הממשלה הקימה היום (שני) צוות בין-משרדי שיבחן את המשמעויות של הטלת הסנקציות הבינלאומיות על רוסיה, ואת ההשפעות וההשלכות שלהן על הכלכלה הישראלית. הצעד נובע מהעובדה שבישראל אין חקיקה שמאפשרת הטלת סנקציות על מדינה זרה, מאחר שמדובר במהלכים הקשורים בעיקר בשוק הפרטי. את הצוות יוביל משרד החוץ וחברים בו נציגי משרד האוצר, משרד הביטחון, בנק ישראל ומשרד התפוצות. הוא יפעל תחת ההבנה שהטלת הסנקציות על רוסיה היא אירוע מתגלגל, וייתכן שהן ישתנו בהתאם להתפתחויות במלחמה באירופה.
מלחמת רוסיה-אוקראינה - כתבות נוספות:
• דקה אחר דקה: עדכונים שוטפים מהלחימה
• רוסיה, נאט"ו, המורדים, ארה"ב: מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
• בריטניה והאיחוד האירופי הטילו סנקציות ישירות על פוטין, ארה"ב תצטרף
• במערב החליטו לנתק את רוסיה חלקית מ"סוויפט": מה המשמעות?
• בנקים, אוליגרכים וחברים של פוטין: אלו הסנקציות שהוטלו עד כה על רוסיה
מאז פלישת רוסיה לאוקראינה ביום חמישי העבירה ארה"ב לישראל מסרים שבמסגרתם ביקשה לוודא שכסף רוסי שעליו הוטלו סנקציות לא יועבר לבנקים בארץ. גורם מדיני בכיר אמר שבנק ישראל יעשה כל שביכולתו למנוע דבר כזה.
שר החוץ יאיר לפיד ביקש משרי הממשלה להיות זהירים כשהם מקבלים פניות לעזרה מאנשי עסקים רוסים שנכללים ברשימת הסנקציות האמריקניות וחלקם אף תרמו בעבר כסף לישראל. גורם בכיר הוסיף שישראל צריכה לומר לאותם אוליגרכים את האמת: "אין לנו שום יכולת השפעה על ביטול הסנקציות, ולא נריב עם העולם על משהו שלא יקרה".
לדברי הגורם הרוסים נערכו לצעדים כלכליים שיוטלו עליהם והכינו תוכנית מגירה, אולם הופתעו מחריפות הסנקציות ומציפוף השורות של מדינות המערב. הוא הזכיר ש-20% מהפחם של ישראל מגיע מרוסיה, ולכן למלחמה עלולות להיות השלכות גם על משק האנרגיה כאן.
בשבת נמנעה ישראל מלתמוך בהחלטת הגינוי של רוסיה במועצת הביטחון ובקריאה להפסקה מיידית של המלחמה. החלטה זו תגיע היום או מחר להצבעה בעצרת הכללית של האו"ם, ובתדרוך שערך לכתבים הודיע השר לפיד שישראל תצביע בעדה וגם "תששבן" אותה, דהיינו - תצטרף למדינות החתומות עליה. ההערכה היא שהרוסים לא יאהבו זאת, אך מאחר שישראל תהיה אחת מיותר מ-100 מדינות שצפויות לתמוך בהחלטה, רוסיה צפויה להגיב על כך במתינות.
באשר לדאגה מפני חופש הפעולה שהרוסים מאפשרים לצה"ל בצפון – בישראל סומכים על ההבהרה של מוסקבה שלפיה אין קשר בין האירועים באוקראינה לבין הנעשה בסוריה.
ממשלת ישראל קבעה שלושה "עקרונות על" למדיניות מול המלחמה באוקראינה: לסייע לאזרחים ישראלים וליהודים באזורי הקרבות, בעיקר במעברי הגבול; לשמור על הביטחון של חיי הנציגים והשליחים, ולנקוט עמדה ערכית נגד ההתקפה הרוסית בלי לפגוע באינטרסים של ישראל, בעיקר בסוריה. "שילוב של שלושת עקרונות הללו יצריך איזון מתמיד", אמרו בכירים ישראלים. "אי אפשר להשמיע אמירה נחרצת ולצאת מזה כפי שיכולות להרשות לעצמן מדינות אחרות".
הבכירים הוסיפו שהעמדה הזו מקובלת לא רק על הרוסים, אלא גם על האמריקנים. "ההוכחה לכך היא שאין הרבה מדינות בעולם שבהן ראש הממשלה מדבר ביום שישי עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי וביום ראשון עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין", אמר בכיר ישראלי. שר החוץ לפיד שוחח בעניין עם מזכיר המדינה אנתוני בלינקן, וגם לשכת ראש הממשלה נפתלי בנט מעורבות במגעים מול הממשל בארה"ב.
לפיד: "מחויבים לעיקרון קדוש"
שר החוץ לפיד הודיע שישראל תשגר היום ומחר לאוקראינה שלושה מטוסים שעליהם 100 טון סיוע הומניטרי – מעילים, שמיכות, שקי שינה, ציוד רפואי, אוהלים וציוד לטיהור מים. "יש לנו חובה מוסרית, חובה היסטורית ומחויבות ערכית להיות חלק מהמאמץ", אמר לפיד. "ישראל הייתה ותהיה בצד הנכון של ההיסטוריה. אלה ערכינו".
הוא הוסיף כי "בעלת הברית המרכזית שלנו הייתה ותהיה ארה"ב, אבל גם שותפינו האמריקנים מבינים שיש שתי נקודות שמחייבות אותנו לזהירות ושיקול דעת. הראשונה, שבמובנים רבים לישראל יש גבול ביטחון עם רוסיה. היא הכוח הצבאי המשמעותי ביותר בסוריה, ומנגנון שיתוף הפעולה שלנו איתם מסייע במאבק הנחוש שלנו נגד התבססות האיראנים. הנקודה השנייה היא שמאוקראינה יצאו כבר כ-4,000 ישראלים, בסיוע אנשי משרד החוץ, אבל יש שם עדיין אלפי ישראלים, וכ-180 אלף זכאי חוק השבות".
משרד החוץ מחזיק כרגע יותר מ-100 איש במעברי הגבול במערב אוקראינה. לדברי לפיד, הדיפלומטים הישראלים נכנסים פנימה ומנסים לשלוף ישראלים מהתורים ולסייע להם, מה שמעורר אנרגיות אלימות מסביב. בנוסף, משרד החוץ מסייע לישראלים בניווט לווייני בדרכים כדי שלא ייתקעו בפקקים.
על מאמצי החילוץ הוסיף שר החוץ: "זה אזור קרבות קשה, אבל אנחנו מחויבים לעיקרון קדוש: נעשה הכל כדי לא להשאיר מאחור אף ישראלי או יהודי. בשביל זה קיימת מדינת היהודים. זה לא פשוט כי יש פקקי ענק במעברי הגבול, יש קריסות של מערכות התקשורת, יש לא מעט אינפורמציה לא מדויקת. הישראלים והיהודים הם חלק מגל פליטים של מאות אלפי אנשים".