נפרדים ממנהיג הציבור החרדי-ליטאי: בבית העלמין נציבי ישיבת פוניבז' בבני ברק הסתיימה אחר הצהריים (שלישי) הלווייתו של הרב גרשון אדלשטיין, שהלך לעולמו בגיל 100. באזור השעה 18:00, בתום ההספדים שנשאו קרוביו, יצא מסע ההלוויה, שלווה במאות אלפים, מהיכל ישיבת פוניבז' בגבעה בבני ברק לעבר בית העלמין נציבי ישיבת פוניבז' שבו נטמן הרב. בני ברק עצמה נסגרה לחלוטין - כלי רכב לא יכלו להיכנס אליה או לצאת ממנה, ובשל כך נרשמו עומסי תנועה כבדים במרכז.
הרב דוד לוי, חתנו של הרב אדלשטיין, ספד לו: "הוא לא פגע בזבוב, הוא עבד על זה כל חייו". לוי פנה אל המנוח בגוף נוכח ואמר: "כל הזמן היית מסתכל בצורה טובה ואמרת לראות כל אחד בעיניים טובות, אז עכשיו תסתכל גם עלינו בעיניים טובות. תתפלל על המשפחה, על הישיבה ועל כל כלל עם ישראל". הרב דב לנדו, המסומן כאחד מיורשיו של הרב אדלשטיין בהנהגת הציבור החרדי, ספד לו, וציין את גדלותו בתורה ואת מעשי החסד שעשה עם הזולת. "כל ימיו משחר נעוריו עסק בלימוד תורה והעמיד תלמידים שגם הם עצמם העמידו תלמידים", אמר הרב לנדו.
הרב שלמה אדלשטיין, אחיו של המנוח, סיפר כי אביהם נפטר בגיל 6 ומאז הרב שימש לו דמות אב. "הוא היה עמוד החסד. אם היה לו ממתק שקיבל, הוא נתן למישהו אחר. הוא נתן מאה שנים של תורה מחייו", אמר. כשהגיע האמבולנס עם מיטת הרב לחלקת הקבר, רבים שהתגודדו בחוץ החלו לפרוץ את גדרות בית העלמין ובמשטרה כרזו להם לעצור. השוטרים אף חסמו בגופם את ניסיונות הפריצה לחלקת הקבר, והורידו את כל מי שטיפס על חומת בית העלמין. כוחות מג"ב אפשרו לכ-200 צעירים להקיף את חלקת הקבר.
אגף התנועה של המשטרה עדכן בשעה 16:30 כי כביש 4 נחסם לשני הכיוונים, בין צומת גנות לצומת מורשה. במקביל דווח על עומסי תנועה בכביש 1 לכיוון מערב ממחלף נתב"ג עד קיבוץ גלויות, בכביש 4 לצפון מחלף גן רווה עד מחלף גנות, בכביש 20 לדרום גלילות-לה גווארדיה, כביש 20 לצפון חולון עד ארלוזורוב, כביש 531 למזרח צומת רעננה עד אלישמע, כביש 461 למערב אור יהודה-מסובים וכביש 412 ביציאה מראשון לציון (דרך המכבים) עד כביש 461 בכניסה ליהוד.
ממד"א נמסר כי הוענק טיפול לעשרה ממשתתפי ההלוויה שנחבלו קלות, חשו ברע או התעלפו. אישה בת 54 שחשה ברע פונתה להמשך טיפול בבית החולים.
במשטרה נערכו לייצר שטח סטרילי מסביב לחלקת הקבר כדי שאליו ייכנסו רק בני המשפחה ורבנים. שוטרים הקיפו את בית העלמין על-מנת למנוע מהמלווים לפרוץ פנימה ולגרום לסיכון חיים בשל צפיפות. לקראת ההלוויה ערך מפקד מחוז תל אביב ניצב עמי אשד סיור מקדים בבית העלמין, וקיבל סקירה מהמפקדים בשטח על ההיערכות לקראת ההמונים שיגיעו. גם השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר הגיע לחפ"ק המשטרה בבני ברק וקיבל סקירה על היערכות המשטרה להלוויה.
במשטרה עדכנו כי חסימות התנועה החלו באופן הדרגתי כבר בשעה 12:00, וביקשו מהציבור שאינו משתתף בלוויה, שלא להגיע לאזור העיר בני ברק ולצירים המובילים אליה עד לסיום הלוויה. במשטרה הדגישו כי הכבישים ייפתחו רק אחרי פיזור הקהל.
מאות שוטרים, מתנדבים ולוחמי מג"ב מיחידות המשטרה השונות נוטלים חלק בשמירת הסדר הציבורי והכוונת תנועה, במטרה לשמור על שלום הציבור. אלו חסימות הכבישים שעליהן עדכנה המשטרה.
בני ברק סגורה כאמור לחלוטין לכניסה וליציאת כלי רכב; רחוב חזון איש בעיר נחסם לכל אורכו, וכך כל הכבישים המובילים אליו; רחוב ז'בוטינסקי נחסם מצומת בן גוריון ועד דרך רבין. כמו כן נחסמו לתנועה הכבישים המובילים לז'בוטינסקי. כביש 4, לצפון ולדרום, נחסם מצומת מורשה ועד מחלף משמר השבעה (התנועה תופנה לכביש 1 למזרח/מערב); מחלף אלוף שדה נחסם עד דרך השלום; דרך אם המושבות נחסמה מכיוון קניון איילון בשני הכיוונים.
התנועה בכביש 471 נחסמה לכיוון כביש 4; התנועה בכביש 1 נחסמה ממחלף גנות לכביש 4 לצפון ומופנית לכביש 1 מערב; התנועה בכביש 4 נחסמה מגנות לצפון ומופנית לכביש 1 ולכביש 44; התנועה בכביש 44 נחסמה ממחלף השבעה לכביש 4 צפון ומופנית לכביש 1 מערב/מזרח; העלייה מכביש 461 מחלף מסובים לכביש 4 לצפון נחסמה; כביש 461 נחסם ממחלף מסובים לכביש 4 לצפון; נחסמו הירידות מקרית אונו/וגבעת שמואל לכיוון 471; צומת שעריה לכיוון 471 למערב.
במקביל נמסרו מהמשטרה הנחיות לציבור ובכללן לנהוג בסבלנות ולהימנע מדחיפות וממצבי דוחק. כמו כן ביקשו במשטרה מציבור משתתפי ההלוויה לנהוג באיפוק, באחריות ולהישמע להוראות השוטרים. בשל הדוחק הצפוי, ממליצים במשטרה להימנע מהגעה עם ילדים מחשש לשלומם.
עוד אמרו במשטרה כי חל איסור מוחלט לטפס על גדרות, מרפסות, עצים, מבנים וגגות או להיתלות על רכב שנמצא בתנועה כולל רכבי חירום והצלה. כמו כן הומלץ להגיע להלוויה בתחבורה ציבורית. "חל איסור על נטישת רכב בצד הדרך, רכבים אלו ייגררו ותתבצע אכיפה חסרת פשרות", אמרו במשטרה.
הרב אדלשטיין, שסבל ממחלת לב, חש ברע בימים האחרונים, ומאז חג השבועות אושפז במרכז הרפואי מעייני הישועה - שם נפטר.
בציבוריות הישראלית היה מוכר הרב אדלשטיין כנשיא מועצת גדולי התורה, המנהיג הרוחני הדומיננטי המדריך את הפוליטיקאים החרדים (עד לפני כשנה לצד הרב חיים קניבסקי ז"ל, ולאחר פטירתו לבדו), ואולם עיסוקו העיקרי היה בהרבצת תורה, כראש ישיבת פוניבז' היוקרתית, ובהנהגת ציבור.
כמנהיג ציבור זוהה הרב אדלשטיין כגורם מתון ופרגמטי יחסית – בין השאר בשאלת היחס לחילונים ובנושאים חינוכיים הנוגעים להתמודדות של הורים עם ילדיהם שנשרו מישיבות ואף יצאו בשאלה. הדרכתו הייתה להכיל תופעות אלה ולפעול בדרכי נועם לחזרתם, ללא כפייה דתית, ובוודאי שלא לנתק את הקשר עם ילדים שסטו מן הדרך.
ירחמיאל גרשון אדלשטיין נולד בעיירה הרוסית שומיאצ'י באפריל 1923, בנו של הרב המקומי צבי יהודה אדלשטיין. הוא התייתם מאם בגיל צעיר וגדל בבית דודתו. כשהיה בן 13 עלתה המשפחה לישראל והתיישבה ברמת השרון – והאב נבחר לכהן כרב העיר. כשהיה גרשון בן 18 נמנה (יחד עם אחיו) עם התלמידים המייסדים של ישיבת פוניבז', ובהמשך החל למסור בה שיעורים לתלמידים פליטי השואה שהגיעו לארץ. לאחר שהתחתן מונה לאחד מרבני המוסד היוקרתי.
ב-2007 הפך הרב אדלשטיין שלא בטובתו לאחד הסמלים של מאבקי השליטה בישיבה בין המחנות המכונים "השונאים" ו"המחבלים", כקורבן של אחת התקריות האלימות שאירעו במקום, כאשר תלמידים זרקו לעברו כמה גביעי "לבן" – אירוע שזעזע את הציבור החרדי ונתפס כחציית קו אדום ופגיעה חמורה בכבוד התורה.
הרב אדלשטיין התגורר ברחוב ראב"ד בבני ברק – כמו הרב אלעזר מנחם שך, המנהיג המיתולוגי של הליטאים שנפטר ב-2001. ואולם בדרך הנהגתו היה דומה מאוד דווקא לרב אהרן לייב שטיינמן שהלך לעולמו ב-2017, ונחשב ממש ל"תאום" שלו. מלבד התפיסה הפרגמטית המשותפת, הוא מזוהה כמוהו גם עם העיסוק הרב בענייני חינוך – וכן בצניעות ובבריחה מן הכבוד. תלמידיו מספרים כי במשך שנים, כשנשאל מה מברכים לפני אכילת תפוח, השיב בבדיחות הדעת "לא יודע, לא יודע", כדי לבטא ביטול עצמי ואת חוסר רצונו לשאת בעול ההנהגה.
פורסם לראשונה: 15:05, 30.05.23