בית משפט בבלגיה הרשיע בצהריים (יום ה') קצין מודיעין איראני בתכנון מתקפת טרור נגד ארגון אופוזיציה של גולים איראנים בצרפת בשנת 2018, וגזר עליו 20 שנות מאסר. מדובר בפסיקה פורצת דרך: באירופה מדווחים כי זו הפעם הראשונה שבית משפט אירופי מרשיע גורם איראני רשמי בפעולות טרור מאז המהפכה האיסלאמית באיראן ב-1979. לדברי התביעה, בית המשפט קבע כי המשטר האיראני עצמו תמך במזימת הפיגוע של האיש, אסדוללה אסדי.
הפיגוע שסוכל כוון נגד כינוס של ארגון האופוזיציה "מועצת ההתנגדות הלאומית של איראן". הכינוס נערך בעיירה ווילפאן שליד פריז ב-30 ביוני 2018, חודש אחרי שארה"ב פרשה מהסכם הגרעין עם איראן ועלתה על מסלול התנגשות עם טהרן. המתקפה סוכלה על-ידי משטרת גרמניה, בלגיה וצרפת, אבל לפי דיווחים את המידע עליה קיבלו הרשויות באירופה מהמוסד הישראלי.
האיראני אסדי שנשלח היום ל-20 שנות מאסר הוצב על-ידי ארצו בשגרירות איראן בווינה כאילו מדובר דיפלומט, אבל לפי החוקרים הבלגים שעצרו אותו ב-2018 הוא היה בפועל איש משרד המודיעין האיראני ועסק באיסוף מידע על גולים איראנים באירופה. במהלך המשפט שנערך לו בשנה שעברה הוא סירב להעיד או להתייצב לדיונים בבית המשפט באנטוורפן, וטען שיש לו זכות לחסינות דיפלומטית. בית המשפט דחה את טענתו זו, והיום גזר עליו את העונש המרבי.
אין חסינות דיפלומטית: "נעצרת בחופשה"
המבצע לסיכול הפיגוע התרחש ביום הכינוס של ארגון האופוזיציה האיראני ליד פריז: על סמך המודיעין שקיבלה עצרה משטרת בלגיה זוג שנסע במכונית מרצדס, ובתא המטען שלה מצאה 550 גרם של חומר נפץ ומרעום. מומחים בלגים למטעני חבלה קובעים כי מדובר היה במטען מקצועי ובאיכות גבוהה, והוא יכול היה לגרום לנזק משמעותי מאוד. בכינוס הגולים האיראנים היו אמורים להשתתף כ-25 אלף בני אדם, בהם אישים בכירים ממדינות בעולם כגון ראש העיר ניו יורק לשעבר רודי ג'וליאני, יו"ר בית הנבחרים האמריקני לשעבר ניוט גינגריץ' והמועמדת לשעבר לנשיאות קולומביה אינגריד בטנקור.
אסדי נעצר בגרמניה ביום שאחרי תפיסתו של הזוג, והועבר לבלגיה. בית המשפט נימק את החלטתו שלא לקבל את בקשתו לחסינות דיפלומטית בכך שבזמן מעצרו הוא שהה בחופשה, ולפיכך זכות החסינות אינה עומדת לו. לפי מסמכים של המודיעין הבלגי שהגיעו לידי סוכנות הידיעות AP, אסדי היה קצין מודיעין איראני שהשתייך למחלקה 312 של משרד המודיעין והביטחון בטהרן, מחלקה שהאיחוד האירופי מחשיב אותה לארגון טרור.
אף שאסדי פעל מווינה בכסות של דיפלומט, התובעים קבעו כי בפועל הוא שימש כמפקד המבצעי של המתקפה המתוכננת. לדבריהם את הזוג שנשא ברכבו את הפצצה – אמיר סעדוני ונסימה נעמי – הוא גייס בעצמו שנים לפני ההתקפה, ואז עשה זאת כדי לאסוף מודיעין על פעילי האופוזיציה האיראנית באירופה. החוקרים קבעו כי אסדי הוא שהביא את חומרי הנפץ לאוסטריה בטיסה מסחרית מאיראן, ואחר כך מסר את מטען החבלה לזוג כשנפגש איתו בסניף של "פיצה האט" בלוקסמבורג.
אסדי הזהיר: אם אורשע, תבוא נקמה
גם על סעדוני ונעמי, שניהם ממוצא איראני, נגזרו היום עונשי מאסר ארוכים: סעדוני נשלח ל-15 שנים בכלא ונעמי ל-18. נאשם רביעי, מהרד ארפני, נידון ל-17 שנות מאסר. הדיון בבית המשפט היום נערך תחת אבטחה כבדה: במרץ השנה הזהיר אסדי את הרשויות בבלגיה כי אם יורשע – עשויים ארגונים כלשהם לבצע פיגועי נקם.
פסיקתו של בית המשפט בבלגיה באה בשעה שאיראן מקווה כי ממשלו החדש של ג'ו ביידן בארה"ב יחזיר את וושינגטון להסכם הגרעין ויסיר מעליה את הסנקציות. ההרשעה עשויה להגביר את הלחץ על ממשל ביידן שלא לעשות זאת מבלי להקשיח את הסכם הגרעין ולכרוך אותו בצעדים שימנעו פעולות טרור איראניות ברחבי העולם.
לעומת ארה"ב, האיחוד האירופי ניסה לשמור את הסכם הגרעין בחיים ולהרחיב את קשריו הדיפלומטיים והכלכליים עם טהרן, אבל הוא יתקשה להעלים עין ממעשי טרור כמו זה שבו הורשע אסדי. המעשה הזה מצטרף לחיסולם של שני איראנים בהולנד ולניסיון התנקשות נוסף בדנמרק, שבשלושתם האשימו גורמים באירופה את טהרן.