ-30 שנה".
עוד לפני שעין הסערה פגעה ביבשה דווח על הצפות בכמה אזורים בפלורידה, בהם האי סניבל הסמוך לפורט מאיירס. בפורט מאיירס עצמה דווח בהמשך, לקראת חצות שעון ישראל, שהעיר מוצפת אף היא וחווה עלייה חסרת תקדים בקו המים, של כמעט 2 מטר. הצפות נרחבות דווחו גם בעיר נייפלס: כתב של רשת MSNBC ששידר מהעיר הזו הראה לצופיו את המים שמציפים שם את אחד הרחובות, והעיר: "מפרץ מקסיקו הוא עכשיו חלק מנייפלס".
בסרטון שהופץ ברשתות החברתיות נראו גם כבאיות מוצפות בתחנת הכיבוי בנייפלס. הרשויות במחוז קולייר, שם שוכנת העיר, מסרו כי קיבלו דיווחים על תושבים שנלכדו בבתים מוצפים, וכי חלקם חווים "מצבים רפואיים מסכני חיים". הצפות דווחו גם בעיר וניס שנמצאת באמצע הדרך מטמפה לפורט מאיירס, ושלטי חוצות ותמרורים רבים שם נעקרו ונתלשו בשל הרוחות העזות.
הסופה מחוללת נזק קשה לתשתיות בפלורידה: יותר משני מיליון בתי אב נותקו מחשמל במדינה. הרשויות מסרו כי 30,000 מאנשי כוחות החירום וההצלה, לצד 7,000 חיילי המשמר הלאומי, ערוכים ומוכנים לספק סיוע לאזורים שייפגעו – אך רק כאשר מזג האוויר ישתפר ויאפשר זאת, כך שרבים מהתושבים באזורים שבהם מכה הסופה מתמודדים עמה לבדם. הסופה גרמה גם להצפת הקומה התחתונה של חדר המיון בבת חולים בעיר פורט שרלוט.
ההוריקן מביא עמו גם סכנה של סופות טורנדו, ואלו חוללו בין היתר נזק למטוסים קלים בנמל התעופה נורת' פרי, צפונית למיאמי – בחוף המזרחי של פלורידה, המרוחק יותר מלב הסערה. מזג האוויר הסוער הביא להתהפכותה של סירת מהגרים שעשתה את דרכה לפלורידה מקובה, ומשמר החופים האמריקני מסר אמש כי הוא עורך כעת חיפושים אחר 23 בני אדם שמוגדרים כנעדרים. שבעה מהמהגרים בספינה שטבעה הצליחו לשחות אל חופי פלורידה וניצלו.
הרשויות קראו כאמור ליותר מ-2.5 מיליון מתושבי המדינה להתפנות מבתיהם ולעבור לאזורים גבוהים יותר. בין הנמלטים מאזור טמפה היה וינוד נייר, שברח עם אשתו, בנם, הכלב שלהם ושני החתולים למלון באזור התיירות של אורלנדו. "אי אפשר לעשות כלום בנוגע לאסונות טבע – אנחנו חיים באזור בסיכון גבוה, אז אמרנו לעצמנו שמוטב להתפנות", הסביר.
לא כולם נהגו כמותו: רבים כאמור בחרו להישאר בבתיהם מתוך תקווה שיוכלו לעמוד בפני הרוחות העזות, ההצפות והפסקות החשמל. אחד מהם הוא רוברט גודמן, שנראה כי התחרט על כך: בשיחה עם "ניו יורק טיימס" סיפר כי הוא נאלץ כעת להחזיק את דלתות ביתו בפורט מאיירס כדי שלא ייפרצו. "אני לא יודע מה יותר גרוע, להיות פה או לעזוב", אמר. גם ליליה קטני נותרה בביתה בעיר עם בעלה ושני הפעוטות שלהם, וסיפרה ל"טיימס" כי מים חודרים לביתה אפילו דרך החלונות בקומה השנייה. "אנחנו מנסים לעשות הכול כדי שהילדים יהיו משועשעים ולא יראו כמה אנחנו מפוחדים".
הסופה הגיעה לפלורידה אחרי שזרעה הרס בקובה: מערכת החשמל באי קרסה בלילה שבין שלישי לרביעי לחלוטין, ו-11 מיליון התושבים נותרו בעלטה. אמש מסרו הרשויות במדינה כי החלו לחדש בהדרגה את זרם החשמל לתושבים. נזק כבד נגרם בעיר פינאר דל ריו, בין השאר בבית החולים המרכזי של העיר, שבו קרסו תקרות. לפחות שני בני אדם נהרגו בעקבות נזקי הסופה בקובה.
הסופה איאן התחזקה משמעותית לפני שפגעה אמש בפלורידה: אתמול עוד הוגדרה תחילה כהוריקן בדרגה 3, וברגע הפגיעה הוגדרה כמעט כהוריקן בדרגה 5, הגבוהה ביותר בסולם הדירוג של עוצמת הוריקנים. היו חסרים לרוחות שלה רק קמ"שים בודדים כדי שתגיע לדרגה הזו. מדענים מזהירים כי מדובר בעדות להשלכות ההתחממות הגלובלית, וכי זו לא רק גורמת להוריקנים להפוך לעוצמתיים יותר, אלא גם גורמת להם להתקדם במסלולם באיטיות רבה יותר – באופן שבו יש להם זמן רב יותר להשליך כמויות עצומות של מים על אותו אזור.
פורסם לראשונה: 00:04, 29.09.22